X weigent garantie te erkennen

Justiceseeker
Berichten: 354

Re: X weigent garantie te erkennen

#31 , 04 feb 2011 15:00

Bepalingen met betrekking tot de verkopen aan consumenten. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005>

Art. 1649bis. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> § 1. Deze afdeling is van toepassing op de verkopen van consumptiegoederen door een verkoper aan een consument.
§ 2. Voor de toepassing van deze afdeling wordt verstaan onder :
1° " consument " : iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden die geen verband houden met zijn beroepsactiviteit of zijn commerciële activiteit;
2° " verkoper " : iedere natuurlijke persoon of rechtspersoon die consumptiegoederen verkoopt in het kader van zijn beroepsactiviteit of zijn commerciële activiteit;
3° " consumptiegoederen " : alle roerende lichamelijke zaken, behalve :
- goederen die in uitvoering van een beslag of anderszins gerechtelijk zijn verkocht,
- water en gas die niet marktklaar zijn gemaakt in een bepaald volume of in een bepaalde hoeveelheid,
- elektriciteit;
4° " producent " : de fabrikant van consumptiegoederen, de importeur van consumptiegoederen op het grondgebied van de Europese Gemeenschap of elke andere persoon die zich als producent voordoet door zijn naam, handelsmerk of enig ander onderscheidend teken op de consumptiegoederen aan te brengen;
5° " garantie " : elke door een verkoper of producent tegenover de consument aangegane verbintenis om de betaalde prijs terug te betalen, of om de consumptiegoederen te vervangen of te herstellen, of om er zich op enigerlei wijze om te bekommeren, indien de goederen niet overeenstemmen met de beschrijving in het garantiebewijs of in de desbetreffende reclame;
6° " herstelling " : het consumptiegoed in geval van gebrek aan overeenstemming met de overeenkomst, daarmee in overeenstemming brengen.
§ 3. Voor de toepassing van deze afdeling worden overeenkomsten tot levering van te vervaardigen of voort te brengen consumptiegoederen eveneens als verkoopovereenkomsten beschouwd.

Art. 1649ter. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> § 1. Voor de toepassing van artikel 1604, eerste lid, wordt het door de verkoper aan de consument geleverde consumptiegoed geacht slechts in overeenstemming met de overeenkomst te zijn indien :
1° het in overeenstemming is met de door de verkoper gegeven beschrijving ervan en de eigenschappen bezit van de goederen die de verkoper aan de consument als monster of als model heeft getoond;
2° het geschikt is voor elk bijzonder door de consument gewenst gebruik dat deze aan de verkoper bij het sluiten van de overeenkomst heeft medegedeeld en dat de verkoper heeft aanvaard;
3° het geschikt is voor het gebruik waartoe goederen van dezelfde soort gewoonlijk dienen;
4° het de kwaliteit en prestaties biedt die voor goederen van dezelfde soort normaal zijn en die de consument redelijkerwijs mag verwachten, gelet op de aard van het goed en op de eventuele door de verkoper, de producent of diens vertegenwoordiger publiekelijk gedane mededelingen over de bijzondere kenmerken ervan, namelijk bij de reclame en de etikettering.
§ 2. De verkoper is niet gebonden door de in § 1, 4°, bedoelde publiekelijk afgelegde mededelingen indien hij aantoont dat :
- bedoelde mededeling hem niet bekend was en hem redelijkerwijs niet bekend kon zijn,
- deze mededeling op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst was rechtgezet, of
- de beslissing tot aankoop van het consumptiegoed niet door deze mededeling kon beïnvloed zijn.
§ 3. Gebrek aan overeenstemming wordt geacht niet te bestaan in de zin van dit artikel als, op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst, de consument het gebrek kende of redelijkerwijs daarvan op de hoogte moest zijn, dan wel als het gebrek aan overeenstemming voortvloeit uit het materiaal geleverd door de consument.
§ 4. Gebrek aan overeenstemming ten gevolge van een verkeerde installatie van het consumptiegoed wordt gelijkgesteld met gebrek aan overeenstemming van het goed wanneer de installatie deel uitmaakt van de koopovereenkomst betreffende het goed en door de verkoper of onder diens verantwoordelijkheid is uitgevoerd.
Hetzelfde geldt als een goed dat bestemd is om door de consument geïnstalleerd te worden, door deze geïnstalleerd wordt en de verkeerde installatie een gevolg is van een fout in de montagehandleiding.

Art. 1649quater. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> § 1. De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de levering van de goederen en dat zich manifesteert binnen een termijn van twee jaar te rekenen vanaf voornoemde levering.
De termijn van twee jaar bedoeld in het eerste lid wordt opgeschort tijdens de periode vereist voor de herstelling of de vervanging van het goed of in geval van onderhandelingen tussen de verkoper en de consument met het oog op een minnelijke schikking.
In afwijking van het eerste lid kunnen voor de tweedehandsgoederen de verkoper en de consument een kortere termijn dan twee jaar overeenkomen zonder dat die termijn korter dan één jaar mag zijn.
§ 2. De verkoper en de consument kunnen een termijn overeenkomen waarbinnen de consument de verkoper op de hoogte moet brengen van het gebrek aan overeenstemming, zonder dat die termijn korter mag zijn dan twee maanden vanaf de dag waarop de consument het gebrek heeft vastgesteld.
§ 3. De rechtsvordering van de consument verjaart na verloop van één jaar vanaf de dag waarop hij het gebrek aan overeenstemming heeft vastgesteld, zonder dat die termijn vóór het einde van de termijn van twee jaar, bedoeld in § 1, mag verstrijken.
§ 4. Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van zes maanden vanaf de levering van het goed, dan geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van levering, tenzij dit vermoeden onverenigbaar is met de aard van het goed of met de aard van het gebrek aan overeenstemming, door onder andere rekening te houden met het feit of het goed nieuw dan wel tweedehands is.
§ 5. De bepalingen in dit hoofdstuk met betrekking tot de vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak zijn van toepassing na het verstrijken van de termijn van twee jaar bedoeld in § 1.

Art. 1649quinquies. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> § 1. Naast desgevallend schadevergoeding, heeft de consument het recht van de verkoper die met toepassing van artikel 1649quater aansprakelijk is voor een gebrek aan overeenstemming te eisen, hetzij de herstelling of de vervanging van het goed onder de voorwaarden bedoeld in § 2, hetzij een passende vermindering van de prijs of de ontbinding van de overeenkomst, overeenkomstig de voorwaarden bepaald in § 3.
Desgevallend wordt er evenwel rekening gehouden met de verergering van de schade voortvloeiend uit het gebruik van het goed door de consument na het ogenblik waarop hij het gebrek aan overeenstemming heeft vastgesteld of zou hebben moeten vaststellen.
§ 2. In eerste instantie heeft de consument het recht om van de verkoper het kosteloze herstel of de kosteloze vervanging van het goed te verlangen behalve als dat onmogelijk of buiten verhouding zou zijn. Elke herstelling of vervanging moet, rekening houdend met de aard van het goed en het door de consument beoogd gebruik, binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de consument verricht worden.
De kosten bedoeld in het vorige lid zijn de kosten die moeten worden gemaakt om de goederen in overeenstemming te brengen, namelijk de verzendingskosten en de kosten die verband houden met loon en materiaal.
Voor de toepassing van het eerste lid wordt een vorm van genoegdoening geacht buiten verhouding te zijn indien zij voor de verkoper kosten meebrengt die, vergeleken met de alternatieve vorm van genoegdoening onredelijk zijn, gelet op :
- de waarde die het goed zonder het gebrek aan overeenstemming zou hebben;
- de ernst van het gebrek aan overeenstemming;
- de vraag of de alternatieve vorm van genoegdoening concreet mogelijk is zonder ernstige overlast voor de consument.
§ 3. De consument heeft het recht van de verkoper een passende prijsvermindering of de ontbinding van de koopovereenkomst te eisen :
- indien hij geen aanspraak kan maken op herstelling of vervanging, of
- indien de verkoper niet binnen een redelijke termijn of zonder ernstige overlast voor de consument de herstelling of de vervanging heeft verricht.
In afwijking van het eerste lid heeft de consument niet het recht de ontbinding van de overeenkomst te verlangen indien het gebrek aan overeenstemming van geringe betekenis is.
Voor de toepassing van het eerste lid wordt elke terugbetaling aan de consument verminderd teneinde rekening te houden met het gebruik dat deze van het goed heeft gehad sinds de levering ervan.

Art. 1649sexies. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> Wanneer de verkoper jegens de consument aansprakelijk is uit hoofde van een gebrek aan overeenstemming, kan hij tegen de producent of tegen iedere contractuele tussenpersoon in de eigendomsoverdracht van het consumptiegoed, verhaal doen op grond van contractuele aansprakelijkheid waartoe deze producent of deze tussenpersoon met betrekking tot het goed is gehouden zonder dat een contractueel beding dat tot gevolg heeft die aansprakelijkheid te beperken of op te heffen, hem mag tegengeworpen worden.

Art. 1649septies. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> § 1. Elke garantie is <bindend> voor diegene die haar biedt volgens de in het garantiebewijs en de daarmee samenhangende reclame vastgestelde voorwaarden.
§ 2. In de garantie :
- moet vermeld staan dat de consument krachtens de toepasselijke nationale wetgeving betreffende de verkoop van consumptiegoederen wettelijke rechten heeft en moet duidelijk worden gesteld dat de garantie die rechten onverlet laat;
- moeten in duidelijke en begrijpelijke taal de inhoud van de garantie en de essentiële gegevens vermeld staan die noodzakelijk zijn om van de garantie gebruik te kunnen maken, met name de duur en het geografische toepassingsgebied van de garantie, alsmede de naam en het adres van de garant.
§ 3. Op verzoek van de consument moet de garantie hem schriftelijk of op een andere te zijner beschikking staande en voor hem toegankelijke duurzame drager beschikbaar worden gesteld.
Wanneer de verkoopovereenkomst schriftelijk is, behoudt ze in ieder geval de inlichtingen bedoeld in § 2.
§ 4. Indien een garantie niet conform de vereisten bepaald in §§ 2 en 3 is, doet zulks op generlei wijze afbreuk aan het recht van de consument om de naleving ervan te eisen.
Zulks geldt eveneens wanneer de garantie niet conform is aan de eisen voorzien in artikel 13, eerste lid, van de wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument.

Art. 1649octies. <Ingevoegd bij W 2004-09-01/38, art. 3, Inwerkingtreding : 01-01-2005> Zijn nietig, contractuele bedingen of afspraken overeengekomen vooraleer het gebrek aan overeenstemming aan de verkoper door de consument ter kennis is gebracht, en waardoor, rechtstreeks of onrechtstreeks, de rechten die de consument uit deze afdeling put, worden beperkt of uitgesloten.
Een beding dat de wet van een Staat die geen lid is van de Europese Unie op een overeenkomst beheerst door deze afdeling toepasselijk verklaart, is nietig wat betreft de in deze afdeling geregelde aangelegenheden, wanneer bij gebreke van dat beding de wet van een lidstaat van de Europese Unie toepasselijk zou zijn en die wet de consument in genoemde aangelegenheden een hogere bescherming verleent.

Justiceseeker

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
FrederikVDW
Topic Starter
Berichten: 27

#32 , 04 feb 2011 15:17

Nogmaals bedankt allemaal voor de talkrijke antwoorden. Ik hou jullie op de hoogte van de verdere evolutie.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#33 , 10 feb 2011 14:59

Het merk van laptop dat de TS heeft (ik mag geen namen noemen ;-) staat niet bekend om zijn zijn goede service na verkoop (in tegendeel). Ervaringen uit mijn omgeving leren mij ook dat je, ondanks het feit "dat je toch niet gek bent?", je PC materiaal beter bij een betrouwbare lokale kleinhandel haalt waar je van weet dat de uitbater bekwaam is, dan bij een grote keten. Ikzelf en mensen uit mijn omgeving kopen zowat al ons PC-materiaal (laptops, printers, toebehoren, ...) bij een lokale "PC-boer" waarvan ik de uitbater goed ken, en hebben nog nooit ofte nimmer problemen gehad. Klantenservice bij die grote ketens komt echt niet op de eerste plaats.
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

FrederikVDW
Topic Starter
Berichten: 27

#34 , 11 feb 2011 12:30

Hoi,

Ik heb nog geen respons had van de FOD economie. Wel kreeg ik volgende mail:
Beste

Ik heb u daarnet proberen te bereiken op xxx. Helaas was u niet te bereiken.
Gezien ik u persoonlijk aan de lijn wou hebben heb ik niks ingesproken in uw voicemail.
Ik heb dan naar xxx gebeld en gemeld dat uw toestel onhersteld retour is gekomen van de produktfabrikanthersteldienst.
De vrouw aan de lijn ging u dat melden. Bij deze nog eens schriftelijk.

Met vriendelijke groet,
a b
Ik heb geantwoord dat ik hiermee niet akkoord ging, klacht ingediend had bij de FOD economie en verteld dat ze bewijs van tegendeel moesten leveren dat ik zelf de schade veroorzaakt heb. Toen kreeg ik volgende mail
Beste

Even ter verduidelijking

a)inderdaad maar dit geld enkel op toestellen binnen garantie wat u toestel dus niet is.
b)u hebt uw toestel sinds 7/10/2010 voortreffelijk kunnen gebruiken en opeens is die pin afgebroken.
c)Als dit binnen garantie was ja maar de productfabrikant heeft hier anders over beslist.

Ik meld u enkel dat uw toestel klaar staat ter ophaling.

Met vriendelijke groet,
a b
Is dit niet net het verschil tussen wettelijke en commerciële garantie of ben ik hier nu zelf mis...

bartvdv
Berichten: 1911

#35 , 11 feb 2011 12:49

Neen, de wettelijke garantie is altijd twee jaar. Tijdens de eerste 6 maanden wordt verondersteld dat de fout in het product zit. Deze twee jaar moet worden gegeven door de verkoper; niet door de fabrikant. Eigenlijk is het een probleem tussen verkoper en fabrikant: fabrikant wil niet herstellen, verkoper wil kost niet dragen. De commerciële garantie is alles wat daarbovenop komt (Bauknecht geeft bv. 5 jaar garantie op wasmachines.

"En opeens is de pin afgebroken" ? Wat moet je daar op zeggen; dat gebeurt bijna altijd op die manier, zeker?

Dus ik zou toch naar de vrederechter durven stappen.

Vandebos
Berichten: 16087

#36 , 11 feb 2011 12:53

Het merk van laptop dat de TS heeft (ik mag geen namen noemen ;-) staat niet bekend om zijn zijn goede service na verkoop (in tegendeel). Ervaringen uit mijn omgeving leren mij ook dat je, ondanks het feit "dat je toch niet gek bent?", je PC materiaal beter bij een betrouwbare lokale kleinhandel haalt waar je van weet dat de uitbater bekwaam is, dan bij een grote keten. Ikzelf en mensen uit mijn omgeving kopen zowat al ons PC-materiaal (laptops, printers, toebehoren, ...) bij een lokale "PC-boer" waarvan ik de uitbater goed ken, en hebben nog nooit ofte nimmer problemen gehad. Klantenservice bij die grote ketens komt echt niet op de eerste plaats.
Dit kan ik als beroeps IT'r enkel maar beamen, als gewone gebruiker blijf je best mijlenver weg van van die handelszaken waar je slechts een nummertje bent. De idee dat ze goedkoper zijn is vaak een illusie als je rekening houdt met de afstand die je dient af te leggen om er te raken en met de service na verkoop die meer dan niet van bedroevend lage kwaliteit is. Een zogenaamde "pc-boer" leeft van zijn regionale reputatie, weet wat er in een machine steekt en zal vaak een extra stap gaan om een reparatie bij een externe firma gedaan te krijgen voor "zijn" klant. In de grootzaak ben je slechts een nummer en is je contactpersoon een veredeld doorgeefluik zoals blijkt uit de mails die TS post.

Dan wordt goedkoop zeer vaak zeer snel duurkoop, zelfs zonder afstand en tijd in rekening te brengen.

FrederikVDW
Topic Starter
Berichten: 27

#37 , 11 feb 2011 13:01

En verder kreeg ik nu net nog volgende:
Beste

Uw toestel werd door X buiten garantie verklaard. Ik denk niet dat x hun mening zal herzien.
Ik heb mijn werk gedaan door melding te maken naar u toe dat uw toestel hier terug is. Als u binnen de 90 dagen niet achter uw toestel komt word uw toestel milieuvriendelijk vernietigd zoals staat beschreven in punt 7 van de herstelvoorwaarden.

Met vriendelijke groet,
a b
Laatst gewijzigd door FrederikVDW op 11 feb 2011 13:44, 2 keer totaal gewijzigd.

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#38 , 11 feb 2011 13:07

Een van onze laptops had ook zo'n probleem ... voedingspin afgebroken ... kon niet gemaakt worden want was barst in moederbord???
gezien ook informaticus in familie... die kwam bijna niet meer bij van het lachen .... via via bij een hersteller terechtgekomen... bleek dus enkel de voedingspin... terug erop gezet... wel gezegd... is bij dit type en vermoedelijk dus ook bij andere een zwakke plek... laptop nog jaren meegegaan ( tot over enkele weken :( .
Wij komen al jaren geen nieuwe PC's of laptops meer hebben een goed adres in Tielen *(15 jaar klant) en eentje in Berchem* (5 jaar klant) voor 2de hands materiaal.
Voor firma vervangen we om de x jaar enkele pc voor pakweg een een paar honderd euro.
Server onder Linux ( PICK) draait al 4 jaar zonder problemen evenzo de PC die als kassaschermen dienen in mag azijn en op de bureau's en de laptop. *Ik mag geen reclame maken he.

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#39 , 11 feb 2011 13:17

X heeft niet zomaar op eigen houtje te beslissen dat uw toestel buiten garantie is. Zeker niet als het afbreken van het pinnetje een veel voorkomend probleem blijkt te zijn. Je bent toevallig geen Test-Aankoop abonnee? Indien wel: schrijf hen! Indien niet: meldt aan X of Y dat je niet anders kan dan de Economische inspectie in te lichten en je verhaal te doen aan Test-Aankoop zodat zijn dit kunnen publiceren (weet Y veel dat je geen abonnee bent).

Van je oren gaan maken ter plaatste zelf en zagen tot ze je helpen, kan ook lukken, zeker als je duidelijk hoorbaar voor alle andere "potentiële kopers" verkondigd "Dat dit en totaal gebrek aan service na verkoop is", "de regels op de garantie niet respecteren", "als je dat geweten had, dat je zeker op een ander geweest was" en dat soort van dingen. Alles wat potentiële kopers kan wegjagen, horen ze je niet echt graag luidop zeggen op zo'n laptop-afdeling :-).
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#40 , 11 feb 2011 13:34

Een kleinhandel biedt ook niet altijd garantie op goede service, hoor!!! Net zoals niet elke keten daar slecht in is ... dat weet ik uit eigen ervaring. Helaas is de hier vermelde keten nu echt wel een heel slechte plaats om zo'n apparatuur te kopen, tenzij je het van een merk koopt dat je rechtstreeks mag contacteren voor herstelling ...

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

Vandebos
Berichten: 16087

#41 , 11 feb 2011 14:55

Een kleinhandel biedt ook niet altijd garantie op goede service, hoor!!! Net zoals niet elke keten daar slecht in is ... dat weet ik uit eigen ervaring. Helaas is de hier vermelde keten nu echt wel een heel slechte plaats om zo'n apparatuur te kopen, tenzij je het van een merk koopt dat je rechtstreeks mag contacteren voor herstelling ...

Lenny
Dat klopt, maar een kleine zaak met slechte service of onbekwaam personeel zal niet lang blijven bestaan en wellicht door een betere vervangen worden. Grote Multi-electronica zaken kunnen aan deze service hun voeten vegen aangezien hun grootste aantrekkingskracht bestaat uit het kunnen aanbieden van identiek dezelfde producten als een kleinhandel maar aan een merkbaar lagere prijs dankzij hun bulk-aankopen.

De meeste klanten van deze Grote zaken kijken in het algemeen niet verder dan de prijs van het product in kwestie in het wekelijkse of tweewekelijkse reclameblaadje. Het is pas na luizige service na verkoop dat men min of meer tot inzicht komt. Maar dat kan die Grote zaak weinig schelen; voor elke klant die men verliest door slechte service na verkoop zijn er immers drie nieuwe. De ROI is dus beter voor het bedrijf met een afscheepdesk dan wanneer men er een adequate servicedesk op nahoudt. Het is dan ook zeer eenvoudig om de fout op de producent te schuiven, men sluit een minimal service onderhoudscontract af waar bijna iedere interventie buiten valt en klaar is Kees.

FrederikVDW
Topic Starter
Berichten: 27

#42 , 11 feb 2011 16:23

OK dit doet het hem. Die manager van x heeft er niet beter op gezonden dan mijn baas in cc te zetten en zijn laatste bericht nogmaals door te sturen.

Dit is toch niet meer normaal?

Vandebos
Berichten: 16087

#43 , 11 feb 2011 16:30

Baas terug laten antwoorden met een verwijzing naar de europese wetgeving? :twisted:

RonnyKing
Berichten: 17

#44 , 11 feb 2011 20:05

Wat heeft uw baas daar nu mee te maken?? Dit is toch een privé aankoop??
wel best raar hoe is die manager nu aan uw baas zijn e mail adres gekomen? Wat zei je baas trouwens?

ik zou toch eens een afspraak maken met die manager om er eens onder 4 ogen over te praten....

Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#45 , 11 feb 2011 21:36

U hebt uw werk mailadres gebruikt???

Terug naar “Consumenten Koop”