#2 , 24 jan 2011 14:21
Ik zal misschien wat meer duiding geven bij mijn vraag...
Mijn man heeft een bepaalde hobby en passie, waardoor hij (wij) regelmatig veilinghuizen afstruint. Dit vooral 'pour le plaisir des yeux' en ook om bij te leren.
De meeste veilinghuizen geven na een verkoopdag een volledige lijst van de geveilde prijzen, soms wordt die zelfs online gezet. Het is ook nooit een probleem om na een veilig telefonisch te informeren naar hoeveel object 123 gegaan is. Het wordt in het algemeen als publieke informatie behandeld.
Nu is er een bepaald veilinghuis dat bijzonder in onze niche gespecialiseerd is, maar voor ons niet bij de deur ligt.
Mijn man heeft er twee keer iets laten veilen. Dit huis werkt anders dan de andere:
Er is nooit een publieke lijst met verkoopprijzen na een veiling. Op verzoek wordt je er ook niet meegedeeld wat een bepaald object gegaan is (tenzij wat je er zelf te koop hebt gesteld). De enige manier om de prijzen van de veiling te weten te komen is er zelf aanwezig te zijn en alles te noteren.
Mijn man was daar aanwezig op een veiling waarop een object van hem onder de hamer ging en had uiteraard de afgeklopte prijs genoteerd. Toen hij enkele dagen later terugging om te gaan ontvangen vernoemde de veilingmeester een ander, lager bedrag. Mijn man toonde zijn lijst met de door hem genoteerde prijzen en wees de veilingmeester op het feit dat hij zich waarschijnlijk vergist had met het vorige (gelijkaardige) object dat inderdaad aan die lagere prijs geveild was. De veilingmeester keek alles terug na en gaf toe, tegen zijn zin.
Indien mijn man niet op die veiling aanwezig geweest was, dan was hij uitbetaald geweest voor een lager bedrag dan wat zijn object reëel gegaan was.
De hele werkwijze van dit bepaalde veilinghuis geeft ons geen vertrouwen. Enerzijds is men er nonchalant, tegelijk doet men er mysterieus door de algemene veilingprijzen niet publiek te maken en achter de hand te houden.
Wij vragen ons af of een dergelijke werkwijze wel toegelaten is voor een veilinghuis.