Ontbinding overeenkomst smartphone na herhaalde gebreken

Topgear90
Topic Starter
Berichten: 60

Ontbinding overeenkomst smartphone na herhaalde gebreken

#1 , 02 jan 2011 14:04

Beste,

Even een kort overzicht van de geschiedenis van mijn aankoop bij webshop X:

Aankoop: 28/01/2010
Eerste klacht: 17/06/2010
Reparatie door reparatiedienst Y: 30/06/2010
Tweede klacht: 8/08/2010
Reparatie door Y: 17/08/2010
Derde klacht (nu): 2/01/2011

Het gaat over het feit dat er stof opstapelt in de linkerbovenhoek onder het scherm.

U ziet hopelijk dat de reparaties niets helpen. Ze verschuiven enkel het probleem.

Ik wil nu uiteraard een alternatieve oplossing: ontbinding overeenkomst of vervanging toestel (probleem, want ze verkopen het toestel niet meer -> creditnota?)

Ik voorspel nu al dat X gaat zeggen dat ik het opnieuw moet laten repareren, maar zoals u ziet helpt dit niet.
Het toestel is nog geen jaar oud (2 jaar garantie dacht ik) en het eerste probleem werd vastgesteld binnen de 6 maanden na levering, dat geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van levering (art 1649quater §4 BW)

Bijgevolg mag ik een ontbinding of kosteloze vervanging eisen ( 1649quinquies).

Bovendien kon ik ook nog verwijzen naar het volgende forum:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=512174
Hier zitten eveneens tientallen gebruikers met identiek hetzelfde probleem als ik. Het moet dus wel een productiefout zijn :?

Mijn vraag is aan jullie: sta ik stevig in mijn schoenen? Ben ik in mijn recht?
Wat indien ze mij toch opnieuw vertellen dat ik naar Y moet gaan?
Hebben jullie misschien nog andere tips?


Alvast bedankt!


Ter volledigheid de betreffende artikels die ik gebruikt heb:
Art. 1649quater, § 4 BW: "Manifesteert zich een gebrek aan overeenstemming binnen een termijn van zes maanden vanaf de levering van het goed, dan geldt tot bewijs van het tegendeel het vermoeden dat dit gebrek bestond op het tijdstip van levering, tenzij dit vermoeden onverenigbaar is met de aard van het goed of met de aard van het gebrek aan overeenstemming, door onder andere rekening te houden met het feit of het goed nieuw dan wel tweedehands is."
Art. 1649quinquies, § 1 BW: "Naast desgevallend schadevergoeding, heeft de consument het recht van de verkoper die met toepassing van artikel 1649quater aansprakelijk is voor een gebrek aan overeenstemming te eisen, hetzij de herstelling of de vervanging van het goed onder de voorwaarden bedoeld in § 2, hetzij een passende vermindering van de prijs of de ontbinding van de overeenkomst, overeenkomstig de voorwaarden bepaald in § 3."

Art. 1649quinquies, § 2 BW: "In eerste instantie heeft de consument het recht om van de verkoper het kosteloze herstel of de kosteloze vervanging van het goed te verlangen behalve als dat onmogelijk of buiten verhouding zou zijn. Elke herstelling of vervanging moet, rekening houdend met de aard van het goed en het door de consument beoogd gebruik, binnen een redelijke termijn en zonder ernstige overlast voor de consument verricht worden.
De kosten bedoeld in het vorige lid zijn de kosten die moeten worden gemaakt om de goederen in overeenstemming te brengen, namelijk de verzendingskosten en de kosten die verband houden met loon en materiaal.
Voor de toepassing van het eerste lid wordt een vorm van genoegdoening geacht buiten verhouding te zijn indien zij voor de verkoper kosten meebrengt die, vergeleken met de alternatieve vorm van genoegdoening onredelijk zijn, gelet op :
- de waarde die het goed zonder het gebrek aan overeenstemming zou hebben;
- de ernst van het gebrek aan overeenstemming;
- de vraag of de alternatieve vorm van genoegdoening concreet mogelijk is zonder ernstige overlast voor de consument."

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 02 jan 2011 18:18

De redenering is verkeerd in verband met de zes maanden. We bevinden ons niet meer in die periode.
Aangezien het product al meermaals voor hetzelfde probleem werd hersteld en het probleem niet kan worden opgelost, heb je recht om de overeenkomst te ontbinden. Het voldoet niet aan de voorwaarde die voorzien is in art. 1649ter, §1, 4° BW: "Voor de toepassing van artikel 1604, eerste lid, wordt het door de verkoper aan de consument geleverde consumptiegoed geacht slechts in overeenstemming met de overeenkomst te zijn indien het de kwaliteit en prestaties biedt die voor goederen van dezelfde soort normaal zijn en die de consument redelijkerwijs mag verwachten, gelet op de aard van het goed en op de eventuele door de verkoper, de producent of diens vertegenwoordiger publiekelijk gedane mededelingen over de bijzondere kenmerken ervan, namelijk bij de reclame en de etikettering."

Aangezien het model niet meer gefabriceerd wordt, moet je je geld terug eisen. Je moet er op staan dat ze je cash terug betalen. Geen waardebon of dergelijke.

Indien ze daarop niet ingaan kan je klacht indien bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling van de FOD Economie. Als de verkoper de overeenkomst niet wil ontbinden, dan zal je een gerechtelijke procedure moeten opstarten.

Topgear90
Topic Starter
Berichten: 60

#3 , 02 jan 2011 18:29

Bedankt float!

Al een geluk dat ik eerst hier kom posten voordat ik de betreffende mail stuur.

Dus ik kan helemaal geen beroep meer doen op de artikels in mijn beginpost, maar wel op art. 1649ter, §1, 4° BW?

De eerste vaststelling van het probleem bevond zich toch binnen de 6 maanden na levering, dit probleem is er nog steeds, dus kan ik dit toch ook als argument gebruiken naar mijn mening?
U zult het wellicht beter weten dan ik, maar dit is wat ik er van denk :D

Persoonlijk zou ik het niet erg vinden om een waardebon te krijgen (ik heb dan toch een nieuw toestel nodig), maar "ontbinden" betekent inderdaad "alle acties terugdraaien" volgens mijn cursus Burgerlijk Recht

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 02 jan 2011 18:45

Natuurlijk kan je je nog beroepen op die artikelen. De vaststelling van het probleem is reeds gebeurd tijdens de eerste zes maanden. Er werd een herstelling uitgevoerd, maar het probleem stelde zich wederom waarop een tweede herstelling werd uitgevoerd. Spijtig genoeg wordt nu voor de derde keer opnieuw vastgesteld dat het probleem terugkomt. Aangezien het probleem zich blijft stellen zelfs na de nodige herstellingen voldoet het product niet aan de voorwaarde die is voorzien in art. 1649ter, §1, 4° BW.

Je zou ook contact kunnen opnemen met HTC België of Nederland om je visie te kunnen ondersteunen ;-)

Als je een waardebon wil, is dat ook goed :-)

Topgear90
Topic Starter
Berichten: 60

#5 , 02 jan 2011 18:47

Ok bedankt!

Ik ben nu de mail aan het opstellen. Is het goed dat ik u (of als er nog andere geïnteresseerden zijn...) deze in een privébericht stuur en dat u deze nog even naleest?

Ik wil er deze keer niet bedrogen uitkomen, want ik vind dat ik in mijn recht ben.

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#6 , 02 jan 2011 18:55

ok

Topgear90
Topic Starter
Berichten: 60

#7 , 02 jan 2011 19:28

PB verzonden :wink:

Terug naar “Consumenten Koop”