Alimentatieplicht voor 25 jarige

avr
Topic Starter
Berichten: 1

Alimentatieplicht voor 25 jarige

#1 , 02 jan 2011 16:54

Naar ik heb vernomen, zou de plicht tot betalen van alimentatie voor een studerend kind stoppen wanneer deze 25 jaar word, ook het verkrijgen van kindergeld zou dan wegvallen, klopt dit ?
Reden van deze vraag, heb een kind dat nu zijn vierde jaar op de hogeschool zit, maar die heden nog voor geen enkel jaar is geslaagd.
Door de mogelijkheid van het meenemen van vakken en het uitstellen van vakken kunnen zij er wel heel lang over doen, moet hier voor blijven betalen tot in de jaren der jaren ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 02 jan 2011 18:26

4de maal eerste jaar of een vierde jaar?
In principe zal het dit jaar aflopen. Ook kindergeld stopt.
Ga desnoods eens naar de sociale dienst van u gemeente

eylis
Berichten: 8991

#3 , 02 jan 2011 20:10

dat zal voor vele ouders het probleem zijn met de nieuwe "master"diploma's: jongeren kunnen hun vakken spreiden, meenemen naar een volgend jaar zonder echt te blijven "zitten": zo kunnen ze een studie van 5 jaar eindeloos spreiden zonder het stigma dat ze blijven "hangen".
De universiteiten denken er nu al over om "dralende" studenten te sanctionneren. Het idee is immers dat deze studenten de plaats en financieen innemen van de volgende generatie studenten.
Het oude systeem had zo zijn voordelen: je was er door of niet: en dan ded je nog eens tweede zit om het bij te benen om er toch door te zijn. En dan had je je lesje wel geleerd voor het jaar daarna. Je wist wat je moest investeren om er door te zijn.

Reclame

roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#4 , 03 jan 2011 01:12

Ik ben en blijf voorstander van het oude systeem. Wij hadden (ik spreek van de jaren zestig) één examenperiode op het einde van het academiejaar.
Op één week legden we examens over al onze vakken af, soms tot vijf vakken per dag. Dat maakte deel uit van het bewijs dat men over het nodige "verwerkingsvermogen" beschikte en dat men later ook een stresserende job op hoger niveau aankon.

Nu met het "krediet"-systeem komt het eerder neer op "laden en lossen".
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

lucgescheiden
Berichten: 2810

#5 , 04 jan 2011 16:41

Hoe lang moet je alimentatie betalen?
De ouder betaalt alimentatie zolang het kind over geen eigen volwaardige inkomsten beschikt, tenzij een vonnis het anders bepaalt. Dit betekent dat zolang het kind zijn opleiding niet heeft afgemaakt en minstens tot het kind meerderjarig is. De alimentatieplichtige mag niet stoppen met betalen wanneer zijn kind 18 geworden is maar wel nog studeert. Het kind moet wel de nodige ijver aan de dag leggen zodat de studies een normaal verloop kennen. Betwisting kan er komen wanneer een kind niet bekwaam zou zijn om bepaalde studierichtingen te volgen.
Bron: http://www.1001tips.be/lifestyle/juridi ... iegeld.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
Handige documenten voor Personenrecht

eylis
Berichten: 8991

#6 , 04 jan 2011 16:54

Laten we wel wezen, elke rechter zal een 25jarige die al 4 jaar in een hogeschoolopleiding "rondhangt" de wind van voren geven als die z'n alimentatie nog durft te claimen.
Als ik goed kan tellen was de wijsneus in kwestie minstens 21 voordat hij/zij nog maar uit haar/zijn humaniora gestruikeld is...
Werkelijk, een jongere die voor dokter studeert en jaar na jaar slaagt, daar betaalt een ouder met plezier voor tot z'n 27ste.
Maar een 25jarige die nog geen enkel diploma behaalde kan je gerust weigeren omwille van het feit dat "de student NIET de nodig ijver aan de dag legt zodat de studies GEEN normaal verloop kennen.....

Terug naar “Echtscheiding”