wat nu?? hij vraagt onredelijk veel centen terug

stephke
Topic Starter
Berichten: 22

wat nu?? hij vraagt onredelijk veel centen terug

#1 , 18 nov 2010 19:03

hallo,

Ik zit in een ellendig financieel kluwen en hoop dat iemand hier dit een beetje kan ontrafelen.
Ik was getrouwd met iemand maar na amper één jaar bleek dit een verkeerd iemand te zijn en zijn we gescheiden.
twee jaar voor ons huwelijk hadden we samen een huisje gekocht, omdat mijn partner toen geen enkele bezittingen had ( bankrekening=0 ) en ik toch een spaarrekening had met een beetje centjes op konden we een lening aangaan.
Ik zou het voorschot (5000) betalen en het volledige beschrijf bij de notaris (16000) en eveneens de eerste twee maandelijkse afbetalingen (1000).
De bank eiste wel dat er een gemeenschappelijke rekening geopend zou worden om al deze betalingen te doen, zo geschiede dwz buiten het voorschot werd elk geld dat voor het huis diende eerst op de gemeenschappelijke rekening gestort voor het naar andere instanties werd doorgestort.
Na de eerste twee maanden dat we ons huisje hadden was er afgesproken dat mijn partner de hypotheek zou aflossen terwijl ik voor het levensonderhoud instond, naïef dat ik was vond ik dit een redelijk akkoord.
Nu we zijn gescheiden en het huis verkocht is vraagt mijn toenmalige partner ineens alle hypothecaire betalingen die mijn partner gedaan heeft voor het huis en voor het huwelijk integraal terug, KAN DIT ??????????
Ik heb het voorschot,beschrijf en het levensonderhoud volledig op mij gedragen en nu vraagt mijn ex-partner ineens een bedrag terug wat ik verre van fair vind.
Kan hij dit volledige bedag terug eisen (24 keer 1000)?????
Als hij dit waar kan maken dan maakt ie nog winst aangezien hij steeds de helft van het belastingsvoordeel heeft genoten voor de aftrek van de lening (waarvan ik trouwens ook de helft als belastingsvoordeel heb kunnen ingeven).
Ik heb ergens vernomen dat men enkel het kapitaal van een lening kan terug eisen ipv het volledige bedrag,klopt dit?

alle hulp in dit kluwen is welkom

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wanton
Berichten: 10072
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 10 dec 2010 14:06

het is niet omdat u een praktisch werkbare overeenkomst had ivm de lening , dat daar misbruik zou moeten van gemaakt worden. Indien U daarentegen alle kosten van het huishouden gedragen heeft , moet u een tegeneisstellen en hem zijn deel van die kosten doen betalen. In een huishouden wordt verondersteld dat elke parten bijdraagt in de gezamenlijke kosten volgens draagkracht.
Dat U die 21000 € recupereert van voorschot en kosten , is normaal. Voor de rest is 50/50 aangewezen , en staat uw ex niet stevig in zijn schoenen.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

TimmV
Berichten: 5

#3 , 12 dec 2010 18:49

In een huwelijk bestaat er tussen de gehuwden een zogenaamde 'bijstands- en hulp plicht' (art. 213 en 221 van het Burgerlijk Wetboek). Dit houdt onder meer in dat beide echtgenoten samen instaan de lasten van het huwelijk naar eigen vermogen. Dit wil zeggen dat beide partners moeten bijdragen in de kosten die uit het huwelijk voortvloeien.

Er zijn twee belangrijke zaken waar men in casu rekening moet houden. Ten eerste 'naar eigen vermogen' wil zeggen dat de financieel sterkere partner meer moet bijdragen dan de financieel zwakkere partner. Dit is een uiting van de solidariteit die de wetgever oplegt aan mensen die in het huwelijk treden. Ten tweede, beide echtgenoten staan in voor de lasten van het huwelijk, maar dit wil niet zeggen dat het steeds moet gaan om een financiële bijdrage. De ene partner die over financiële slagkracht beschikt zal financieel moeten bijdragen, de andere partner kan evenwaardige prestaties verrichten die niets financieels inhouden.

Als de ene partner bijvoorbeeld voor het huishouden instaat terwijl de werkende echtgenoot geld binnenbrengt, zijn dit beide prestaties die bijdragen in de lasten van het huwelijk, en beide zijn evenwaardig. En er is geen vergoeding verschuldigd achteraf, omdat de financiële bijdrage van de één, gelijk is aan de niet-financiële bijdrage van de ander.

M.a.w. : uw partner kan niet zomaar en zeker niet volledig zijn stortingen voor de hypothecaire lening van u terugvragen, aangezien u gelijkwaardigde prestaties hebt verricht (al dan niet van niet-financiële aard). Als u dus beide in evenwicht bent wat betreft de lasten van het huwelijk valt er niets te vergoeden.

U moet er zich dus bewust van zijn dat uw niet-financiële prestaties (huishouding, onderhoud etc.) zeker zo zwaar wegen als de financiële prestaties van uw ex-echtgenoot.

Vriendelijke Groeten

Reclame

Lanox
Berichten: 3809
Juridisch actief: Nee

#4 , 13 dec 2010 17:02

TimmV, U spreekt over het huwelijk, maar als ik de TS goed begrepen heb dan gaat het dispuut over de 2 jaar tussen aankoop van het huis en het huwelijk (vandaar de 24x1000?).

Terug naar “Huwelijk & Samenwoning”