Hallo, ik heb een vraag over handelingen die gesteld worden binnen de verdachte periode en of deze al dan niet ongedaan kan gemaakt worden.
BVBA X is failliet verklaard en is diepe schuldenaar van NV X.
BVBA Y moest BVBA X nog geld (BVBA X heeft dus een schuldvordering ten opzichte van BVBA Y). Maar 'achter de rug' van BVBA X, snoept NV X deze schuldvordering af van BVBA Y.
BVBA X weet hier niets van!
BVBA betaalt het geld zo in plaats van aan BVBA X aan NV X.
Deze betaling gebeurde in de verdachte periode.
Laat ons stellen dat BVBA X hier niets van wist en de betaling dus gewoon gebeurde tussen BVBA Y en NV X die de schuldvordering heeft 'afgesnoept' omdat zij toch nog geld te goed hadden van BVBA X.
Kan deze betaling, tussen NV X en BVBA Y, van geld dat eigenlijk aan de gefailleerde BVBA X moest toekomen, niet tegenwerpelijk worden verklaard?
De struikelblok: het is niet zo dat deze betaling door de gefailleerde zelf (bvba x) is gebeurd! dus zijn art . 17 en 18 Faill.W. dan nog van toepassing als het gewoon om afsnoeperij gaat van NV X ten aanzien van BVBA Y ? Art. 17 en 18 zijn precies enkel van toepassing op handelingen die 'door de schuldenaar' zelf werden gesteld... vandaar mijn vraag... want deze 'betaling' is niet gebeurd door de schuldenaar-gefailleerde, maar eerder door 2 schuldenaars van de gefailleerde onderling. de gefailleerde zelf was onwetend dat het geld rechtstreeks aan NV X werd betaald!
En stel dat BVBA X toch deze betaling aan BVBA Y had goedgekeurd?
Bedankt!!!