kindrekening

mleen
Topic Starter
Berichten: 1

kindrekening

#1 , 29 nov 2006 09:38

Hoi,

Vraagje : Stel in EOT akte wordt overeengekomen tot het openen van een kindrekening voor 1 dochter ten laste waarbij vader 2/3 en moeder 1/3 van een zeker bedrag maandelijks stort (voor school- en kledinguitgaven). Deze rekening komt er uiteindelijk gedurende 3 jaar niet omdat vader steeds het bedrag overmaakt aan de moder op de dag dat de aankoopbewijzen via de post arriveren. In de EOT akte staat ook dat het kindergeld voor de moeder is en dat er maandelijks hiernaast een zeker bedrag voor deze dochter overgemaakt wordt op de rekening van de moeder. Daarnaast staat in deze EOT dat de dochter de vader bezoekt om de 2 weekenden en enkele weken tijdens juli/augustus.

Na 3 jaar is de situatie echter de volgende :
Dochter wil niet meer naar vader komen omwille van puberconflicten, weigert info te geven rond studiekeuze. Moeder wil nu toch een kindrekening maar wil ook niet dat dochter nog komt bij vader. Zij stapt naar een advocaat met als resultaat dat er een brief komt met de vraag voor zo een rekening.
Kan dit zomaar ? Wie zal er garanderen dat er nog een overzicht volgt van de uitgaven ? Wetende dat deze moeder geld vraagt aan haar 19 jarige zoon wanneer zij zelf niet rond komt ? Kan er een verplichting komen tot het openen van een kindrekening wanneer steeds echter alle bewezen aankopen nog steeds zullen terug betaald worden ...

En dan nog : moeder die als alleenstaande 1/3 moest betalen heeft een nieuwe vriend waarvan haar advocaat stelde : 'de heer ... is de nieuwe levengezel van mevrouw ...' . Zou deze 1/3 dan herzien kunnen worden ? Vader is allleenstaande.

groeten
L.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 nov 2006 09:47

?Art.387bis.In alle gevallen, en onverminderd de bevoegdheid van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, rechtsprekend in kort geding overeenkomstig artikel 1280 van het Gerechtelijk Wetboek, kan de jeugdrechtbank in het belang van het kind, op verzoek van beide ouders of van ??n van hen, dan wel van de procureur des Konings alle beschikkingen met betrekking tot het ouderlijk gezag opleggen of WIJZIGEN.?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Indien u ENKEL het onderhoudsgeld wil wijzigen dan geldt:
?Art.1320.De vorderingen tot toekenning, verhoging, verlaging of afschaffing van de uitkering tot levensonderhoud kunnen worden ingesteld bij een verzoekschrift, dat de eiser persoonlijk of door zijn advocaat aan de rechter moet aanbieden.?(Ger.W.=Gerechtelijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) in http://just.fgov.be

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 01 dec 2006 14:27

Voorzichtigheid is mogelijk troef hier.

Er bestaat kans dat om in een negatieve spiraal terecht te kunnen komen. De advocatuur lijkt me op het op het eerste zicht wat vroeg om in dergelijke gevallen heden in te schakelen.

Eerst pogen om tot consensus te komen, en zeg nu zelf...
dat heeft wat tijd en overlegenergie nodig vooraleer dit er is, niet?
kinderpsychiater Dr. Jan De Corte kon het gevat zeggen
http://www.f4j.be/video/061110_Dr_De_Corte5.wmv

En aan wie betaal je best om die tijd te vinden om tot voldoende overlegenergie te komen en om een consensus uit te werken?
Opnieuw een gevat voorbeeld
http://www.f4j.be/video/061110_Dr_De_Corte4.wmv


Waarom toch wat opletten voor een mogelijke valkuil?

Jan Piet De Man over het opnieuw aanhangig maken van het niet nakomen van de verblijfsregeling maakt het een en het andere duidelijk

?voorrang voor alle andere zaken?

http://www.f4j.be/audio/een_beetje_voor ... rechts.mp3

? Artikel 387ter. ? 1. Ingeval ??n van de ouders weigert de rechterlijke beslissingen met betrekking tot de huisvesting van de kinderen of het recht op persoonlijk contact uit te voeren, kan de zaak opnieuw voor de bevoegde rechter worden gebracht. In afwijking van artikel 569, 5?, van het Gerechtelijk Wetboek, is de bevoegde rechter degene die de niet-nageleefde beslissing heeft gewezen, tenzij de zaak inmiddels bij een andere rechter aanhangig is gemaakt, in welk geval de vordering voor deze laatste wordt gebracht.
De rechter doet uitspraak met voorrang boven alle andere zaken.
Behalve in geval van dringende noodzakelijkheid, kan hij onder meer :
- nieuwe onderzoeksmaatregelen verrichten, zoals een maatschappelijke enqu?te of een deskundigenonderzoek;
- een poging tot verzoening ondernemen;
- de partijen voorstellen gebruik te maken van de in artikel 387bis bepaalde bemiddeling.
Hij kan nieuwe beslissingen nemen met betrekking tot het ouderlijk gezag of de huisvesting van het kind.
Onverminderd strafvervolging kan hij de partij die het slachtoffer is van de miskenning van de in het eerste lid bedoelde beslissing toestaan een beroep te doen op dwangmaatregelen.

Met betrekking tot de levenspartner wordt op het laatst van dit videofragment ook wat gezegd. (+/- 2min)

http://www.f4j.be/video/061129_Yves_Coe ... ocatie.wmv

RR

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”