Eind november 2011 hebben wij na enkele maanden zoeken een huisje gevonden dat ons aanstond en voor een redelijke prijs.
We hebben toen een compromis getekend en na al het papierwerk was het 1 februari 2012 het moment om de akte te tekenen.
Echter twee dagen voor deze datum, toen ik toevallig de verkoper opbelde voor de laatste praktische afspraken, bleek hij op dat moment bij de notaris te zitten; de notaris had net een brief gekregen dat de garage niet vergund bleek te zijn: het gaat om een dubbeldiepe garage aan het huis; het huis was vroeger een huis met stal, waarbij de stal werd afgebroken en een nieuw woonhuis (ook van de verkoper) mocht worden aangebouwd; de gemeente ging hierbij vanuit dat de gehele stal werd afgebroken, maar de verkoper heeft dit maar deels gedaan en hiervan een garage gemaakt die dus op de scheidingslijn staat.
Inmiddels hebben we een beetje een idee wat dit allemaal inhoudt, regularisatie bleek niet zomaar mogelijk en een korting op de prijs was mogelijk maar niet veel (het gaat om een koppel in scheiding, die het niet eens zijn). De eigenaresse zou het dan liever opnieuw te koop zetten. Nu kwam de piste naar voren dat als de eigenaar ook een garage bijbouwd aan zijn huis ernaast, onze garage toch geregulariseerd kan worden. Momenteel wordt dit onderzocht, de verkoper ziet dit wel zitten.
Toch zou ik mij graag oriënteren naar wat te doen als het toch niet lukt, en waar we nog rekening mee moeten houden. Het aanbouwen van een garage aan het huis ernaast, kan betekenen dat ons huis een half open bebouwing wordt. Dit heeft misschien gevolgen voor de waarde van het huis?
Wij zouden het huis heel graag kopen maar tegen de prijs die het waard is natuurlijk. Over 6-7jaar gaan wij mogelijk het huis verkopen om te gaan bouwen.
Wij willen graag uitzoeken welke kosten wij kunnen verhalen op de verkopers moesten wij de koop (onder druk) toch opzeggen.
Dit meer om hun aan te kunnen tonen dat ze wel degelijk met ons moeten gaan onderhandelen, want momenteel heeft ze het idee dat ze het huis dus nog gewoon opnieuw te koop kan zetten zonder boete; wij zijn echter niet van plan om zomaar op te geven.
Als zij zonder onze toestemming opzeggen is het een boete van 10% voor hun volgens het compromis (27.500,-), als we onderhandelen wensen wij tussen 15.000,- en 25.000,- uit te komen, en als we alles (met hun toestemming in dat geval) annuleren, gaat hun dat ..?.. kosten.
- Welke kosten van de akte moeten wij toch betalen als de koop niet doorgaat, en kunnen wij die aan hun doorrekenen?
- De kosten die we maken door het verliezen van de gunstige rentevoet (3.45% 19jr vast)?
- Andere suggesties?
- Wat kunnen we in de akte zetten mbt die regularisatie? Dat zij alsnog een bepaald bedrag betalen als het niet lukt?
Ik hoop dat iemand kan antwoorden (en hierin nog zin heeft na dit lange verhaal)