#4 , 16 feb 2010 13:27
“Art.137.§ 1. De instrumenterende ambtenaar vermeldt in alle onderhandse en authentieke akten van verkoop...:1° of er voor het onroerend goed een stedebouwkundige vergunning is uitgereikt;2° de meest recente stedebouwkundige bestemming van dit onroerend goed met de benamingen gebruikt in het plannenregister...Aan de akte wordt een stedebouwkundig uittreksel toegevoegd, zoals bedoeld in artikel 135, § 1, dat ten hoogste vijf maanden voor de datum van de akte verleend werd...”(Decreet Ruimtelijke Ordening 18 mei 1999,toen van toepassing).
Het niet-nakomen van deze informatieplicht kan leiden tot aansprakelijkheid van de verkoper en de notaris voor de schade die de koper erdoor lijdt. Dit was uw enige wettelijke stedenbouwkundige verplichting.
Uw verkoopakte kan nog andere conventionele stedenbouwkundige bedingen bevatten. Onderzoek daartoe zorgvuldig uw akte.
“Art.4.2.15.§ 1. Niemand mag zonder voorafgaande verkavelingsvergunning een stuk grond verkavelen voor woningbouw...§ 2. Een verkavelingsvergunning omvat reglementaire voorschriften aangaande de wijze waarop de verkaveling ingericht wordt en de kavels bebouwd kunnen worden. Op deze verkavelingsvoorschriften kunnen beperkte afwijkingen worden toegestaan met toepassing van artikel 4.4.1...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening,thans van toepassing).
Er kan een verkavelingsvergunning gevraagd worden.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/