Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
CHARLE
Topic Starter
Berichten: 12

(OMGEKEERD) DUOLEGAAT EN ONROEREND GOED

#1 , 1 jaar 11 maand geleden (16 okt 2016 14:19)

Hallo,

Als alleenstaande zonder reservataire erfgenamen denk ik erover na om een testament te laten opmaken onder de vorm van een duolegaat waarbij 50% van al mijn roerende goederen en 50 % van al mijn onroerende goederen (= woning) bij mijn overlijden zouden toekomen enerzijds aan mijn zus en anderzijds aan een VZW of een goed doel.

Nu wat specifiek mijn onroerend goed betreft, ga ik ervan uit dat na mijn overlijden mijn woning dan op haar verkoopwaarde geschat wordt en vervolgens te gelde wordt gemaakt - verkocht wordt ? - alvorens de (volledige) erfbelasting op mijn woning kan worden betaald door de VZW.

In de veronderstelling dat mijn zus echter na mijn overlijden mijn (nagelaten) woning zèlf zou willen betrekken, dan denk ik dat dit niet mogelijk zou zijn onder de vorm zoals ik mijn duolegaat zou willen laten opmaken zoals voorgesteld ( zie 1 ste alinea ).

Mijn vraag : hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn zus wèl die mogelijkheid wordt geboden?

Bovendien ben ik ook 1/4 volle eigenaar van de woning waarvan mijn zus 3/4 volle eigenaar is ( = woning in onverdeeldheid) en die bewoond wordt door mijn zus.

Bij mijn overlijden zou dus ook mijn 1/4 volle eigendom in de woning bewoond door mijn zus geschat en te gelde gemaakt worden, zijnde 1/8 voor mijn zus en 1/8 voor de VZW die de erfbelasting betaalt op mijn 1/4 volle eigendom.

Mijn vraag : kan alsdan mijn zus onvoorwaardelijk in haar woning blijven wonen of hoe kan dit geregeld worden?

Graag uw reacties.

wanton
Berichten: 8719
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#2 , 1 jaar 11 maand geleden (16 okt 2016 19:54)

U kan in uw testament uw goederen op en meer specifieke manier toebedelen ipv. in percentage. U kan vb. uw OG anders verdelen dan uw RG. U kan dat 1/4 van die woning aan uw zuster geven, enz.
Ik zou zeggen : zo'n gedetailleerde vraag vereist meer gegevens, zodat u zich beter tot een notaris of successieplanner wendt.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

wolf2
Berichten: 2071

#3 , 1 jaar 11 maand geleden (16 okt 2016 22:33)

Ik zie ook maar hetzelfde: dat kwart woning als bijzonder legaat naar uw zus zonder meer.
Neem best contact op met de vzw die U in gedachten heeft; zij hebben ongetwijfeld specialisten in huis en kunnen U snel vertellen of ze wel geïnteresseerd zijn in uw erfenis.
En ga voor een omgekeerd duo-legaat; niet voor een klassiek.

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Heb je nog bijkomende vragen? Kijk even op Jureca.be voor snel & betaalbaar juridisch advies!

Terug naar “Successie- & Registratierechten”