Vraag1: Wat bedoelt u met
een expert de plaatsbeschrijving 2 keer heeft opgemaakt
?
gaat het om een intredende en een uittredende plaatsbeschrijving of zijn er door betwisting reeds twee plaatsbeschrijvingen opgemaakt bij het verlaten van het pand.
Vraag 2:
Indien de de huurovereenkomst in het negende jaar is en de verhuurder niet wenst dat er stilzwijgend een nieuwe periode van drie jaar aan bijkomt, is de verhuurder verplicht om ten minste zes maanden voor het verstrijken van het 9de jaar deze opzeg te betekenen.
art 3 §1 huurwetgeving
§ 1. Elke huurovereenkomst bedoeld in artikel 1 wordt geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar.
De huurovereenkomst eindigt na het verstrijken van een periode van negen jaar indien ten minste zes maanden voor de vervaldag door één van beide partijen een opzegging wordt betekend.
U als huurder kan op elk ogenblik en zonder motivering een opzeg van het contract betekenen op voorwaarde dat u een opzeg van 3 maanden in acht neemt. Als U dus uw "tegen"opzeg van drie maand aangetekend aan de verhuurder bezorgd voor het einde van juni dient u het pand op 1 oktober verlaten te hebben.
art 3 §5 van de huurwet
§ 5. De huurder kan de huurovereenkomst op ieder tijdstip beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van drie maanden.
Indien de huurder de huurovereenkomst evenwel beëindigt tijdens de eerste driejarige periode, heeft de verhuurder recht op een vergoeding. Die vergoeding is gelijk aan drie maanden, twee maanden of één maand huur naargelang de huurovereenkomst een einde neemt gedurende het eerste, het tweede of het derde jaar.
(Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing.) <W>
(Wanneer de verhuurder de huurovereenkomst beëindigt overeenkomstig de §§ 2 tot 4, kan de huurder op zijn beurt de huurovereenkomst te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van een maand. In dat geval is hij de vergoeding bedoeld in het vorige lid niet verschuldigd.) <W>
Concreet betekend een opzeg van zes maanden dat uw contract nog zes maanden doorloopt aan de afgesproken voorwaarden (huur, algemene kosten, onderhoud, enz) doch dat het na die zes maanden definitief verbroken is. U bent dus gedurende die zes maanden gehouden aan het respecteren van dat contract. Tenzij u een tegenopzeg laat geworden die minstens drie maanden opzeg termijn moet voorzien. ( Dan bent u nog gebonden aan de voorwaarden van het contract gedurende uw opzegperiode)
Dit alles terzijde, heeft u al eens geïnformeerd bij het lokale registratiekantoor of het contract wel is geregistreerd? Als dat niet is gebeurt dan gelden de klassieke opzegtermijnen niet en kan u het pand verlaten zonder wettelijke opzeg termijnen in acht te moeten nemen.
Indien blijkt dat het niet is geregistreerd, dit niet aan de grote klok gaan hangen totdat uw opzeg van 1 maand aangetekend is verzonden en ontvangen. De verhuurder kan immers nog steeds op het laatste ogenblik gaan registreren. In uw schrijven rechtvaardigt u natuurlijk uw korte tegenopzeg door de verhuurder te wijzen op de niet -registratie.