Hallo,
Ik ben nieuw op het forum, maar ik heb mij geregistreerd om wat meer duidelijkheid te kunnen krijgen over een bouwsituatie waar mijn grootmoeder momenteel mee zit. Ik wil haar graag zo goed mogelijk hierbij helpen, dus had ik graag wat informele informatie ingewonnen bij enkele experts alvorens naar een advocaat te stappen.
De situatie is de volgende:
Mijn grootmoeder is eigenaar van een (oudere) half-open eigendom gelegen in het centrum van een kleinere gemeente. Ze is door de rechtbank veroordeeld geweest om dit pand af te breken. De slopingsvergunning werd reeds aangevraagd en toegekend. Ook de aanplakperiode van 30 dagen is voorbij en heeft de architect een staat van bevinding opgesteld.
Het aanpalende pand wordt uitgebaat als handelspand (horeca). Deze hebben nu ook een architect aangesteld om hun belangen te verdedigen.
Volgens stedenbouwkundige plannen is het voorste deel van het huis van mijn grootmoeder tegen de zijmuur van het aanpalende pand gebouwd. Bij het achterste gedeelte is dit andersom, daar is het aanpalende pand bijgebouwd tegen de zijmuur van het pand van mijn grootmoeder. (in beide gevallen dus 1 "gemeenschappelijke" muur)
Na onderling overleg tussen de beide architecten is er nu beslist dat er na de sloop een definitieve vochtwering moet aangebracht worden tegen de zijmuur, omdat zij geen plannen heeft om hier iets nieuws tegen te plaatsen. De kosten voor deze vochtwering zouden volledig ten laste komen van mijn grootmoeder. Mijn grootmoeder vindt van haarzelf dat dit onterecht is en weigert dit dus te aanvaarden. Zolang er geen overeenkomst is gesloten, houdt de architect de aannemer tegen om te beginnen met de sloop.
Wie is hier in zijn recht? Dient deze vochtwering volledig ten koste te komen van mijn grootmoeder, is dit verantwoordelijkheid voor de eigenaar van het aanpalende pand of is dit eerder een kost die door beide partijen moeten gedragen worden?
Bedankt alvast voor de uitleg
LGQ