#5 , 03 feb 2012 10:24
"Art.1583.Hij(=de koop) is tussen partijen voltrokken en de koper verkrijgt van rechtswege de eigendom ten aanzien van de verkoper,zodra er overeenkomst is omtrent de zaak en de prijs, hoewel de zaak nog niet geleverd en de prijs nog niet betaald is...."(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
‘Nu is echter uit de sondering gebleken dat de grond niet genoeg draagkracht heeft en men zal moeten werken met een betonnen plaat en zonder kruipkelder‘.
Hieruit volgt dat de overeenkomst niet uitgevoerd wordt zoals bedongen werd.
“Art.1610.Wanneer de verkoper in gebreke blijft de levering te doen binnen de tussen partijen bedongen tijd, heeft de koper de keus om ONTBINDING van de koop ofwel inbezitstelling te vorderen, indien de vertraging alleen aan de verkoper te wijten is.”(Burgerlijk Wetboek).
‘De gerechtelijke ontbinding van een wederkerig contract werkt in principe ex tunc,d.w.z. dat de partijen moeten worden TERUGGEPLAATST in de toestand alsof zij niet hadden gecontracteerd. De wederzijdse prestaties verricht in uitvoering van het contract,worden evenwel niet tenietgedaan wanneer zij niet vatbaar zijn voor teruggave‘(Cass. 25 februari 1991,J.T. 1991,455,J.T.T. 1991,194,noot).
Dit geldt ook voor aanneming van (bouw)werken.
‘Art.1611.In elk geval moet de verkoper tot SCHADEVERGOEDING veroordeeld worden, indien de koper schade lijdt doordat de levering niet op het bedongen tijdstip heeft plaatsgehad....Art.1148. Geen schadevergoeding is verschuldigd,wanneer de schuldenaar door OVERMACHT of toeval verhinderd is geworden datgene te geven of te doen waartoe hij verbonden was...”(Burgerlijk Wetboek).
‘Overmacht kan enkel voortvloeien uit een gebeurtenis buiten de menselijke wil die door deze wil niet kon worden voorzien noch vermeden,Cass. 9 oktober 1986,R.W. 1987-88,778-779,noot.
De aannemer had ook VÓÓR het contract te sluiten een sondering kunnen uitvoeren.
Er is dus geen overmacht,zodat u de ontbinding van de overeenkomst MET schadevergoeding kan vorderen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/