Vraagje voortuin

Vogeltje
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

Vraagje voortuin

#1 , 10 sep 2021 20:57

Beste,

Wij kochten ons huis aan in 2016 met als voortuin al quasi volledig gevuld met grind op twee planten na.
Dit doet dienst als parkeerplaats. Voor dit stukje ligt het voetpad en een openbaar stuk groen dus het neemt op zich geen plaats af van openbaar domein.
Nu wou ik dit grind vervangen door waterdoorlatende klinkers van het moderne soort met een waterdoorlatende ondergrond, een buffer. Dit uiteraard door een gespecialiseerde aannemer, ik kan dat zelf niet en wou gerust wat investeren om proper te zitten. Nu vroeg ik hier een vergunning voor aan als brave en goede burger/huisvader en dit werd geweigerd. Ze willen zelfs dat ik het grind terug 'vergroen'/groen inplant. Maar toen ik mijn dossier aan het indienen was vroeg ik nog of er een minimum was en ze zeiden van niet, 'er moet gewoon voldoende overblijven'.
Ik heb foto's gevonden dat dit grind hier al van 2009 zeker ligt. Wat ook nog eens 3 à 4 eigenaars geleden is. Nu vraag ik mij af of zoiets verjaart? Kunnen ze mij echt een boete geven als ik het grind niet vervang naar 'groen'? Over wat voor boetes spreken we dan? En wat is groen? Wat is voldoende? Dat lijkt me heel erge willekeur en à la tête de client ? Ik wil gerust extra planten zetten nog of grasdallen en planten maar volledig gras of struiken lijkt mij absurd gezien niemand in de buurt dat doet behalve kleine gras stukjes dan bij de huurhuizen.
Ik vind het langs een kant een gekke wereld waar we in leven, had het naast mijn huis of naar een garage of in mijn tuin geweest mag ik met eender wat voor steen of beton tot 80m² gaan zonder vergunning zelfs maar ohwee als ik een veilige en propere staanplaats voor mijn huis wil waar overigens niemand problemen mee heeft... Zou er ergens een compromis te vinden zijn...

Mvg

LeenW
Berichten: 10856

#2 , 10 sep 2021 22:30

Steeds meer gemeenten willen deze illegale parkeerplaatsen in voortuinen aanpakken. Weinig aan te doen, want ze hebben uiteindelijk wel gelijk dat dit niet kan.

Inazuma
Berichten: 7764
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#3 , 11 sep 2021 09:49

Je kan én groen (sportgazon bvb) zetten, én er op parkeren ...

Plastik grasdallen (vierkantjes of honingraat) zie je na verloop van tijd niet eens meer zitten

Reclame

denlowie
Berichten: 15779
Juridisch actief: Nee

#4 , 11 sep 2021 10:13

Waar mijn vriendin woont een ganse straat allemaal hun voortuin moeten uitbreken en groen plaatsen, het gaat niet op dat er in een straat Niemand nog kan parkeren omdat de bewoners er een parking van gemaakt hebben, en er is al zoveel parking tekort . want men hier ook schrijft er sportgras plaatsen en daarop parkeren OK, maar als men u insluit dat je niet meer weg kan??? en dan ??
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Thomas Morus
Berichten: 4739
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 11 sep 2021 11:42

Zonder omgevingsvergunning mag je van een voortuin geen parking maken.
En die vergunning zal je meestal ook niet krijgen.
In feite vernietig je daardoor een parkeerplaats op het openbare domein.
Voor vergunde garages mag je wel een oprit aanleggen, dat spreekt vanzelf.
WIJSHEID IS EEN VERHEFFENDE VORM VAN INTELLIGENTIE

Vogeltje
Topic Starter
Berichten: 6
Juridisch actief: Nee

#6 , 11 sep 2021 12:30

Ik vernietig geen plaats op de weg omdat er een openbare groenstrook (onkruid met iets struikerig) ligt en ik er langs de zijkant oprij, naast mij zijn huurboxen en degene net naast ons staat beetje rommel in ofzo maar zie er nooit geen kat dus qua insluiting geen probleem. Qua parking op openbare weg afpakken ook niet. Enige waar ik nu mee zit is wat staat er in de wet (Oost-Vlaanderen) wat er mag of moet qua groenbeplanting? Als ik het zicht in de straat moet herstellen, langs mijn kant, is het gras met wat struiken rondom? Zoals hier dan geschreven wordt als ik van die grastegels neem (wat ook niet mag eigenlijk)? Of twee rijen tegels waar de banden op rijden en derest dan gras? In de weigering schreven ze zelf dat er geen algemene beleidslijn in mijn buurt is en voordat ik mijn aanvraag had ingediend konden ze mij ook niet zeggen wat 'voldoende' groen is.

Inazuma
Berichten: 7764
Juridisch actief: Nee
Contacteer: Website Twitter

#7 , 11 sep 2021 15:03

Normaal mag je voortuinen enkel verharden naar voordeur en eventuele garage toe

Bouw- of verkavelingsvergunning nakijken of je afscheiding moet maken

bosprocureur
Berichten: 5963

#8 , 11 sep 2021 16:24

Normaal mag je voortuinen enkel verharden naar voordeur en eventuele garage toe

Bouw- of verkavelingsvergunning nakijken of je afscheiding moet maken
Inderdaad...

En dan nog als die voordeur en garage op dezelfde plaats liggen, in Gent b.v. wordt er normaal slechts één toegang geduld; zodanig zelfs dat bij heraanleg van een straat, met sloot, gewoon de sloot voor een van de vroeger (vergunde? ) ingangen opengemaakt werd. Zonder pardon. En dat geeft krankzinnige beelden, b.v een carport met boot, die niet meer toegankelijk is, behalve met altijd opnieuw te leggen stalen platen.

jef007
Berichten: 1459

#9 , 11 sep 2021 16:50

jij klaagt en de lager gelegen buren klagen ook omdat het water niet kan insijpelen in uw grond.
zij zitten met de wateroverlast

Bektronics
Berichten: 40
Juridisch actief: Nee

#10 , 16 sep 2021 02:07

Zonder vergunning, geen parkeerplaats aanleggen voor je eigen wagen. Toch simpel. Thomas Morus heeft het bij het rechte eind. Anders garagebox huren in de buurt is ook een oplossing om je wagen te stallen, maar ja dat kost weer geld.......................

Terug naar “Wegcode & Verkeersovertredingen”