#4 , 22 jul 2014 11:54
En kunnen we de afspraken die we gaan maken omtrent het onderhoud, de kinderen, ... best ergens laten vastleggen?
Ja, een onderlinge afsrpaak is juridisch gezien niets waard.
En zoja; waar? Bij wie?
Best bij een advocaat, eventueel bij een notaris die het daarna laat homologeren door de rechtbank.
Een advocaat gespecialiseerd in familierecht is de beste keuze, aangezien de kennis van een notaris over specifieke zaken soms wel te wensen overlaat.
Als je samen nog overeenkomt, kan je samen één advocaat nemen.
Je kan dan op voorhand samen beslissen wat je wil en de avocaat zal zorgen dat dit in een juridisch jasje gegeoten wordt en bekijken dat er niets on-wettelijk instaat.
Sowieso hebben jullie steeds co-ouderschap. Dat wil niets meer en minder zeggen dan dat jullie samen moeten beslissen over de belangrijke zaken in het leven van jullie kinderen: opvoeding, verblijf, school, opleiding, hobby's, medsiche ingrepen, ...
Verder is er tegenwoordig ook de voorkeur voor bilocatie (inde volksmond ook week-week genoemd). De rechter zal dit steeds toekennen als een ouder erom verzoekt en als er geen tegenindicaties zijn (bv: drugsverslaving van een van ouders, of misbruik, of ...). Je houdt daar dus ook best rekening mee.
Denk ook eens aan een vakantieregeling e.d., vaak wordt er dan gekozen voor 2 weken/2 weken, omdat je dan een ietz langere periode hebt. Handig als je een reis wil boeken.
Denk ook aan het financiële. Normaal is er bij bilocatie geen alimentatie (=onderhoudsgeld voor de kinderen), tenzij er grote verschillen zijn in inkomsten. In jullie geval zou je dus kunnen stellen dat er misschien alimentatie zou zijn van je ex, voor een bepaalde periode (zolang je studie loopt bv). Verder zijn er ook nog de 'bijzondere kosten': medische ingrepen, schoolkosten, kot, rijbewijs, .... Denk er ook over na hoe je dat wil regelen. Ieder steeds de helft? Wat valt er allemaal onder bijzondere kosten?
Denk ook na over dingen als kleding: wie koopt wat? Bij bilocatie meestal ieder het zijne. Maar wat met jassen en schoenen?
Bij een conservatie regeling (een weekend op 2), koopt de ouder waar de kinderen het meest verblijven meestal de kleding en geeft (voldoende) kleding mee voor dat weekend.
Veel succes met het regelen van de dingen. Het klinkt uit je post alvast dat jullie samen nog kunnen praten. Hopelijk blijft dat zo!