Koppel A wil het wettelijk samenwonen beëindigen met B.
A en B hebben in mei samen een huis gekocht, waarin A 57 % van eigen kapitaal investeerde en B slechts 7 %. De rest werd geleend.
Er werd een koopcontract opgesteld, waarin A en B elk 50 % de volle eigendom hebben over het huis. Het aandeel van A kan bewezen worden (reeds eerder vermeld in een ouder topic).
A stapt morgen naar het gemeentehuis om het wettelijk samenwonen te beëindigen met hulp van een deurwaarder, aangezien B die stap steeds uitstelt en een foefje verzint. Vermeldenswaardig is dat A werd opgelicht door B. B heeft bovendien 8 personen aangesproken om het huis leeg te maken. Bijna alle goederen hebben de ouders van A kunnen terugvorderen, maar nog niet alles. Dit werd in der minne geregeld.
A heeft wel een schuldsaldoverzekering, B heeft deze op de dag van vandaag nog niet afgesloten!!!
Vraag 1:
Als A morgen het wettelijk samenwonen éénzijdig wil beëindigen, kan B dan écht geen schulden meer maken, die van de gemeenschappelijke rekening gaan of die B nog morgennamiddag maakt, waarvan nadien een factuur wordt verstuurd?
Of vanaf welk moment is A niet meer verantwoordelijk voor de schuld van B ... Vanaf het moment dat B een brief ontvangt van de deurwaarder?
Vraag 2:
Er werd gezamenlijk een hypothecaire lening aangegaan. Indien A het wettelijk samenwonen beëindigd heeft, is A dan nog aansprakelijk voor de helft van de lening van B indien B zijn deel van zijn lening niet verder afbetaalt?
Vraag 3:
Indien B de hypotheek (1/2 van de lening) niet meer afbetaalt, kunnen dan ook de ouders van A of B aansprakelijk gesteld worden?
Vraag 4:
A heeft wel een ssv, maar B niet. Indien A overlijdt (= altijd mogelijk!), na ontbinding van wettelijk samenwonen, is B dan nog erfgenaam? Moet B dan nog de hypotheek afbetalen van A.
Sorry, het is zo moeilijk te verwoorden, maar hopelijk krijgen we toch nog enkele antwoorden op de gestelde vragen.