Offerte buitenschrijnwerk

Clicquot
Topic Starter
Berichten: 17

Offerte buitenschrijnwerk

#1 , 28 feb 2011 14:22

Beste allen: Ik geloof dat ik hier misschien in de passende rubriek zit? If not, excuus!

De afgelopen maanden zijn we op zoek gegaan naar een firma die onze huidige ramen komt vervangen. Na het ontvangen van verschillende offertes, beslist om bij firma x te bestellen. Zeer vriendelijke mens, veel uitleg, goed gevoel etc. We ondertekenen een offerte, men komt opmeten en sindsdien gaat het niet meer vooruit.

Tijdens het opmeten komt er een extra kost tov de oorspronkelijke offerte. De man weet (staat niet op papier, maar wel modeling gezegd voor het ondertekenen van offerte, tjah) dat we ahv een zgn "groene renovatielening" bij de bank aankloppen om dit te bekostigen. Axabank vraagt ons in eerste instantie een offerte van het volledige renovatiebedrag. Na veel bellen, mailen, bezoek te plaatste, een afspraak met de bank te moeten cancellen krijgen we na 1 maand uiteindelijk een update van de oorspronkelijke offerte. We geven dit binnen bij Axa, en die zeggen nu dat we het bedrag kunnen lenen, maar dat ze een factuur nodig hebben van het totale renovatiebedrag + attesten van de aannemer. Dit zijn de voorwaarden van de "groene" lening (re intrestbonificatie).

De aannemer zegt dat hij geen factuur opstelt voor iets dat hij nog niet geleverd heeft, noch dat hij daarvoor attesten kan/wil uitreiken (lijkt mij logische redenering, maar ja, de bank vraagt dit?). Wij terug afspraak met Axa, zij terug, sorry, maar die papieren hebben we nodig vooraleer het geld overgemaakt wordt op jullie rekening. Het bedrag wordt in een keer overgemaakt bij dit soort lening. (dus niet in schijven naargelang de werken). Ook de factuur moet in een welbepaalde vorm gegoten zijn (conform wettelijke bepalingen inzake groene renovatieleningen), zijn voorschotfactuur die hij ons een maand geleden gaf, beantwoordt niet aan deze vorm.
Vorige week op aangedrongen dat we uiterlijk tegen zaterdag alle nodige papieren moesten hebben om dit alles uiteindelijk in orde te brengen met de bank. Heden nog niets gehoord. We zijn nu 5 weken verder en dat beweegt gewoonweg niet. Onze planning is om zeep, die manier van communiceren en werken werkt serieus op het systeem en er werd uiteindelijk nog geen enkel werk verricht, dat beloofd! De voorschotfactuur werd nog niet betaald (is sowieso niet volgens de vormvereisten ) gezien wij wachtten op het krediet van de bank. Maar zonder de juiste papieren van de aannemer geen geld dus.
Gezien de aannemer totaal geen moeite doet om ons te helpen (uiteindelijk krijgt hij ook zijn geld niet, misschien is dit project niet groot genoeg?) willen we het zooitje annuleren en bij een andere aannemer gaan die wél conform de voorwaarden van de bank kan handelen. Levertermijn van het schrijnwerk begint maar te tellen vanaf betaling van de voorschotfactuur.
Sturen we gewoon een aangetekend schrijven met annulatie van de bestelling? met daarin verwijzing naar wat er de voorbije weken van onze kant uit gedaan werd? Kan hij een of andere schadevergoeding vragen, ook al ligt hij aan de oorzaak van deze historie? Moeten wij hem daarop wijzen in het aangetekend schrijven op een of andere manier?

Alvast dank voor de feedback!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22855
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 28 feb 2011 15:38

Ik denk dat jullie verkeerd bezig zijn. Geen enkele aannemer zal u een faktuur geven VOOr uitvoering van de werken: dat is fraude.
Betaal gewoon dat voorschot, en vraag aan de aannemer, eens alle werken gedaan zijn een totale faktuur volgens de vormvereisten van de bank, en laat de aannemer daar dan het voorschotbedrag op in mindering brengen.
Ga dan met deze faktuur naar de bank. De bank zal u nooit uitbetalen voor werken die nog niets eens ijn uitgevoerd.
Het komt erop neer dat jullie het voorschot zullen moeten voorschieten. Van zodra de definitieve faktuur in uw handen is, deze onmiddelijk doorgeven aan de bank. Indien deze niet treuzelt met zijn uitbetaling, kan je met het ontvangen geld direkt de aannemer uitbetalen. Duurt dit iets langer, zal je mogelijks het geld voor de aannemer moeten voorschieten.

Clicquot
Topic Starter
Berichten: 17

#3 , 28 feb 2011 16:18

Dag Mava, bedankt voor het antwoord. Dus de bank die spoort ons aan om "fraude" te plegen??
Waarom moet een mens dan naar de bank gaan om een lening als je eerst een voorschot zelf moet betalen? What's the point dan? Voor eender welke ander krediet is een gewone offerte voldoende en wordt men uitbetaald in schijven (naargelang de voortgang van de werken). Voor deze "groene lening", gaat een bank er dan vanuit dat een koppel 9000 € kan ophoesten als voorschot? In het geval dat de aannemer 30% voorschot vraagt, als het meer is, loopt dat bedrag nog op...
Zeker nu de aannemer weken van zicht niet laat horen etc, heb ik al argwaan om een voorschot te storten, als is het dan maar uit onze "zak".

Reclame

mava105
Berichten: 22855
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 28 feb 2011 16:22

Informeer eens bij een andere bank.

Clicquot
Topic Starter
Berichten: 17

#5 , 28 feb 2011 16:43

Informeer eens bij een andere bank.
Yes heb ik vrijdag gedaan maar nog geen feedback tot vandaag.

De voorwaarden van de aannemer zijn:

30% voorschot
60% voor de leverining/installatie van ramen
10% eindfactuur.

Lijkt me redelijk logisch.

Als de bank zegt dat we met een eindfactuur moeten komen, dan wil dit zeggen dat we 90% zelf eerst moeten financieren... zo begrijp ik het toch? Het is allemaal redelijk onduidelijk als je het mij vraagt. Opgesteld door juristen wellicht ;-)

bartvdv
Berichten: 1911

#6 , 28 feb 2011 16:45

Er bestaat zoiets als een pro-formafacuur.

Je kan je ook wel vragen stellen bij de houding van de aannemer die 'weigert' mee te werken, weigert de nodige attesten op te stellen of af te leveren. Ik heb eerder het gevoel dat de schrijnwerker niet van plan is het spel volgens de regels te spelen of nog van plan zou kunnen zijn om achteraf extra kosten in rekening te brengen.

De bank spoort helemaal niet aan om fraude te plegen. Er zijn nu eenmaal voorwaarden die moeten vervuld worden.
...gaat een bank er dan vanuit dat een koppel 9000 € kan ophoesten als voorschot?
Hoe was je anders van plan om het geheel te financieren?

Clicquot
Topic Starter
Berichten: 17

#7 , 28 feb 2011 16:58

Er bestaat zoiets als een pro-formafacuur.

Je kan je ook wel vragen stellen bij de houding van de aannemer die 'weigert' mee te werken, weigert de nodige attesten op te stellen of af te leveren. Ik heb eerder het gevoel dat de schrijnwerker niet van plan is het spel volgens de regels te spelen of nog van plan zou kunnen zijn om achteraf extra kosten in rekening te brengen.
Heb ik ook al zitten aan denken Bart. Waarom die houding? Maar uiteindelijk, die aannemer kan toch geen eindfactuur/attesten maken voor werken die nog niet begonnen zijn he, dat is toch ook logisch denk ik zo?
De bank spoort helemaal niet aan om fraude te plegen. Er zijn nu eenmaal voorwaarden die moeten vervuld worden.
Indeed, maar het is nogal "onduidelijk". Op minfin site staat er:

2. Voor de terbeschikkingstelling van het kapitaal

Bij het vrijgeven van het geleend bedrag of een deel van dat geleend bedrag zal uw kredietgever u de nodige attesten vragen die de aannemer moet uitreiken als bijlage bij zijn factuur.

Als we maar een keer een uitbetaling mogen verwachten van de bankinstelling, is dat op het moment van de eindfactuur. Dat wil zeggen dat we dan al 90% zelf moeten betalen hebben? (30% voorschot - 60% voor levering - 10% na oplevering)
Hoe was je anders van plan om het geheel te financieren?
Een "gewone" lening op afbetaling? Zoals we al een renovatielening hebben van toen we het huis kochten. Daarin werd in schijven uitbetaald (voorschot, voortgang van de werken en eindfactuur). Maar bij dit groen geval werken ze zo niet blijkbaar? Is goedkoper dan gewone lening en dit kan tot eind 2011, dus waarom geen gebruik van maken? Maar als het is om eerst alles zelf te financieren, ja dan is er geen lening nodig he?

ps: misschien kan een mod deze topic moven naar "aanneming" subforum?

mava105
Berichten: 22855
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#8 , 28 feb 2011 19:43

Is natuurlijk ook weer een manier van de overheid om aan de bevolking te zeggen: kijk wij doen iets, om het dan op alle mogelijke manieren onuitvoerbaar te maken. Zou ook niet de eerste keer zijn dat die klungelaars zo iets lappen..

j.demoor
Berichten: 10360

#9 , 02 mar 2011 09:38

“Art.2. Er wordt door de Staat een INTRESTBONIFICATIE van 1,5 pct. toegekend voor elke leningovereenkomst die door een natuurlijke persoon wordt gesloten met een kredietgever als bedoeld in artikel 2, 5°, van de wet van 10 augustus 2001 betreffende de Centrale voor kredieten aan particulieren, en die bestemd is om uitgaven als bedoeld in artikel 14524, § 1, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, zoals dat van toepassing is voor het aanslagjaar 2010 te financieren. De Koning bepaalt, bij besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad, de toepassingsvoorwaarden en modaliteiten van het eerste lid, inzonderheid de modaliteiten van de leningovereenkomst en de toekenning van de intrestbonificatie. De Koning bepaalt de voorwaarden waaraan de werken in verband met de in het eerste lid bedoelde uitgaven moeten voldoen...Art.3.In *artikel 145-24 van hetzelfde Wetboek...worden de volgende wijzigingen aangebracht :...”(27 MAART 2009. - Economische Herstelwet).

* “Art.145-24. § 1. Er wordt een belastingvermindering verleend voor de volgende uitgaven die tijdens het belastbare tijdperk werkelijk zijn betaald voor een rationeler energiegebruik in een woning waarvan de belastingplichtige eigenaar, bezitter, erfpachter, opstalhouder, vruchtgebruiker of huurder is : 1° uitgaven voor...De BELASTINGVERMINDERING is gelijk aan 40 pct. van de werkelijk gedane uitgaven bedoeld in het eerste lid...De Koning bepaalt de voorwaarden waaraan de werken in verband met de in het eerste lid bedoelde uitgaven moeten voldoen...§ 3. Een belastingvermindering wordt verleend aan de in § 1, eerste lid, bedoelde belastingplichtige voor de interesten die betrekking hebben op leningovereenkomsten als bedoeld in artikel 2 van de economische herstelwet van 27 maart 2009. De belastingvermindering bedraagt 40 pct. van de interesten die werkelijk werden gedragen tijdens het belastbaar tijdperk na aftrek van...De Koning bepaalt de toepassingsmodaliteiten van de vermindering.”(Wetboek Inkomstenbelastingen 10 april 1992).

"Art.63.11ter. De belastingplichtige die de toepassing vraagt van artikel 145.24 , § 3, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 houdt de volgende ATTESTEN...die worden uitgereikt door de kredietgever, ter beschikking van de Federale Overheidsdienst Financiën :1° een eenmalig basisattest waarin de kredietgever de gegevens meedeelt waaruit moet blijken dat het leningcontract in aanmerking kan komen voor de toepassing van artikel 145.24 , § 3, van het genoemde Wetboek; 2° een jaarlijks betalingsattest waarin de kredietgever het bedrag van de door de belastingplichtige tijdens het belastbare tijdperk gedane betalingen meedeelt, alsmede de gegevens die noodzakelijk zijn om na te gaan of de voor de toepassing van artikel 145.24 , § 3, van hetzelfde Wetboek gestelde voorwaarden nog steeds zijn vervuld. "(K.B. WIB.27 augustus 1993).

“Art.4.De kredietnemer levert aan de kredietgever VOORAFGAAND AAN DE TERBESCHIKKINGSTELLING van het kapitaal een fotokopie van de FACTUUR van de werken in verband met de uitgaven die met het kapitaal worden gefinancierd, EN van HAAR BIJLAGE. Deze factuur of de bijlage ervan vermeldt de gegevens bepaald in artikel 63-11 , § 1, van het koninklijk besluit tot uitvoering van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992. De kredietgever kan dit bewijsstuk aanwenden als bewijs voor het bekomen van de intrestbonificatie.”(12 JULI 2009. - Koninklijk besluit betreffende de intrestbonificatie voor leningovereenkomsten bestemd voor de financiering van energiebesparende uitgaven).

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

‘willen we het zooitje annuleren en bij een andere aannemer gaan’.

Geldproblemen bij een van de partijen volstaan niet om van art.1134 B.W. af te wijken.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Clicquot
Topic Starter
Berichten: 17

#10 , 02 mar 2011 11:42

bedankt voor...de wetteksten ;-)

Inmiddels heeft de aannemer gezegd dat hij niet met voorschotfacturen zal werken etc en ons dus een factuur van de totale renovatie / nodige attesten zal bezorgen op het moment dat de werken gedaan zijn. Mooi,,,en toch blijf ik deze regeling gewoon crap vinden tov de aannemers. Vind het niet meer dan normaal dat men voor zulke bedragen met voorschotten werkt.

Terug naar “Consumenten Koop”