Erfrecht langstlevende met kinderen

jarpop
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Erfrecht langstlevende met kinderen

#1 , 11 jan 2019 15:24

Als de man sterft (hij heeft bv 2 kinderen) en zijn vrouw is de langstlevende echtgenote, dan krijgt zij het volledig gemeenschappelijk vermogen. Maar hoe zit het met het eigen vermogen van de man, hoe wordt dit verdeeld? Krijgt de vrouw volledig of half vruchtgebruik van dat eigen vermogen en de kinderen de naakte eigendom? Of krijgt de vrouw volledig vruchtgebruik en 50/50 eigendom?

Dank u

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
asperger
Berichten: 6497
Juridisch actief: Nee
Locatie: Lier

#2 , 11 jan 2019 15:30

Het eigen vermogen van de man wordt geërfd door de kinderen.
In blote eigendom met vruchtgebruik voor de langstlevende.
Opdat de vrouw het volledige gemeenschappelijk vermogen zou erven is een
"langst leeft, alles heeft" clausule nodig in het contract.
Anders wordt de helft van het gemeenschappelijk vermogen geërfd door de kinderen, op dezelfde wijze als het eigen vermogen.
"Politici verkiezen echter liever de bedenkelijke heldenstatus van betweter te belichamen tegenover die van de minus habens." (Victor Dauginet in "Het belaste land", pagina 72)

wanton
Berichten: 9891
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#3 , 11 jan 2019 19:27

De langstlevende kan enkel de volledige gemeenschap erven, als er een huwelijkscontract is met een zgn. verblijvingsbeding of de clausule 'langst leeft, al heeft'. Is dat er niet - en eigenlijk is z'n formule af te raden als er kinderen zijn - erven de kinderen de helft van de overledene in de gemeenschap plus zijn eigen vermogen. Wel in blote eigendom , want de overlevende partner heeft dan vruchtgebruik op de volledige erfenis.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Reclame

Terug naar “Erfrecht & Schenkingen”