Comm. V. commanditaire vennoot onbezoldigde verrichtingen

sianjeffers
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

Comm. V. commanditaire vennoot onbezoldigde verrichtingen

#1 , 5 maand 2 weken geleden (06 jan 2019 12:18)

Kan de commanditaire vennoot in een comm. v. ook onbezoldigd werken voor de vennootschap en hier voordelen uit genieten? Bv. ikzelf ben de gecommanditeerde vennoot of de zaakvoerder en ontvang een bezoldiging van de vennootschap. Mijn partner daarentegen is fulltime bediende voor een ander bedrijf maar tevens commanditaire vennoot of stille vennoot binnen mijn vennootschap en verricht op regelmatige basis onbezoldigd werk voor mijn vennootschap (administratieve zaken, enz). Kan zijn dan bv. een wagen rijden van de vennootschap of bv. een mobiel abonnement genieten (uiteraard mits betaling VAA enz) , of moet men hier effectief ook gecommanditeerde vennoot voor zijn en dus mede-zaakvoerder?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Fortuin
Berichten: 921

#2 , 5 maand 2 weken geleden (06 jan 2019 13:56)

Stille vennoot mag niks doen. Anders aansprakelijk. Als ze momenteel reeds taken verricht is ze dus de facto al geen stille vennoot meer, en dus aansprakelijk.

sianjeffers
Topic Starter
Berichten: 16
Juridisch actief: Nee

#3 , 5 maand 2 weken geleden (06 jan 2019 14:10)

1) los van de aansprakelijkheid, kan zij in de hoedanigheid van commanditaire vennoot die onbezoldigd meewerkt in de vennootschap kosten inbrengen (wagen, gsm)
2) niet dat dit voor ons relevant is, maar volgens wat ik kan lezen gaat de aansprakelijkheid er enkel over als de stille vennoot iets te maken heeft met het beheer van de vennootschap:
https://www.unizo.be/starters/advies/wa ... men-ze-voo
Het bestuur van de vennootschap gebeurt door de werkende vennoot. De stille vennoot mag niet optreden in het rechtsverkeer. Doet hij dit toch, dan riskeert hij persoonlijk, onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden voor de schulden van de vennootschap. De stille vennoot kan wel als gevolmachtigde van de externe vennoot tegenover derden optreden op voorwaarde dat dit niet gebeurt onder een bijzondere firmanaam en dat hij zijn hoedanigheid van vennoot niet kenbaar maakt. De stille vennoot kan tussenkomen in het intern bestuur van de vennootschap.

Reclame

denlowie
Berichten: 13671
Juridisch actief: Nee

#4 , 5 maand 2 weken geleden (06 jan 2019 17:14)

onkosten inbrengen als onbezoldigde aandeelhoeder dit kan in theorie, maar de laatste jaren zijn de belastingen daar zeer weigerachtig bij controles, maar je kunt het altijd proberen .

Stille vennoot hoe stil is de stille vennoot ?

Zie hier: duidelijke teksten

https://www.bierensgroup.com/nl/article ... ennoot-cv/

https://ondernemingsdatabank.indicator. ... 57/related
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Fortuin
Berichten: 921

#5 , 5 maand 2 weken geleden (07 jan 2019 11:02)

Lowie: dit is een site uit Nederland, en dus niet van toepassing.

denlowie
Berichten: 13671
Juridisch actief: Nee

#6 , 5 maand 2 weken geleden (07 jan 2019 11:08)

Lowie: dit is een site uit Nederland, en dus niet van toepassing.
juist
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”