Erfenis, aankoop ouderlijke woning

Meke
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Erfenis, aankoop ouderlijke woning

#1 , 5 maand 2 weken geleden (08 dec 2018 23:26)

Vader is al geruime tijd overleden, moeder onlangs. Mijn broer en ik erven nu de woning van onze ouders, tot aan de dood van moeder heb ik bij haar ingewoond, mijn broer vond dat ik de woning maar moest kopen en ik ging hiermee akkoord omdat ik anders toch een andere woning moest kopen. Ik zit nu toch met enkele vragen... Ik schets hieronder wat tot nu toe gebeurt is...

Mijn broer en ik gingen naar de notaris zodat hij alles kon regelen om de successierechten aan te geven, de notaris schatte de woning op €180.000, wij brachten de notaris op de hoogte dat ik de woning zou kopen, mijn broer eiste ook dat ik huur betaalde vanaf de dag dat moeder overleed (ca.3 maanden geleden) tot aan de dag dat de akte van verkoop vd. woning ondertekend zou worden.
Gisteren ontving zowel mijn broer als ik, een email van de notaris met hierin de documenten voor de aangifte van de successierechten en geheel onverwacht had hij de akte voor de verkoop van de woning ook al opgemaakt en deze was ook bijgevoegd, nu donderdag 13 November moeten mijn broer en ik de aangifte vd. successierechten EN de verkoopakte vd. woning gaan ondertekenen. Tevens ontving ik ook een factuur die ik moest betaald hebben voor wij nu donderdag gaan tekenen. Ik heb deze documenten en het factuur nagezien maar één en ander is mij echt niet duidelijk. Zowel de documenten van de aangifte van de successierechten als de akte van verkoop van de woning staan gedateerd op 13 November en beide worden dus ook op 13 November ondertekend. Dus, de berekening en het factuur voor het betalen van de successierechten gaan pas kunnen gemaakt worden Nadat ik de woning reeds aangekocht heb.

Mijn vragen zijn nu:
- Het factuur welk ik van de notaris ontving vermeldde volgende bedragen/kosten:
3 maanden en 12 dagen huur (welke hij gaat doorstorten aan mijn broer)
Aankoop woning €90.000 (de helft vd. geschatte waarde)
Kosten, registratierechten en ereloon akte €7750,96
Kosten aangifte succcessierechten

Klopt het dat dit alles ten laste is van mij? Mijn broer ontving dus geen factuur.

- Wat betreft de successierechten, normaal zou mijn broer en ik elk de helft hiervan moeten betalen, is dit nu nog het geval want in de verkoopakte staat vermeld dat ik de woning reeds bewoon en mijn broer staat omschreven als 'afstanddoener' en ik als 'afstandhouder' en hier snap ik niets van. Ik dacht een 'afstandsdoener' iemand is die een erfenis weigert te aanvaarden? Of zie ik dat verkeerd? Ik snap dit dus echt niet en ben bang dat, nu de successierechten pas gaan uitgerekend worden nadat ik reeds eigenaar geworden ben van de woning, deze volledig ten mijne laste gaan komen? Of kan dit niet?

Is er iemand die mij kan antwoorden om mijn vragen?

Reclame

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.