Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
marc mortier
Topic Starter
Berichten: 656
Locatie: koksijde

Supplement renovatie

#1 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2018 10:17)

Onze VME keurde een renovatieproject goed ten belope van ca 1 mio €.
Thans wordt een afrekening voorgelegd aan het Technisch Comité dat door de VME was aangesteld om de werkzaamheden op te volgen.
Er is echter een overschrijding van ca 55.000 €, dus méér dan 5% van het initiële budget.
Het Technisch Comité zal samen met de syndicus de afrekening bekijken.
Vraag is of het TC ook "toelating" kan geven aan de syndicus voor de uitbetaling van dit supplement of moet er een (B)AV daarover beslissen ? Graag de ervaring van de collega's.

Thomas Morus
Berichten: 934
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2018 12:32)

Aangezien een Technisch Comité niet voorzien is als orgaan voor het beheer in de wetgeving op de gedwongen mede-eigendom kan het geen enkele beslissing nemen en al zeker geen betalingsopdrachten geven. Als er een betwistbare overschrijding van de kosten is dan kan enkel de VME zich daar rechtsgeldig over uitspreken.

mava105
Berichten: 15508
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 1 week 4 dagen geleden (10 aug 2018 12:36)

Een dergelijk TC is enkel een raadgever voor de syndicus en/of de VME , omdat de leden waarschijnlijk (hopelijk) meer technische kennis in huis

Reclame

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 656
Locatie: koksijde

#4 , 1 week 1 dag geleden (13 aug 2018 19:22)

Bedankt voor de interessante reacties. Inderdaad, bepaalde leden van het TC hebben een specifieke en interessante kennis.
De overschrijding van het goedgekeurde budget met ca 5 % is door de aannemer toegelicht en door de architect goedgekeurd. Dient de VME via een (B)AV deze meeruitgave goed te keuren ?

Thomas Morus
Berichten: 934
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#5 , 1 week 1 dag geleden (13 aug 2018 19:32)

Dat hangt af van het aannemingscontract dat de VME afsloot. Als het contract voorziet in leveringen in plus of min dan kan dat zonder verdere toestemming binnen de voorziene marges.

marc mortier
Topic Starter
Berichten: 656
Locatie: koksijde

#6 , 1 week 17 uur geleden (14 aug 2018 13:35)

Inderdaad, maar het is niet aan te raden een contract "in plus" te ondertekenen. Het is een blanco cheque en een uitnodiging om het voorziene budget te overschrijden. Het is "des mensen".

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”