#2 , 21 mar 2008 20:57
Er zijn geen regels inzake domicilie. Ik bedoel hiermee dat het niet wettelijk bepaald is dat een kind altijd bij de moeder of altijd bij de vader gedomicilieerd is. Volgens de wet hebben ouders evenveel rechten en plichten. Het kind kan - volgens de huidige wetgeving - slechts op 1 adres gedomicilieerd zijn en bijgevolg dienen apart wonende ouders hieromtrent tot een akkoord te komen. Als dit niet het geval is, zal de jeugdrechter deze beslissing nemen.
Sommige sociale voordelen zijn inderdaad gelinkt aan het domicilie van het kind. Dit is bv. het geval als je een lening via het sociaal woningfonds wil bekomen. Ook inzake het huren van een sociale woning kan dit een rol spelen. Tot op heden is het immers zo dat de ouder bij wie het kind gedomicilieerd is, aanzien wordt als persoon met gezinslast. Het kan zijn dat de vader zonder domicilie te veel verdient als alleenstaande om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar als persoon met gezinslast wel in aanmerking komt. Tevens gebeurt er op dit moment bij de berekening van de huurprijs (ook al is het verblijfsco-ouderschap) enkel een verrekening bij die ouder waarbij het kind gedomicilieerd is. Als de andere ouder ook een sociale woning bewoont, dan krijgt deze ouder een woning die groot genoeg is, maar zal het geen rol spelen bij het berekenen van de huurprijs.
Belangrijk is ook dat de ouders afspraken maken omtrent de kinderbijslag. Op het moment dat het kind bij vader gedomicilieerd is kan de kinderbijslag ook aan vader worden uitbetaald als er hieromtrent geen andere afspraken zijn.
Ook is het belangrijk om afspraken te maken omtrent de fiscale voordelen van het hebben van een kind ten laste. Als ouders hieromtrent geen afspraken hebben, wordt het kind ten laste aanzien van diegene waar het gedomicilieerd is.
Als de ouders er met zijn 2 niet uitgeraken, kunnen ze de hulp inschakelen van een bemiddelaar in familiezaken om tot een akkoord te komen. Deze persoon waakt er ook over dat beide ouders over de nodige informatie beschikken alvorens ze een beslissing nemen. Men kan voor de opstart van een gerechtelijke procedure naar een bemiddelaar stappen. Maar de tussenkomst van een bemiddelaar kan ook gevraagd worden op het moment dat men de eerste maal verschijnt voor de rechtbank in het kader van een procedure echtscheiding op basis van onherstelbare ontwrichting.