Dit forum is geen vervanging voor professioneel juridisch advies. Raadpleeg steeds een erkend raadsman of vakspecialist. De redactie van dit forum is niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou voortvloeien uit berichten geplaatst op dit forum. Lees onze forum-regels. Is dit uw eerste bezoek ? Lees dan even onze handleiding.
Rozeolifant
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

Verkoop nieuwbouwappartement, jaar na aankoop

#1 , 2 dagen 3 uur geleden (13 jul 2018 19:59)

Beste allemaal,
Even raad en tips gevraagd.

Situatieschets:
September 2016 hebben wij getekend bij de notaris om de aankoop van ons nieuwbouwappartement officieel te maken (onder BTW-stelsel).
Oorspronkelijk zouden ze in oktober-november 2016 gaan opleveren, echter bij het tekenen bij de notaris hoorden we dat dit was verschoven naar eind december. Eind december werd het verschoven naar januari-februari. Toen werd het april-mei. Uiteindelijk zou het eind juni opgeleverd worden. Ze hebben zelf veel problemen gehad met derde partijen, aannemers, leveranciers waardoor het allemaal werd uitgesteld. Wij hadden zoiets van oke, als het eind juni word opgeleverd gaan we ook de schadeclaim niet aanvragen, we wouden begrip tonen door probleem door derden. Maar nu komt het, midden juni is er een brand in ons appartement geweest. Bij de buren waren ze teer aan het branden op een aangrenzend dak, die vlam is overgegaan op de gevel en uiteindelijk naar ons dak. Momenteel hebben we een dak in ons gat en moet het hele dak er vanaf en de gevel moet opnieuw gezet worden. Alle gyproc moet opnieuw geplaatst worden,... Het is een grote nachtmerrie gewoon. Nu krijgen we net telefoon van de bouwheer dat de verzekering van de tegenpartij moeilijk doet omdat de dakwerker niet had aangegeven dat hij teer ging branden die dag. Met die reden vinden zij dat ze niet moeten uitbetalen. Maandag komen ze weer opnieuw samen, maar als ze er dan niet uitkomen dan gaan ze de eigenaar van het bedrijf dagvaarden en wordt het een rechtszaak. Maar dan kunnen we rekenen op minstens 2 jaar dat we verder zijn en dan nog steeds zonder appartement.

Momenteel wonen we (mijn vriend en ik en onze 3 kinderen) nog steeds bij mijn ouders in. Oorspronkelijk zou het maar een 4 a 5 maanden overbrugging zijn geweest maar ondertussen zitten we hier al veel te lang. We slapen met onze 3 kinderen op 1 slaapkamer van amper 16m. Het huis is gewoon veel te klein aan worden en we zien het echt niet zitten om hier nog 2 jaar of zelfs langer te blijven wonen totdat de verzekering beslist om de bouwheer te gaan betalen zodat hij de nodige werken kan laten uitvoeren. Iets zelf huren is geen optie omdat wij al sinds september 2016 hypotheek aan het betalen zijn en dan blijft er geen budget meer over om nog eens extra te gaan huren.

Wat kunnen wij nu doen? Het vervelende sowieso is dat wij geen kant op kunnen. Alle contact van de verzekering loopt via de bouwheer omdat het nog niet opgeleverd is dus wij hebben er zeg maar niks mee te maken maar zijn er wel de dupe van.

Kunnen wij aan de bouwheer vragen dat hij ons appartement weer terugverkoop aan ons? Maar wat is dan de boete waar we rekening mee moeten houden.
Of is er een achterpoortje die er voor zorgt dat wij het appartement zonder boete kunnen verkopen omdat we er nog nooit gewoond hebben (domiciel staat nog steeds op het adres van mijn ouders). Kunnen wij überhaupt van de verkoop afzien of het verkopen of iets doen zodat wij een andere woning kunnen zoeken?

Veel liefs,

Thomas Morus
Berichten: 504
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#2 , 2 dagen 2 uur geleden (13 jul 2018 20:29)

"Momenteel hebben we een dak in ons gat "

Dat is zeer lastig.

"Kunnen wij aan de bouwheer vragen dat hij ons appartement weer terugverkoop aan ons? Maar wat is dan de boete waar we rekening mee moeten houden.
Of is er een achterpoortje die er voor zorgt dat wij het appartement zonder boete kunnen verkopen omdat we er nog nooit gewoond hebben (domiciel staat nog steeds op het adres van mijn ouders). Kunnen wij überhaupt van de verkoop afzien of het verkopen of iets doen zodat wij een andere woning kunnen zoeken?"

Neen dat gaat niet. Uw bouwpromotor moet dat maar oplossen. Het appartement is nog niet opgeleverd, dus zijn probleem.

Rozeolifant
Topic Starter
Berichten: 18
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 dag 13 uur geleden (14 jul 2018 09:54)

Dus dan moeten we gewoon maar blijven afwachten, Ookal kan het een rechtszaak van minstens 2 jaar worden?

Reclame

mava105
Berichten: 15271
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 1 dag 10 uur geleden (14 jul 2018 12:36)

Begin er al eens mee hem AANGETEKEND ingebreke te stellen. Is er een uiterste opleveringsdatum voorzien in de aankoopakte ? indien ja, wijs hem daarop. De problemen van zijn onderaannemers zijn niet die van u. Als hij geen geldige reden heeft zoals bvb weerverlet, eis dan dat jullie op hotel kunnen op zijn kosten, en vraag ook een vergoeding per dag verdere vertraging.
Hiervoor misschien best een professionele raadsman nemen.

Terug naar “Kopen”