wetgeving gasketels

Thomas Morus
Topic Starter
Berichten: 1729
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

wetgeving gasketels

#1 , 9 maand 1 week geleden (12 jun 2018 13:21)

Wat is de stand van de huidige wetgeving betreffende het type individuele gasketel (per appartement) hetwelk bij vervanging verplicht moet worden geïnstalleerd?
M.a.w. is het toegelaten om nog atmosferische ketels te installeren of zijn condensatieketels verplicht in alle gevallen. Door verschillende syndici worden totaal tegenstrijdige geluiden verspreid. Graag referentie naar de meest recente wetgeving en indien mogelijk vertaling ervan in niet te technische mensentaal.
Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi.
Verschil trolleybus en politicus: een trolleybus stopt als ze de draad kwijt is.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel gratis onze helpdesk (09/32.00.065) voor een eerste antwoord op uw vraag.
vandaele62
Berichten: 15

#2 , 9 maand 1 week geleden (12 jun 2018 14:14)

Geen volledig antwoord op uw vraag maar een belangrijke bemerking; Wanneer appartementen een gemeenschappelijke schouw gebruiken, is het plaatsen van een condensatieketel in één appartement niet mogelijk omdat de schouw hiervoor aangepast moet worden. in dat geval dienen dus alle ketels en de schouw tegelijkertijd vervangen te worden.

Thomas Morus
Topic Starter
Berichten: 1729
Juridisch actief: Nee
Locatie: Utopia

#3 , 9 maand 1 week geleden (12 jun 2018 14:27)

Dat wisten we wel. Maar één bepaalde syndicus beweert dat de schouwen moeten worden aangepast en alle eigenaars verplicht hun ketel moeten laten vervangen door condensatieketels.
Nu zijn alle ketels (een dertigtal) atmosferisch wegens type schouw..
Veel van die ketels zijn slechts enkele jaren oud en syndicus stelt voor die ook te laten vervangen door condensatieketels na aanpassing schouw. Die eigenaars zijn niet gelukkig daarmee.
Beslissing is nog niet genomen door AV.
Syndicus zegt dat dit wettelijk verplicht is omdat er OOK in app gebouwen geen vervanging meer mag door atmosferische ketels. Andere syndici beweren het tegengestelde.
Quid wetgeving die van kracht is?
Laatst gewijzigd door Thomas Morus op 12 jun 2018 14:30, 2 keer totaal gewijzigd.
Mooie woorden zijn niet altijd waar en ware woorden zijn niet altijd mooi.
Verschil trolleybus en politicus: een trolleybus stopt als ze de draad kwijt is.

Reclame

vandaele62
Berichten: 15

#4 , 9 maand 1 week geleden (12 jun 2018 14:27)

Deze pagina's zijn wellicht nuttig:
Vlaanderen.be: eisen voor nieuwe verwarmingstoestellen
Ecodesign: eisen voor nieuwe toestellen die op de markt worden gebracht.
Er zijn tal van schoorsteenoplossingen afhankelijk van de beschikbare ruimte in het appartement, de breedte van de schacht… In sommige gevallen zullen alle cv-ketels die op dezelfde schouw zijn aangesloten op hetzelfde ogenblik moeten vervangen worden (ook de nog goed werkende ketels en mogelijk nog niet zo oude ketels). In andere gevallen kan ieder appartement de cv-ketel vervangen op het ogenblik dat die effectief aan vervanging toe is, maar zal de schoorsteenaanpassing voor alle appartementen al moeten doorgevoerd worden bij een collectieve schoorsteenrenovatie van zodra de eerste ketel die op de schouw aangesloten is, moet vervangen worden.
Conclusie is dus dat veel afhankelijk is van de specifieke situatie en dat schouwaanpassingen en alle kosten uitstellen op lange termijn meestal niet de goede keuze is, o.a. omdat er geen wisselstukken meer geproduceerd worden voor oudere ketels.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”