Eenmanszaak stopzetten op eerdere datum? Sociale bijdrage.

Gerechtigheid
Topic Starter
Berichten: 6

Eenmanszaak stopzetten op eerdere datum? Sociale bijdrage.

#1 , 11 maand 6 dagen geleden (12 jun 2018 10:54)

Ik zou mijn eenmanszaak willen stopzetten wegens financiële moeilijkheden.

Ik ben mijn zaak 1 jaar geleden begonnen maar ik heb mijn onderneming eigenlijk nooit goed opgestart gekregen ondanks advies van boekhouder en mijn leraar marketing. Ik heb het hele jaar geworsteld om klanten te trekken ondanks heel wat inspanning en eigen vermogen in reclame te steken. Potentiële klanten (zelfs van de overheid uit!) vroegen om gratis mijn diensten te verlenen, wat ik uiteraard nooit heb gedaan aangezien ik aan het minimum tarief ben "begonnen".
Doorheen het jaar de moed flink verloren waardoor ik nu met een burn-out en zware depressie zit en zelf nog moeilijk knopen kan doorhakken of grote beslissingen kan nemen.
Ik wist wel dat deze onderneming een hit or miss zou zijn, maar ik had er in het begin alle vertrouwen in dat het een hit ging zijn.

Nu ben ik op het punt gekomen dat ik mijn minimum sociale bijdrage niet meer kan blijven betalen. Dit kwartaal zal nog wel net lukken om het te betalen, maar dan moet ik het privéspaarboekje aanspreken, waardoor het toch wel eindigt met een financiële domper.
Ik heb momenteel dus nog geen schulden (wat ik zo wil houden) en ook niets op de zaak gekocht buiten een website en mijn boekhouder betaald.

Nu ben ik de nodige stappen aan het ondernemen om mijn zaak stop te zetten, maar 1 van de stappen is de laatste datum opgeven dat ik "actief was".
Wat verstaan ze onder actief zijn als ik nooit een betalende klant heb gehad? Ik heb enkel aan mijn eigen producten voor mezelf gewerkt ondertussen in de hoop deze te verkopen maar helaas.

Volgens Xerius kan ik ook aangeven dat ik in de helft van vorig kwartaal ben gestopt of zelfs voor het einde van 2017, maar dat ik dan waarschijnlijk een boete krijg van rond de €600 voor "te laat aangeven". Maar zou ik dan minder kwartalen moeten betalen of krijg ik er dan terugbetaald?
Of zet ik het best gewoon op datum van vandaag stop en betaal ik gewoon mijn laatste bijdrage?

Bijkomende vraag:
Indien ik nog controle van de belastingen zou krijgen, wat moet ik die mensen voorleggen aangezien ik niets heb?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
denlowie
Berichten: 13290
Juridisch actief: Nee

#2 , 11 maand 6 dagen geleden (12 jun 2018 11:19)

1/ je moet ieder begonnen kwartaal betalen aan het minimum

2/ als je het echt niet ziet zitten, dan kan je om vrijstelling vragen om enkel voorgaande kw vrij te stellen, dit kan je vragen aan het sociale kas zij doen dit voor u, en dit komt voor de arbeidsrechtbank, normaal gaat dit geen problemen geven, enkel zal je toch best als je dit doet even tot een zitdag gaan van je ziekenfonds om nog in regel te blijven !

Dus wanneer je niet kan betalen, vrijstelling aanvragen en zo dadelijk zelfs.

Laat je rekeningen niet oplopen dan ben je gezien, dus snel handelen.
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

LeenW
Berichten: 8049

#3 , 11 maand 6 dagen geleden (12 jun 2018 11:21)

Voor uw bijkomende vraag: u gaat voor btw en directe belastingen moeten bewijzen dat uw kosten kloppen. Als u geen omzet heeft gehad, gaat men proberen uw kosten te verwerpen. Het is in dat opzicht belangrijk mails en offertes bij te houden zodat u kan bewijzen dat u toch de intentie hebt gehad om omzet te genereren.

Reclame

Gerechtigheid
Topic Starter
Berichten: 6

#4 , 11 maand 6 dagen geleden (12 jun 2018 18:00)

Bedankt voor de informatie.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”