Persoonlijke lening voor notariskosten?

Lavendel74
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

Persoonlijke lening voor notariskosten?

#1 , 1 jaar 1 maand geleden (31 mei 2018 16:20)

Hallo,

Ik ben op zoek naar een huis en kan waarschijnlijk een beroep doen op een sociale lening voor de aankoop. Een deel van de notariskosten kan ik zelf betalen, maar niet volledig. Bij het Woningfonds hebben ze mij verteld dat ik het resterende deel eventueel kan financieren via een persoonlijke lening. Ik was daardoor gerustgesteld, maar nu vertelde mijn contactpersoon bij mijn bank dat zoiets bij wet verboden is.

Ik heb daarop opnieuw contact opgenomen met het Woningfonds, en zij bevestigen mij dat het niet bij wet verboden zou zijn, maar dat de bank het waarschijnlijk gewoon niet wil doen.

Kunt u mij hierover uitsluitsel geven?
Heeft het zin om verder te zoeken? Of is het inderdaad verboden?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
LeenW
Berichten: 8228

#2 , 1 jaar 1 maand geleden (31 mei 2018 16:30)

Ik vrees dat als u de notariskosten nog niet kan betalen, de bank het risico te groot gaat vinden. Verboden zal het niet zijn, maar er is op een paar jaar tijd veel veranderd bij de banken.

Lavendel74
Topic Starter
Berichten: 2
Juridisch actief: Nee

#3 , 1 jaar 1 maand geleden (31 mei 2018 23:47)

Mijn vraag is eigenlijk of het bij wet verboden is om een persoonlijke lening te gebruiken voor notariskosten. Dat is namelijk wat mijn contactpersoon bij de bank zegt, terwijl het woningfonds het tegendeel beweert.

De persoonlijke lening wordt niet geweigerd omwille van kredietwaardigheid of risico, maar puur om de bovenvermelde reden. Ik heb zelfs nog niet de aanvraag ingediend, ik ga af op wat mijn bank zegt.

Als dat klopt, en het mag niet, dan heeft het geen zin om bij andere banken aan te kloppen. Vandaar mijn vraag.

Reclame

Didymus
Berichten: 1800

#4 , 1 jaar 1 maand geleden (01 jun 2018 10:47)

Klop eens aan bij een kredietinstelling die zich specialiseert in persoonlijke leningen. Eén telefoontje en het is waarschijnlijk gepiept.

Voor zover ik weet is het doel van een persoonlijke lening vrij te kiezen; er is geen onderpand en dus liggen de interestvoeten zeer hoog. Kredietinstelling zal hoogstwaarschijnlijk enkel geïnteresseerd zijn in uw kredietwaardigheid en terugbetalingscapaciteit.

PS: Dit topic hoort eigenlijk thuis bij "Krediet en Schuldbemiddeling".
"sowieso" schrijf je zo.

Gebruiker21
Berichten: 10802
Juridisch actief: Nee

#5 , 1 jaar 1 maand geleden (01 jun 2018 15:56)

Ik ken ook geen wet die verbiedt om de notariskosten te betalen met geld dat op een bepaalde manier verkregen is (persoonlijke lening, privé lening, ...).

Zoals hierboven gezegd zal het de bank zijn die gewoon het risico niet wil lopen. Stel jezelf de vraag of je ZELF het risico wil lopen, als een bank het al niet ziet zitten? Er zijn genoeg andere "kredietmaatschappijen" (al dan niet met dubieuze reputatie en dubieuze rentevoeten) die je maar al te graag een persoonlijke lening willen geven. Met dit geld doe je daarna wat je wil. Een notaris gaat je echt niet vragen waar het geld vandaan komt waarmee je hem of haar betaalt.

Maar eerlijk gezegd: Een lening aangaan bij zo'n kredietmaatschappij zou ik echt niet aanraden. Misschien is het beter om een huisje te zoeken in een iets lagere prijscategorie, zodat ook de notariskosten / registratierechten etc... wat lager liggen en je geen persoonlijke lening nodig hebt?
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

basejumper
Berichten: 3089
Locatie: Diest

#6 , 1 jaar 1 maand geleden (01 jun 2018 16:25)

Beste

Ik zit nu in Italie maar zal hier kortelings op reageren. Het is inderdaad zo dat nieuwe wet op woonkredieten niet meer toelaat om notariskosten te financieren via consumentenkredieten. In die zin dat elke kredietvorm dienstig om je huis te financieren onder die wet moet vallen. Dat er minder correcte spelers zijn die deze wet omzeilen betwist ik niet. Maar weet dat dit nooit in het voordeel is van de consument, die zo de wettelijke bescherming ontzegd wordt. Ik kom hier later uitgebreid op terug.
Uit zelfbeheersing groeit de Kracht.
Zelfkennis brengt ons tot Wijsheid.
Zelfvervolmaking leidt ons tot Schoonheid.

Ellixhirion
Berichten: 39
Juridisch actief: Nee

#7 , 1 jaar 1 maand geleden (06 jun 2018 10:04)

Beste,

Ik heb vorig jaar een appartement gekocht en had zoals u niet de volledige fondsen voor de notariskosten te betalen.
Toch heb ik een hypotecaire lening kunnen verkrijgen van de bank(demetris, BNP groep) en nog een personelijk lening bij een andere instelling.
Alles hangt af van de situatie waar u in zit en welke garanties dat u kan geven. Het zou nu natuurlijk kunnen dat vanaf 2018 dit ook niet meer kan.
Een personelijk lening heeft altijd wel een grotere rente, want het zijn lening te betalen op een korte periode, meestal 5 a 6 jaar.
Het is een risico dat u zelf moet inschatten, schuldsaldo is ook niet vereist bij een personelijke lening.
Een immotheker kan u ook wel advies geven, traditionele banken hebben meestal "zuster" filialen minder gekend bij het grote publiek die u een opportiniteit kunnen aanbieden.

Terug naar “Kopen”