offerte ingenieur

Sanbo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

offerte ingenieur

#1 , 23 apr 2017 13:53

Wij hebben een offerte laten opmaken voor verbouwingswerken aan ons huis. Hiervoor moest de aannemer een ingenieur raadplegen omdat het om steunmuren gaat. Wij hebben een volledige offerte gevraagd met alle kosten om deze dan aan de bank voor te leggen. Door onverwachte omstandigheden zijn we nu genoodzaakt om de verbouwingen uit te stellen. We hebben de aannemer hier van verwittigd. Nu stuurt hij ons een rekening van 600 euro voor de ingenieur die hij moest raadplegen. Wij hebben niets ondertekend en wisten ook niet dat wij voor deze kosten zouden moeten opdraaien. Hij beweert dat we via mail ons akkoord gegeven hebben, maar wij vinden daar niets van terug. Moeten wij nu 600 euro betalen voor werken die niet uitgevoerd zullen worden?

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
Franciscus
Berichten: 34317

#2 , 23 apr 2017 14:21

De voorstudie zal toch gedaan zijn.
U wist dat er een ingenieur moest ingeschakeld worden door uw architect of aannemer die kosten zijn voor u.
Als die voorstudie gedaan is hebt u die al - ik zie het probleem niet.

Sanbo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#3 , 23 apr 2017 14:27

Wij hebben een offerte gevraagd om de totaalkost te weten, we wisten niet dat er kosten aan verbonden waren. Het is nog niet zeker of we de werken laten uitvoeren. We hebben geen akkoord gegeven voor uitvoering.

Reclame

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#4 , 23 apr 2017 15:30

Bestekkosten van aannemers worden volgens de gewoonte beschouwd als ten laste van de aannemer (en de kosten inherent aan promotie gebonden). De dienst die zij leveren bestaat immers uit de aanneming (huur van werk) plus evt. materialen. Die dienst is nog niet geleverd (en ook nog niet overeengekomen). Tenzij specifiek vooraf vastgelegd.

Kosten voor gespecialiseerde technische studies worden echter beschouwd als het verrichten van een dienst op zich. De dienst die geleverd wordt is immers de studie.

Het is dan ook logisch in mijn ogen dat deze dienst - zijnde technische studie - doorverrekend wordt.

Wel zou je een kopie van de factuur van de ingenieur aan de aannemer kunnen opvragen, alsook de conclusies van de studie. Daar betaal je immers voor (en het is niet de bedoeling dat je ook voor de offerte zelf van de aannemer gaat betalen). Tenzij ook vooraf anders overeengekomen.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Sanbo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#5 , 23 apr 2017 16:13

Wel spijtig dat een aannemer deze kosten maakt terwijl het nog niet zeker is dat de werken uitgevoerd zullen worden. We hebben nu een kost van 600 euro waar we niet mee kunnen doen, gezien de werken niet doorgaan. Hij had evengoed een schatting kunnen maken, het ging immers om een offerte. Bij akkoord had hij deze berekening nog kunnen laten maken. Deze fout zullen we niet meer maken. Bedankt voor uw antwoord.

iota
Berichten: 374

#6 , 23 apr 2017 16:44

Wel spijtig dat een aannemer deze kosten maakt terwijl het nog niet zeker is dat de werken uitgevoerd zullen worden. We hebben nu een kost van 600 euro waar we niet mee kunnen doen, gezien de werken niet doorgaan. Hij had evengoed een schatting kunnen maken, het ging immers om een offerte.
Maar anderzijds:
Wij hebben een volledige offerte gevraagd met alle kosten om deze dan aan de bank voor te leggen.

Sanbo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#7 , 23 apr 2017 16:48

Daarmee bedoelden we de kosten van de ingenieur. We hebben geen studie gevraagd, maar wel de kosten van de ingenieur om aan de bank voor te leggen.

Bart Vissers
Berichten: 1564
Juridisch actief: Nee

#8 , 23 apr 2017 17:54

Gegevens van de ingenieur waren wellicht nodig om ook de rest van de offerte te maken.

M.i. kan je enkel je gelijk halen als de tussenkomst van een (externe) ingenieur niet vooraf gemeld was.

Natuurljk spijtig dat de aannemer de onvermijdelijkheid van die kosten niet vooraf heeft gemeld. Maar ik vrees dat je - mits dus vooraf gemeld – hier niet onderuit kan.
Ik heb absoluut geen probleem met foute antwoorden. Ik maak ze ook. Dat is een leerproces.
Wat me wel stoort zijn zij die eigenlijk wel beseffen dat ze fout zaten, maar stijfkoppig volhouden zonder een juridische onderbouw te geven.

Sanbo
Topic Starter
Berichten: 10
Juridisch actief: Nee

#9 , 23 apr 2017 18:37

Dat denk ik ook Bart, spijtig...

ganapathi tantra
Berichten: 1265

#10 , 23 apr 2017 18:43

En wat denken jullie nu. Dat TS deze werken WEL zou kunnen laten uitvoeren door de aannemer omdat er een ingenieur geraadpleegd is.
Kijk maar eens na wat je nodig hebt om een constructieve wijziging aan een gebouw te laten uitvoeren. Ik denk niet dat je er zal komen met alleen een offerte van een aannemer ook al is alles constructief berekent. De kosten van die ingenieur zijn dan eigenlijk al weg gesmeten geld want er is iemand anders die dit naar zijn verantwoordelijkheid toe wel voor zichzelf zal laten berekenen. Dus aannemer of ingenieur of niet die kosten zaten er toch aan te komen weliswaar bij een andere partij.
Enige voordeel dat TS hier heeft is dat ie in dit stadium die partij nog niet heeft aangesproken anders had het hem een pak meer gekost dan 600 €
Belangrijk is niet wie je bent maar wel wie je kent

Terug naar “Aanneming”