aankoop onroerend goed

wullie
Topic Starter
Berichten: 74

aankoop onroerend goed

#1 , 22 nov 2007 00:18

Een familielid van me staat op het punt om een woning te kopen. Alles verloopt via een immokantoor.

Kunnen ze eisen dat verkoper een bodemattest voorlegt en ondermeer stedenbouwkundige vergunning? Of kan men als derde een stedenbouwkundig attest bij de gemeente aanvragen?

Op wat moet men nog allemaal letten bij het ondertekenen van het verkoopcompromis? (ondermeer met het oog op bouwmisdrijven die aan het onroerend goed zouden kleven)

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 23 nov 2007 10:46

“Art.36.§ 1. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van grond, moet de overdrager bij OVAM een bodemattest aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de verwerver...§ 2. De ONDERHANDSE akte waarin de overdracht van gronden wordt vastgelegd, bevat de inhoud van het bodemattest...§ 4. De verwerver van de grond of OVAM kan de NIETIGHEID van de overdracht die plaatsvond in strijd met de bepalingen van dit artikel vorderen...”(22 FEBRUARI 1995. - Decreet betreffende de bodemsanering).

“Art.137.§ 1. De instrumenterende ambtenaar vermeldt in alle onderhandse en authentieke akten van verkoop of...:
1° of er voor het onroerend goed een stedebouwkundige vergunning is uitgereikt;
2° de meest recente stedebouwkundige bestemming van dit onroerend goed met de benamingen gebruikt in het plannenregister;
3° of er voor het onroerend goed een dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikelen 146 of 149 tot en met 151 en iedere in de zaak gewezen beslissing;
4° of er op het onroerend goed een voorkoopsrecht rust, zoals bedoeld in artikel 63;
5° de lasten en voorwaarden die opgelegd zijn bij de verkavelingsvergunning.
Aan de akte wordt een stedebouwkundig uittreksel toegevoegd, zoals bedoeld in artikel 135, § 1, dat ten hoogste vijf maanden voor de datum van de akte verleend werd...”(18 MEI 1999. - Decreet houdende de organisatie van de ruimtelijke ordening).

INDIEN het immokantoor zelf de onderhandse akte laat tekenen dan kan u van dit kantoor hetzelfde eisen.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Reclame

Terug naar “Kopen”