Betreft een huurder van een bergruimte met meer dan een jaar huurachterstal. Voor de vrederechter is een minnelijke schikking getroffen (22/12/15), die echter op geen enkel punt door de huurder is nagekomen : geen eerste afbetaling achterstal (op 10/1/16), geen ontruiming bergruimte en overhandiging van de sleutels (tegen 31/1/16) waardoor de maandelijkse huur nog steeds verschuldigd blijft.
Volgens de minnelijke schikking zijn het volledige achterstallige huurbedrag, de huurschade (vervanging sloten) en kosten nu opeisbaar via een deurwaarder, en kunnen we de bergruimte laten ontruimen.
Maar de huurder zit sinds 11/1/16 in een collectieve schuldenregeling (CSR).
Vragen :
1. Is het correct dat we gezien de CSR alle opeisbare bedragen niet meer via een deurwaarder kunnen opeisen, alleen maar via de schuldbemiddelaar ?
2. Of zijn er kosten (vb huurschade of bijkomende huur na 11/1) die we wel rechtstreeks van de huurder kunnen opeisen (via deurwaarder) als boedelschulden ?
3. Mogen we de bergruimte nog laten ontruimen of moet dit initiatief overgelaten worden aan de schuldbemiddelaar ?
4. Mogen we de verder lopende maandelijkse huur (wegens niet ontruiming en niet overhandiging sleutels) rechtstreeks aanrekenen aan de huurder of aan de schuldbemiddelaar ?
5. De huurder komt duidelijk zijn goede intenties van de minnelijke schikking niet na. Niet alleen betaalt hij de afgesproken bedragen niet, maar weigert zelfs te ontruimen en de sleutels te overhandigen. Heeft dit impact op de situatie ?
Bedankt voor antwoorden en tips !