Factuur niet betaald wegens langdurige opname in ziekenhuis

mikado.007
Topic Starter
Berichten: 53

Factuur niet betaald wegens langdurige opname in ziekenhuis

#1 , 16 jul 2015 16:13

Oude dame van 85 jaar wordt met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht op 25/04/2015. Ze wordt ontslagen uit het ziekenhuis op 05/07/2015.

Na aankomst thuis vindt ze een factuur terug van de ambulance met factuurdatum 30/04/2015. Met een herinnering einde mei en nog een herinnering einde juni. Telkens met herinneringskosten.

Op 7/7/2015 betaalt ze de factuur (maar zonder de kosten). Na contactname met de ambulancedienst blijkt het dossier in handen van een deurwaarder. Conclusie: een factuur van 30 euro is nu meer dan 100 euro geworden.

De deurwaarder stelt nu dat de factuur incl kosten moeten betaald worden omdat alles correct werd verstuurd (officieel adres).

Ondanks het feit dat er een doktersattest werd bezorgd aan de deurwaarder en dit uitvoerig werd uitgelegd blijft hij voet bij stuk houden.

Vraag: zullen deze kosten sowieso moeten betaald worden? Zij heeft de betaling onmiddellijk uitgevoerd van zodra ze thuis was. Gezien zij alleenstaande is en de opname niet gepland was (spoed/intensieve) en er niemand toegang heeft tot het appartement waar ze woont, lijkt me dit sterk.

Ik vind het een triestig verhaal en voor mij gaat het vooral om het principe.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
lucas123
Berichten: 483

#2 , 17 jul 2015 09:45

Misschien eens navragen bij het ziekenfonds...mogelijks kennen zij nog zulke gevallen uit het verleden...
Of de ambulancedienst zelf contacteren...

Gebruiker21
Berichten: 10787
Juridisch actief: Nee

#3 , 17 jul 2015 10:36

Inderdaad langsgaan bij de mutualiteit. Ik ben vorig jaar zelf met de ambulance "afgevoerd", en de ambulancedienst bleek me meer aangerekend te hebben dan het wettelijke. Mijn mutualiteit heeft me daar attent opgemaakt, me gezegd enkel het wettelijke te betalen en heeft door hun juridische dienst een brief opgesteld en opgestuurd naar de ambulancedienst met de nodige argumentatie waarom ik niet meer ging betalen. Ambulancedienst heeft zich daar bij neergelegd. Dus zeker de moeite waard om eens te gaan horen (geen garantie natuurlijk dat de verwijlkosten kwijtgescholden zullen worden).
Het is niet "me auto" of "me geld", maar "mijn / m'n auto" of "mijn / m'n geld"!
Hou er rekening mee dat je werkgever geen reden hoeft op te geven om je te kunnen ontslaan!

Reclame

Terug naar “Consumenten Koop”