Bewindvoering die misloopt

VelvetRain
Topic Starter
Berichten: 2

Bewindvoering die misloopt

#1 , 21 mar 2014 11:02

Beste,

Mijn moeder en vader zijn reeds +- 3 jaar gescheiden. Mijn moeder heeft een geschiedenis van psychologische problemen en zij staat momenteel 1 jaar onder bewindvoering. De bewindvoerder is haar vader. Door de scheiding heeft mijn moeder een groot bedrag (+-200.000 euro) verkregen. Nu we 1 jaar verder zijn heb ik uit verschillende bronnen vernomen dat hiervan zeer weinig overblijft en de bewindvoerder een zéér luxueuze levensstijl toelaat. (Mijn moeder leeft van een invaliditeitsuitkering). De bewindvoerder heeft ook blijkbaar reeds 2 waarschuwingen gehad en is nu ontslagen.

Mijn vraag is nu of er een manier is waarop wij als kinderen (we zijn met 2) de financiële toestand kunnen vragen, daar we bang zijn dat er op het einde niets meer overblijft (of sneller dan dat). Onze relatie met onze moeder is vrij goed maar niet in die aard dat we hier zeggenschap over hebben of bij deze kwestie betrokken worden.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#2 , 21 mar 2014 11:23

Wie is nu bewindvoerder ?
Deze dient zo wie zo via rechtbank aangeduid te worden.
De nieuwe bewindvoerder kan uiteraard rekenschap vragen en jullie kunnen via rechtbank vragen haar bank en andere rekeningen te controleren.
Het is misbruik van vertrouwen dus jullie kunnen als familie zo wie zo aangifte doen bij politie wegens misbruik van vertrouwen en of oplichting.
Zeker als u afschriften hebt van de rekeningen.
Ex-bewindvoerder dient zich te verantwoorden.
Ook een van jullie kan aangesteld worden als bewindvoerder zodat u zo wie zo machtiging hebt om alle rekeningen uit te spitten.

VelvetRain
Topic Starter
Berichten: 2

#3 , 21 mar 2014 13:11

De nieuwe bewindvoerder moet nog aangeduid worden. Ik hoor dit allemaal via mijn jongere zus daar zij meer contact heeft met onze moeder. Ik hoop in ieder geval dat het deze keer een neutraal iemand wordt. Daar ik nog studeer en zelf bijklus heb ik jammer genoeg geen tijd om dit op mij te nemen. Ik weet zeer weinig over de bewindvoering, hoe weet ik welke vrederechter op deze zaak staat? Daar ik over een zeer fragiele relatie met mijn moeder en grootvader beschik en deze zeker nog koester, vrees ik dat een aangifte heel wat kan opblazen. Ik wil dus zeker zijn of geruchten kloppen en in hoeverre het waar is.

Reclame

Franciscus
Berichten: 39720
Juridisch actief: Nee

#4 , 21 mar 2014 13:18

Allemaal eens lezen:
http://justice.belgium.be/fr/binaries/0 ... 203421.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.elfri.be/voorlopige-bewindvoerder" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fovig.be/fov/documenten/VOOR ... b_3108.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

en de nieuwe wet

http://www.ejustice.just.fgov.be/cgi_lo ... 2013031714" onclick="window.open(this.href);return false;

syndroom van Korsakov:

http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=& ... 2401,d.ZGU" onclick="window.open(this.href);return false;

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 23 mar 2014 08:14

“488bis,b)...§ 4. De te beschermen persoon heeft het recht zich, voor de duur van het voorlopig bewind, te laten bijstaan door een door hemzelf of, als hij er zelf geen aanwijst en indien nodig, door de vrederechter aangewezen vertrouwenspersoon, zoals bedoeld in § 7, en in de artikelen 488bis, c), § 2 en § 3, 488bis, d), en 488bis, f), § 1 en § 5. De aanwijzing gebeurt door een verzoek daartoe gericht aan de vrederechter door de te beschermen persoon of door een derde in het belang van de te beschermen persoon bij de aanvang of tijdens de duur van het voorlopig bewind. Indien de vertrouwenspersoon vaststelt dat de voorlopige bewindvoerder tekort schiet in de uitoefening van zijn taak, moet hij, als belanghebbende, de vrederechter verzoeken de beschikking te herzien, overeenkomstig artikel <488bis>, d).”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“488bis,c)...§ 3. De voorlopige bewindvoerder geeft jaarlijks en binnen dertig dagen na het einde van zijn mandaat rekenschap aan de personen vermeld in § 2(=de beschermde persoon en aan diens vertrouwenspersoon). In dit schriftelijk verslag worden minstens de volgende gegevens vermeld :...3. een overzicht van de inkomsten en uitgaven tijdens de voorbije periode en een overzicht van de stand van het beheerde vermogen bij de aanvang en op het einde van deze periode...De voorlopige bewindvoerder brengt de beschermde persoon op de hoogte van de handelingen die hij verricht...”(B.W.)
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Lex
Berichten: 3149
Locatie: N51° 13.797' E004° 26.612'

#6 , 28 mei 2014 22:05

<knip>

Mijn vraag is nu of er een manier is waarop wij als kinderen (we zijn met 2) de financiële toestand kunnen vragen, daar we bang zijn dat er op het einde niets meer overblijft (of sneller dan dat). Onze relatie met onze moeder is vrij goed maar niet in die aard dat we hier zeggenschap over hebben of bij deze kwestie betrokken worden.

Alvast bedankt voor uw reactie.
De wet op de 'voorlopige bewindvoering' heeft niet als doel om de (erf)rechten van de erfgenamen te vrijwaren!

Terug naar “Andere”