Registreren van veel domeinen zonder rechtmatige claim !

kvs
Topic Starter
Berichten: 9

Registreren van veel domeinen zonder rechtmatige claim !

#1 , 5 jaar 8 maand geleden (28 jan 2014 21:21)

Beste mensen, Ik ben nu juist 2 maand actief als productontwerper in bijberoep.
Ik koos persoonlijk om mijn zaak " demon" te noemen en dit ook op mijn producten te plaatsen als merk.
Ik zag dat het domein demon.be in Nederland was geregistreerd sinds 1999 maar nooit werd gebruikt.
Ik vroeg hun voor een transfer maar kreeg geen antwoord, het domein ging naar quarantaine op dns.be en kwam vandaag om 17u beschikbaar.
Ik ga dus naar one.com en wil het domein (waar ik persoonlijk voor zorgde dat hij beschikbaar werd) registeren.
Het lukte niet en ik zag op dns dat om 17:00 stipt het domein eigendom was van een Antwerpse webbouwer (ik veronderstel dat hij raad geeft aan bedrijven ivm goede websitebouw en er zelf maakt)

Ik bel de persoon op en hij zegt mij dat hij continu kijkt op internet naar woorden die veel hits krijgen, en dan kijkt hij naar beschikbare domeinen met dezelfde naam en die laat hij door een externe firma registreren (reserveren) tegen betaling.

Zijn plannen met de website?
" ik ga er een informatiepagina over maken en dan bedrijven de kans geven om hun advertentie op dezelfde pagina te plaatsen" en als hij demon zag dan gaf zijn database aan dat er hier veel naar printplaten op naam van demon gezocht werd dus zou de site daarover gaan.

Voor mij vertegenwoordigd het domein mijn zaak, mijn alles ik kan geen advertenties of reclame maken wetende dat het domein beschikbaar is!
Voor hem is het gewoon 1 van de 10talle domeinen die hij op een dag registreert.

Ik heb de wetten bekeken online:

Wat moet de link zijn tussen een domein en zijn eigenaar:

"Het moet gaan om een domeinnaam “die ofwel identiek is aan, of die zodanig
overeenstemt dat hij verwarring kan scheppen met, onder meer, een merk, een
geografische aanduiding of een benaming van oorsprong, een handelsnaam, een
origineel werk, een naam van een vennootschap of van een vereniging, eengeslachtsnaam of de naam van een geografische entiteit, die aan iemand anders
toebehoort.”

Wat betreft het oogmerk van de wederrechtelijke registratie stelt de wet dat de
registratie moet gebeuren “zonder enig recht of legitiem belang jegens de domeinnaam
en met het doel een derde te schaden of er een ongerechtvaardigd voordeel uit te
halen.” Het oogmerk kan dus worden opgesplitst in twee aspecten, die beide aanwezig
moeten zijn.

Op de eerste plaats moet de registratie betrekking hebben op een naam waarop de
titularis van de domeinnaam geen rechtmatige claim heeft, doordat hij geen recht heeft
op de naam, noch een legitiem belang bij de registratie. Hierbij wordt de vergoeding
die de titularis hoopt te verkrijgen uit de verkoop van de naam vanzelfsprekend niet
als legitiem belang beschouwd.
Dit eerste aspect kan dus worden samengevat als een
gebrek aan een concrete band tussen de titularis en zijn geregistreerde domeinnaam.
Het tweede aspect van het oogmerk heeft betrekking op de bedoelingen die de titularis
heeft met de registratie van de domeinnaam. De registratie moet gebeurd zijn “met het
doel een derde te schaden of er een ongerechtvaardigd voordeel uit te halen.” De
registratie kan dus enkel als wederrechtelijk worden bestempeld indien ze gebeurde
met de bedoeling zichzelf op een onrechtmatige manier te verrijken (bijvoorbeeld door
de domeinnaam voor een excessief bedrag te verkopen
) of om een derde te schaden
(bijvoorbeeld door de domeinnaam te registreren met als enige bedoeling ze uit de
handen van een concurrent te houden)."


Hier haalt de huidige eigenaar winst uit de algemene faam van het woord van de domein, faam die afkomstig is door populariteit van andere merken.
In plaats van de domein te verkopen, verhuurt hij er plaatsen op aan bedrijven die wel een link hebben met het domein.

Hier gaat hij dus een financieel voordeel vergaren op een onrechtmatige manier! Hij is de tussenpersoon tussen de reeds bestaande faam van een domein en bedrijven die wel een link hebben met het domein.

Hij heeft gezegd dat hij eerst kijkt of het domein een " merknaam" is en zoniet hij het neemt en het van hem is en hij recht in zijn schoenen staat.

Ik heb meer recht op het domein dan hem en wil dit aanvechten! Hij zegt dat hij " een belang heeft" bij het domein, door het te gebruiken om winst te maken.
En dat in een rechtbank het niet uitmaakt hoe groot het belang is, enkel of er al dan niet belang is.

Ik ga morgen bellen naar Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom om demon als merknaam te laten registeren. (duurt 4 maand en kost 240€ ook als ik ben afgekeurd).

Hij wou onderling iets regelen maarja... verkopen mag hij zogezegd niet en wegschenken kan hij niet omdat hij kosten heeft van de " reservering van het domein" en ook de mogelijke "winst" die hij kon maken indien zijn plan doorgaat. Ik zou het domein via de normale weg normaal kunnen hebben voor 8€ bij one.com, het zou belachelijk zijn van hem hopen geld te geven terwijl hj gewoon een dief is die op een onrechtmatige manier winst haalt uit faam gemaakt door anderen.

Heeft er iemand hier ervaring mee? Ikzelf laat mij niet doen als ik weet dat er onrechtvaardigheid in het spel zit! iedereen rondom mij zegt "laat dat vallen en begin niet met advocaten" maar zo werkt het juridisch systeem toch niet?

De huidige eigenaar is al actief sinds 1996 en er heeft nog nooit iemand zoals ik naar hem gebeld om te klagen, hij is ook nog nooit aangeklaagd geweest. (iemand anders denk dan oei ik heb het domein niet dat is pech).

Voor mij en mijn toekomst als zelfstandige maakt het een wereld van verschil uit of ik nu demon.be ben of demon-ditendat.be.

Ik zou graag de mening aanhoren van mensen met gelijkaardige ervaringen of kennis over dit onderwerp.

Kennis vergaren is in dit stadium enorm belangrijk.

D dank aan alle leden om de volledige tekst te lezen en voor hun mogelijke reacties.

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Niet direct geholpen op het forum? Kijk even op Jureca.be voor snel en betaalbaar juridisch advies. of bel direct met een specialist op het nummer 0904 69 400 voor een eerste antwoord op uw vraag.
Sirkii
Berichten: 3374

#2 , 5 jaar 8 maand geleden (09 feb 2014 18:54)

Je hebt natuurlijk te maken met een "sloeber" in het domein maar gelijk krijgen wordt moeilijk. demon.be was op dat moment geen merknaam. Daar het nog niet aan je bedrijf gelinkt is qua marktwaarde zou k pragmatisch een andere naam zoeken.

Reactie gebaseerd op indertijd ingewonnen juridisch advies toen de gekende url van een vzw gekaapt werd door concullega s. Advocaat zei om er niet aan te beginnen. Naam was geregistreerd door webhostingprovider ipv op naam van vzw.

my_key
Berichten: 198
Juridisch actief: Ja
Locatie: Hasselt
Contacteer: Website

#3 , 5 jaar 8 maand geleden (10 feb 2014 17:01)

Dus u wilt nu een merk registreren en op basis daarvan een eerder door iemand anders rechtmatig aangekochte domeinnaam aanvechten? Good luck.

Kan u het niet van hem afkopen? Anders zou ik een andere naam zoeken. Kijk eens naar webshops qua naamgeefstrategie. Er is een bekend bedrijf dat nogal veel urls heeft, een beetje in de zin van, maar niet helemaal: laptopwinkel, printerstore, gsmshop,... Die strategie heeft hen toch ook geen windeieren gelegd qua SEO.

Reclame

kvs
Topic Starter
Berichten: 9

#4 , 5 jaar 6 maand geleden (27 mar 2014 10:32)

Nee Nee Nee my_key,

Ik heb de handelsnaam die 100% gelijk is aan het domein, ik heb zelf ter bescherming ook een merk genomen.

Het individu die de domein van onder mijn neus heeft weg gesnoept is een registrar ( zoals one.com bvb) normaal mag hij volgens de regels van DNS enkel domeinen open voor klanten.
Wat hij doet is echter continu goede domeinen kopen en ze bewaren, dit noemt warehousing en mag niet want hij ontneemt mensen die er recht op hebben ( door bvb een merk (inidne het gaat over een product) of een handelsnaam (om hun zaak te promoten).

Bekend bedrijf u bedoelt dan coolblue...

Er zijn regels over het registreen van een domein, en ik heb volgens de regels de handelsnaam en een merk en de registrar heeft niets! enkel een verhaaltje met wat ze willen doen ( toekomstgericht) met het domein.
Verder wist ik ook op te zoeken dat de registrar in 18 jaar meer dan 3300 domeinen heeft geregistreerd... en huidig er meer dan 150 heeft staan waar al jaren niet mee gedaan wordt.

Ik heb een cepani procedure gestart tegen het individu/bedrijf, dit is een procedure waarin een advocaat gespecialiseerd in domeinen op basis van onze geschreven bewijzen een oordeel zal maken ( volgens de wetten en regels van DNS). Deze procedure kost mij wel 1750€ en als ik win moet de tegenpartij dit betalen en het domein overdragen.

Als u winkel nu bvb" knight (engineering)" noemt dan is het toch vanzelfsprekend dat een website van knight.be beter bij de zaak past dan "knightengineering" of knightwinkel of wat dan ook. zeker als er de mogenlijheid was om dit domein te registreren ( en niemand anders dit domein op rechtmatige basis geregistreerd had.

Aan sirkii, soms is het beter van zelf te gaan kijken wat er volgens de wet mag en niet mag want advocaten zijn daarom niet gesocialiseerd in de regels van domeinen en zeggen blijkbaar redelijk veel " ik zou er niet aan beginnen".

pizzaman
Berichten: 36

#5 , 5 jaar 5 maand geleden (27 apr 2014 12:12)

Hoi

Het is niet omdat je een handelsnaam hebt, dat je per definitie de bijhorende url mag/kan eisen.

Om rechten te kunnen ontlenen aan een handelsnaam moet er kans op verwarring kunnen zijn binnen sector en regio. Tenzij je een eerder merk hebt, wat niet zo is?

Als de zogenaamde domeinkaper dus in dezelfde branche en regio gaat opereren met die domeinnaam zou je misschien nog kunnen zeggen dat hij je handelsnaam misbruikt.

Dit is denk ik niet het geval, dus zal je niet veel kunnen beginnen denk ik, ook al lijkt het volgens jou zo dat jij het domein had/zal moeten krijgen omdat het professioneler bij je bedrijf past...

En dat je je merk registreerde nadat het domein geregistreerd werd (door de eerste eigenaar al), zal ook niet veel helpen vrees ik.

Toch wens ik je veel succes!

MVG

kvs
Topic Starter
Berichten: 9

#6 , 5 jaar 5 maand geleden (28 apr 2014 11:47)

Beste,

Er zijn verschillende opties om dit geschil aan probleem aan te kaarten.

Op gelijk welke manier moet ik aantonen dat:

Ik een rechtmatige claim heb op de domein naam, dit heb ik door de handelsnaam (andere argumenten zoals merk, naam van een plaats, persoon zijn ook mogelijk,...)
De persoon die het domein geregistreerd heeft geen rechtmatige claim heeft. Dit moet de beklaagde aantonen door een van de bovenvermelde zaken aan te tonen.
De domeinnaam werd geregistreerd en/of afhankelijk van de procedure gebruikt ter kwade trouw.

Dit laatste punt is een moeilijke zaak maar kan aangetoond worden op basis van bewijzen en veronderstellingen.

Ik kan iedereen die dit leest verzekeren dat ik op dit moment beschik over al de nodige kennis en fouten over en binnen de geschillenprocedures rond domeinen.

Een merk mag altijd na een registratie geregistreerd worden, dit is een bewijs van goeder trouw die argumenten van de klager doet staven.
Er moet wel gezegd worden dat er bij een geschillenprocedure enkel gekeken wordt naar " woordmerken".

Bij het registreren van een Beneluxmerk krijg je zonder verdere info de optie tussen " woord " of " woord+beeld" laat u dus niet vangen enkel de eerste optie "woord" is geldig ookal is de prijs hetzelfde.
Er kan wel bij de registratie van een bekend beeldmerk aangehaald worden dat de beklaagde moest weten dat het merk bestond en bekend stond onder de bevolking waardoor verwarring mogelijk is.

Kwader trouw is meer dan verwarring, zo kan uit bewijzen blijken dat de beklaagde een historie heeft van malafide domeinpraktijken: handel in domeinen, passief gebruik, doorverwijzing naar een ander domein, pay per clic sites,...

Een registratie ter kwader trouw is niet enkel het gebruik maar ook de daad zelf en kan aanzien worden als kwader trouw tegenover elk individu met rechten of legitieme belangen.
Als er op het moment van registratie derden bestonden buiten de klager die wel rechten hadden dan had de beklaagde moeten weten dat zijn daden nadelig waren voor hun.
In de Algemene Voorwaarden van DNS staat er duidelijk dat het registreren van willekeurige domeinnamen zonder rechtmatige claim kan aangevallen worden met een geschillenprocedure.

Het is echter aan de rechter of derde beslisser om te bepalen of deze zaken zwaar genoeg doorwegen. Goede bewijzen zijn een must en zeker niet eenvoudig te vinden door een gewone man.

Terug naar “Auteursrechten, merken & patenten”