Overname handelszaak + handelshuurcontract

stedeba
Topic Starter
Berichten: 5

Overname handelszaak + handelshuurcontract

#1 , 17 jun 2007 02:11

Wij hebben een horecazaak te Gent, gelegen op het gelijkvloers van een groot gebouw met naast ons op het gelijkvloers een andere handelszaak.
Wij huren de handelsruimte reeds 5 jaar zonder problemen met de vorige eigenaar en zonder ??n klacht van lawaai- of burenhinder.
Sedert maart is het gebouw verkocht aan een andere eigenaar en hebben wij dus een nieuwe verhuurder.
Tegelijkertijd waren wij bezig met de overname van onze handelszaak.
De nieuwe eigenaar werkt nu onze overname tegen.
De verhuurder vertelde mij per email dat zij akkoord waren om de overnemer een nieuw contract uit te schrijven in dezelfde zin als het bestaande contract.
Nu wil de verhuurder onze overnemer nieuwe maatregelen opleggen ivm de openingstijden (dat zij enkel zouden mogen openen tot 10u 's avonds en dat het terras enkel tijdens bepaalde periodes gebruikt mag worden). De verhuurder wil ook de huurprijs laten stijgen.
Ze willen tegelijkertijd niet dat wij de bestaande overeenkomst overlaten samen met de overname van de handelszaak.
Wij dreigen onze overnemer te verliezen door de houding van de verhuurder. De overnemer vreest dat hij geen vernieuwing van het huurcontract zou krijgen na de resterende 4 jaar.
Kan dit allemaal zomaar?
Kan je als verhuurder verhinderen dat je huurder zijn zaak overlaat?

Alvast bedankt voor een antwoord!

Edgar W.
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Ben je op zoek naar een gespecialiseerde advocaat? Jureca helpt jou aan de juiste advocaat. Klik hier voor een gratis intake.
YoeriS
Berichten: 271

#2 , 17 jun 2007 10:06

Als hoofdhuurder heb je het recht om uw huur aan anderen over te dragen, als die overdracht gepaard gaat met de overdracht van de handelszaak Art. 10 Handelshuurwet.

dus hij kan u al niet weigeren het goed over te dragen Dit is zeer belangrijk, want de overnemer moet GEEN NIEUW contract afsluiten. U moet de verhuurder gewoon in kennis stellen per aangetekende brief (of exploot via de deurwaarder) en dan treedt de overnemer rechtstreeks in uw rechten.

Voor meer info, bekijk Art. 10 van de Handelshuurwet grondig.

stedeba
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 17 jun 2007 15:32

YoeriS, bedankt voor je antwoord!

En wat gebeurt er als ons contract dan na 4 jaar afloopt?
Kan de verhuurder dan weigeren te verlengen?
Onze overnemers hebben daar wel schrik van nadat zij een ongunstig gesprek hadden met de verhuurder. Zij investeren ongeveer ? 55000 in die zaak, maar wat als zij die investering na 4 jaar kwijt zijn?

Alvast bedankt.

Reclame

YoeriS
Berichten: 271

#4 , 17 jun 2007 15:53

De handelshuurwet beschermt de handelszaken grondig.

Ten eerste, de huidige huurder krijgt altijd voorrang, zelfs als er andere gegadigden zijn moet onder dezelfde voorwaarden de huidige huurder voorrang krijgen
De verhuurder kan enkel een derde voorrang geven wanneer deze een hogere prijs zou betalen, maar de huurder heeft de kans om deze huurprijs te evenaren en dan heeft hij weer voorrang. De huurder kan de geldigheid of de oprechtheid van het aanbod van de derde betwisten en de rechter het aanbod ongeldig doen verklaren waarbij de huurder ook automatisch een hernieuwing van de huur krijgt.

Ten tweede, wanneer een derde het toch wint van de huidige huurder, is de verhuurder een vergoeding verschuldigt ten bedrage van ??n jaar huur. En twee jaar huur wanneer de derde dezelfde zaak gaat uitbaten.

Terug naar “Huren”