aannemer kijkt niet meer uit na voorlopige oplevering

kabouter
Topic Starter
Berichten: 3

aannemer kijkt niet meer uit na voorlopige oplevering

#1 , 15 mei 2013 13:12

in 2011 kochten wij een huis bij een bouwfirma (toen nog ruwbouw) die voor de volledige bouw van het huis instond. Enkel tekenen, betalen en bij voorlopige oplevering sleutel in ontvangst nemen. Op het plan stond dat de zolder afgewerkt zou worden met een dampscherm van vloer tot nok (voorbij de spanten). Wij hebben de bestaande inschuifbare zoldertrap laten vervangen door een vaste trap (kostprijs 10.000 euro) om van deze zolder een volwaardig verdiep te kunnen maken.
Bij de voorlopige oplevering op 03/11/2011 waren een groot aantal punten niet in orde en werden genoteerd op het PV van voorlopige oplevering. Eén ervan is het dampscherm dat ontbreekt. Als streefdatum om alles in orde te brengen en over te gaan tot definitieve oplevering werd 01/01/2012 gesteld.
Ondertussen zijn we mei 2013 en kijkt onze bouwfirma quasi niet meer uit, tenzij na lang aandringen zijn ze een aantal punten komen in orde brengen, maar bijlage nog niet alles. Bovendien is er ondertussen een vochtprobleem in de afkasting van de ramen (gemaakt in gewone MDF) gebleken, architect is al komen kijken en zei dat het zou verdwijnen met afkitten. Probleem blijft zich manifesteren, zelfs na volledig te zijn afgekit, schimmelvorming tot gevolg (en dat in een nieuwbouw). Tenslotte is er een grote discussie/onenigheid ontstaan over de plaatsing van het dampscherm, bouwfirma wil het eigenlijk niet doen en al helemaal niet volgens het plan (van vloer tot nok voorbij de spanten), zij beweren dat het dampscherm niet voorzien was en dat het plan een fout van de architect is. Hoogstens willen ze het dampscherm langs de spanten plaatsen, maar dan verliezen wij een groot stuk van de ruimte van de zolder waar wij veel voor betaald hebben om een extra verdiep te hebben. Wij zien deze oplossing dus van geen kanten zitten dus ligt de hele zaak nu op zijn ***. Mijn vragen zijn nu:
1) we zijn ondertussen bijna 17 maanden na de voorlopige oplevering omdat de bouwfirma niet uitkijkt, is er een uiterste termijn voor het in orde stellen van de gebreken en de definitieve oplevering? En eenmaal voorbij deze datum, gelden er dan boetes voor de bouwfirma of kunnen wij hier iets tegen doen?
2) hebben wij recht op het dampscherm zoals op het plan aangegeven in de uitvoering zoals op het plan aangegeven? Of zullen wij moeten genoegen nemen met een aanzienlijk kleiner verdiep als hij het dampscherm langs de spanten plaatst en zo een stuk van de ruimte in nok en tegen de vloer afsnijdt?
3) is het technisch mogelijk om het dampscherm zo te plaatsen dat het volledig het dak volgt en niet de tussenspanten?
4) wat moeten we doen met het vochtprobleem en schimmel in de slaapkamers? Ik heb al meermaals foto's getrokken en doorgestuurd met de vraag dit te verhelpen maar ze kijken niet uit. Moet ik hem hiervoor in gebreke stellen, moet ik dit doorgeven aan de brandverzekering of welke kant kan ik hiermee uit?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22866
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 15 mei 2013 15:30

Hoogstens willen ze het dampscherm langs de spanten plaatsen, maar dan verliezen wij een groot stuk van de ruimte van de zolder waar wij veel voor betaald hebben
wat bedoel jij eigenlijk met dampscherm.Je zegt een groot stuik van uw duurbetaalde zolder kwijt te zijn, terwijl een dampscherm maar een fraktie van een mm dik is. Is het dak al geïsoleerd? Tussen de kepers of boven de kepers onder de pannen

kabouter
Topic Starter
Berichten: 3

#3 , 15 mei 2013 16:00

dak is afgewerkt met onderdak en dikke laag isolatie die tussen de kepers zit en net tot aan de rand van de kepers komt. Dampscherm bedoel ik de plastiekfolie die tegen de kepers moet aangebracht worden en dit van aan de vloer tot in het puntje van het dak. Bouwfirma wil op een paar plaatsen "een hoekje afsnijden" door folie aan de vertikale resp horizontale kepers te nieten en niet aan de schuine die het dak volgen.

Reclame

mava105
Berichten: 22866
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#4 , 15 mei 2013 16:19

Waarom doe je het dan niet zelf. Kan zelf het kleinste kind. Koop een degelijk nietmachine bij de Doe het zelf in uw buurt, en vooruit met de geit.
Voor het vocht en schimmelprobleem stuur je hem een aangetekende ingebrestelling met het verzoek hier binnen x dagen iets aan te doen, want dat je anders naar de rechtbank zal stappen. Had je al veel eerder moeten doen.

j.demoor
Berichten: 10360

#5 , 17 mei 2013 08:50

“Art.1.Deze wet is toepasselijk op iedere overeenkomst tot eigendomsovergang van een te bouwen of in aanbouw zijnde huis of appartement, alsmede op iedere overeenkomst waarbij de verbintenis wordt aangegaan om een zodanig onroerend goed te bouwen, te doen bouwen of te verschaffen, mits het huis of het appartement tot huisvesting of tot beroepsdoeleinden en huisvesting is bestemd en de koper of de opdrachtgever volgens de overeenkomst verplicht is vóór de voltooiing van het gebouw een of meer stortingen te doen...”(9 JULI 1971. - Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen = Wet Breyne).

‘in 2011 kochten wij een huis bij een bouwfirma (toen nog ruwbouw) die voor de volledige bouw van het huis instond. Enkel tekenen, betalen en bij voorlopige oplevering sleutel in ontvangst nemen. ‘

Ik leid hieruit af dat uw koopovereenkomst gesloten werd onder voornoemde Wet Breyne. Vergewis u daarvan.

“Art.12.Wanneer de verkoper of de aannemer, wat de aard en de omvang van de hem opgedragen werken betreft, voldoet aan de eisen van de wet van 20 maart 1991 houdende erkenning der aannemers, is hij verplicht ZEKERHEID te stellen, waarvan de Koning het bedrag bepaalt, alsmede de wijze waarop ze wordt gedeponeerd en bevrijd. Wanneer de verkoper of de aannemer aan de eisen van de wet van 20 maart 1991, zoals bepaald in voorgaande alinea, niet voldoet, is hij ertoe gehouden te WAARBORGEN hetzij de voltooiing van het huis of van het appartement, of...”(Wet Breyne).
Onderzoek tot welke categorie uw verkoper/aannemer behoort.

“Art.1142.Iedere verbintenis om iets te doen of niet te doen wordt opgelost in schadevergoeding, ingeval de schuldenaar de verbintenis niet nakomt.Art.1144.De schuldeiser kan ook, ingeval de verbintenis niet ten uitvoer wordt gebracht, gemachtigd worden om zelf de verbintenis te doen uitvoeren op kosten van de schuldenaar.”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).
“Art.1139.De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte, hetzij door de overeenkomst zelf, wanneer deze bepaalt dat de schuldenaar zal in gebreke zijn zonder dat enige akte nodig is en door het enkel verschijnen van de vervaltijd.Art.1146.Schadevergoeding is dan eerst verschuldigd wanneer de schuldenaar in gebreke is zijn verbintenis na te komen...”(B.W.).

‘Bij de voorlopige oplevering op 03/11/2011 waren een groot aantal punten niet in orde en werden genoteerd op het PV’

Maan uw ‘bouwfirma’ aangetekend aan voornoemde punten af te werken binnen een redelijke termijn die u daarin zelf bepaalt.Vat daarin chronologisch uw voorbije handelingen en stukken samen. Deel daarin tevens mee dat u bij niet afdoende of tijdige uitvoering gerechtelijke uitvoering onder dwangsom vordert. Roep haar eventueel vooraf op voor de rechtbank van koophandel in minnelijke schikking.

“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Aanneming”