#2 , 23 apr 2012 12:57
Het in tijdskrediet 'steken' (allez, met medewerking van de werknemer) van een werknemer kan verstrekkende gevolgen hebben voor die werknemer. Even een rekenvoorbeeld:
Stel, de werknemer werkt daar 20 jaar en heeft een brutoloon van 2500 euro.
Indien hij tijdskrediet 55+ kan nemen (voorwaarden zijn iets verstrengd, maar nog haalbaar), zou hij ipv 2500 euro bruto, een loon van 2000 euro bruto + 218,15 euro bruto krijgen. Het loonverschil in netto termen zal waarschijnlijk wel aanvaardbaar zijn indien de werknemer ziet dat er financiële problemen zijn en anders ontslag dreigt.
MAAR: stel dan dat tijdskrediet niet voldoende is en het faillissement effectief gebeurt. Dan krijgt de werknemer ofwel een opzeg van 15 maand, maar meer dan waarschijnlijk een verbrekingsvergoeding van 15 maand.
Daar schuilt de adder onder het gras: die 15 maand wordt, in het geval van een gewoon tijdskrediet eindeloopbaan, berekend op zijn 4/5e. Hij verliest dan een verbreking ter waarde van 3 maand = 7500 euro bruto. Toch wel een groot risico indien het al slecht gaat.
De beste optie hangt af van wat de concrete omstandigheden zijn: wat is de ancienniteit, heeft hij/zij nog ouders waarvoor hij dan kan zorgen (dan is zorgkrediet mss een optie), wat is de tijd tot pensionering, ... ?