distributiekosten terugeisen ? Arrest Grondwettelijk Hof

fenerus
Topic Starter
Berichten: 184

distributiekosten terugeisen ? Arrest Grondwettelijk Hof

#1 , 08 jun 2011 01:55

Het Grondwettelijk Hof heeft op 31 mei 2011 een arrest geveld inzake de vernietiging van artikel 41 van de wet van 15 december 2009.
GwH 31 mei 2011, nr 97/2011, rol 4969.

Aldus is het toch theoretisch mogelijk dat wij op basis van 1376 en 1381 BW op gronde van onverschuldigde betaling alle distributiekosten terug kunnen eisen? Want het artikel wordt vernietigd en heeft aldus het resultaat dat het nooit heeft bestaan. Dus hebben alle mensen iets betaald dat ze niet moesten betalen...

Er zal wel een nieuwe wet komen maar een nieuwe wet kan toch geen terugwerkende kracht hebben? Ofwel? Dus kan je nu toch uw leverancier in gebreke stellen en al deze kosten terugvorderen of een geschil bij de ombudsdienst voor energie..

Is het proberen waard om de kosten terug te vorderen sinds 2009?

Graag jullie mening :lol:

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 09 jun 2011 10:51

‘het Hof vernietigt artikel 41 van de wet van 15 december 2009 « houdende bekrachtiging van diverse koninklijke besluiten genomen krachtens de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen », in zoverre het de artikelen 9 tot 14 van het koninklijk besluit van 2 september 2008 « betreffende de regels met betrekking tot de vaststelling van en de controle op het totaal inkomen en de billijke winstmarge, de algemene tariefstructuur, het saldo tussen kosten en ontvangsten en de basisprincipes en procedures inzake het voorstel en de goedkeuring van de tarieven, van de rapportering en kostenbeheersing door de beheerders van de distributienetten voor elektriciteit » bekrachtigt’(Grondwettelijk Hof 97/2011,31 mei 2011).

“Art.41.Het koninklijk besluit van 2 september 2008 betreffende de regels met betrekking tot de vaststelling van en de controle op het totaal inkomen en de billijke winstmarge, de algemene tariefstructuur, het saldo tussen kosten en ontvangsten en de basisprincipes en procedures inzake het voorstel en de goedkeuring van de tarieven, van de rapportering en kostenbeheersing door de beheerders van de distributienetten voor elektriciteit wordt bekrachtigd. Deze bepaling heeft uitwerking op 12 september 2008“(15 DECEMBER 2009. - Wet houdende bekrachtiging van diverse koninklijke besluiten genomen krachtens de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen).

“Art.9.§ 1. De tariefstructuur onderscheidt volgende tarieven :...Art.10.§ 1. De niet-periodieke tarieven voor aansluiting op het distributienet omvatten :...Art.11.§ 1. De tarieven voor het gebruik van het distributienet omvatten :...Art.12.§ 1. De tarieven voor de ondersteunende diensten omvatten :...Art.13.§ 1. In de facturatie van de tarieven worden de tariefposten in verband met de belastingen, heffingen, toeslagen, bijdragen en retributies geïntegreerd...Art.14.§ 1. De tarieven, zoals bedoeld in artikel 10, 11, en 12, worden bij elke van de vier jaren van de regulatoire periode ex ante bepaald en goedgekeurd...”(2 SEPTEMBER 2008. - Koninklijk besluit betreffende de regels met betrekking tot de vaststelling van en de controle op het totaal inkomen en de billijke winstmarge, de algemene tariefstructuur, het saldo tussen kosten en ontvangsten en de basisprincipes en procedures inzake het voorstel en de goedkeuring van de tarieven, van de rapportering en kostenbeheersing door de beheerders van distributienetten voor elektriciteit).

‘B.9.4. De voorstellen van de CREG die tot de artikelen 9 tot 14 van het koninklijk besluit hebben geleid, zijn door de bevoegde minister gewijzigd vooraleer zij aan de Koning ter ondertekening werden voorgelegd...Bijgevolg heeft de Koning in strijd met artikel 23, leden 2 en 3, van de Tweede Elektriciteitsrichtlijn de plaats van de CREG ingenomen...B.9.5...Om de in B.9.4 uiteengezette redenen is het bekrachtigde koninklijk besluit a fortiori in strijd met artikel 37, lid 6, onder a), van de Derde Elektriciteitsrichtlijn...B.9.6. De wetgevende bekrachtiging van een koninklijk besluit dat met het recht van de Europese Unie in strijd is, dekt dat gebrek niet...’(Grondwettelijk Hof 97/2011,31 mei 2011).

‘De terugwerkende kracht van wetsbepalingen,die van die aard is dat zij rechtsonzekerheid in het leven kan roepen,kan enkel worden verantwoord op grond van bijzondere omstandigheden,inzonderheid wanneer zij onontbeerlijk is voor de goede werking of de continuïteit van de openbare dienst. Indien bovendien blijkt dat de terugwerkende kracht van de wetskrachtige norm tot gevolg heeft dat de afloop van een of meer gerechtelijke procedures in een welbepaalde zin wordt beïnvloed of dat rechtscolleges verhinderd worden zich uit te spreken over een welbepaalde rechtsvraag,vergt de aard van het in het geding zijnde beginsel dat uitzonderlijke omstandigheden een verantwoording bieden voor dat optreden van de wetgever,dat ten nadele van een categorie burgers inbreuk maakt op de jurisdictionele waarborgen die aan allen worden geboden‘(Arbitragehof nr.64/97,6 november 1997,B.S.980117,1183, A.A. 1997,925;Arbitragehof nr.164/2003,17 december 2003;Arbitragehof nr.36/2000,29 maart 2000).

De eventueel aangepaste voorstellen van de CREG kunnen leiden tot een nieuw koninklijk besluit,zonder dat de Koning zich in de plaats van de CREG stelt. Dit nieuw koninklijk besluit kan terugwerkend zijn onder voornoemde voorwaarden.

“Art.5.Er bestaat rechtsweigering wanneer de rechter weigert recht te spreken onder enig voorwendsel, zelfs van het stilzwijgen, de duisterheid of de onvolledigheid van de wet.”(Gerechtelijk Wetboek).

Wie te veel betaalde ingevolge het vernietigde artikel 41 van de wet van 15 december 2009 kan daarvoor terugbetaling vorderen.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”