Vergoeding huiszwam

famke.scheldeman
Topic Starter
Berichten: 1

Vergoeding huiszwam

#1 , 03 jan 2011 13:21

Wij hebben zonet een half open bebouwing gekocht. Tijdens het eerste bezoek van onze architect wees deze ons er op dat er een huiszwam aanwezig is in het huis. De huiszwam bevindt zicht rond de deur en raam in 1 muur en is stilaan naar de verdieping erboven aan het groeien. Momenteel is er maar 1 groot vruchtlichaam aanwezig en verschillende kleinere. Dit wijst er echter wel op dat de zwam zeer actief is. We weten echter wat de oorzaak is van de zwam. De muur waar de zwam zich in bevindt, is de steunmeur voor een klein plat dakje op de aanbouw van de woning. De buurman heeft echter een regenpijpje dat uitkomt op dit platdak waardoor er vocht binnenloopt langs deze muur. We hebben ons laten vertellen dat het illegaal is om af te wateren op andermans eigendom. Kunnen we op de één of andere manier de buurman laten opdraaien voor de schade en dus het verwijderen van de huiszwam? We vroegen ons ook af of we dit via verzekering kunnen regelen. Dit om niet onmiddellijk ruzie te moeten maken met de nieuwe buren. Misschien ook belangrijk om er bij te zeggen: we hebben de buurman al verschillende keren aangesproken over dit probleem maar hij lijkt niet van plan te zijn direct actie te ondernemen.

Daarnaast wist een erkende firma (hydrotec) ons ook te vertellen dat het verboden zou zijn om een huis te verkopen waarin sprake is van aanwezigheid van huiszwam. Kunnen we op die manier eventueel de vorige eigenaars aansprakelijk stellen?

We hebben reeds 4 offertes laten opmaken en de prijzen liggen steeds rond de 1500euro (exl. btw). Dit is voor ons een redelijke hap uit ons budget om te renoveren. Vandaar zouden we zeer graag de mensen die deze woning jarenlang hebben laten verkommeren, laten opdragen voor deze kost.

Alvast bedankt voor uw advies,

Famke Scheldeman en Dries Bonnaerens

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38602

#2 , 03 jan 2011 13:30

start met contact op te nemen met de dienst milieu van uw gemeente of de milieupolitie van uw politiezone.
Gekocht en wat heeft de notaris gedaan... had u dat gezien VOOR de verkoop???

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 03 jan 2011 14:54

Huiszwam is de grootste pest die je kan voorhebben in een huis. Vreet zowat alles kapot.
Eerst de oorzaak aanpakken: regenafvoer van de gebuur verwijderen of afwateren op zijn dak. afwateren op het dak van de buur is verboden zodner zijn toestemming. Of hij de oorzaak is is een ander probleem.
Had dat dakje waterdicht geweest was er helemaal geen probleem geweest. Je zal hem dus niet kunnen verantwoordelijk stellen daarvoor.
Dan dakje waterdchit maken. Dan binnenin, alle muurbepleistering, voegwerk en houtwerk tot minumum 1 meter rond de geïnfekteerde plaatsen wegkappen. Alles in afsluitbare zakken stoppen. Zeker zorgen dat de sporen niet kunnen rondvliegen en andere delen van het gebouw besmetten. Daarna behandelen met de geschikte produkten voor huiszwam, of met een roofingbrander alle zwamsporen verbranden (best alle 2 gebruiken)
Daarna kan je beginnen alles terug herop te bouwen. Huiszwam is een verborgen gebrek en je dient dus zeker de verkoper in gebreke te stellen Je kan hem ook verantwoordelijk stellen voor de gelden scahde en hem de uitvoering van de werken doen betalen. Neem best kontakt op met uw verzekering. Zij weten hoe je hier het best reageert.
Persoonlijk zou ik geen kontakt opzoeken met de gemeentelijke diensten. Het zou kunnen dat ze uw pand onbewoonbaar verklaren.
Die firma's die je hebt gekontakteerd, geven die alleen maar prijs voor de behandeling, of ook voor de afbaark en herstelling na de behandeling? anders dien je die kosten ook nog te rekenen.

Reclame

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#4 , 03 jan 2011 15:04

De verkoper kan zich geldig vrijwaren voor verborgen gebreken die hij niet kende. In dat geval kan je dus geen vordering wegens verborgen gebreken tegen de verkoper instellen.

De meeste overeenkomsten van verkoop van onroerend goed bevatten dergelijke clausule.

Een beroepsverkoper is wel aansprakelijk. Hij wordt vermoed het verborgen gebrek te kennen.

mava105
Berichten: 22270
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#5 , 03 jan 2011 15:13

Als je het kent is het geen verborgen gebrek meer.
Verkoper kan wel aansprakelijk gesteld worden, voor dergelijke zaken, zelfs als hij het zelf niet wist.
Heb dat 2 x meegemaakt tijdens mijn beroepsloopbaan.
één maal voor huiszwam en een 2de maal voor een onder een betonplaat lekkende stookolietank. De voorlaatste eigenaar had die jaren voordien weggestoken, en niets hiervan gezegd aan de koper. Enige jaren later kocht mijn werkgever het pand en bij werken werd er een grote grondvervuiling vastgesteld.
Verkoper werd gedagvaard, die op zijn beurt zijn verkoper dagvaarde. Deze firma had echter opgehouden te bestaan, en er kon niemand meer verantwoordelijk worden gesteld. De laatste verkoper heeft de kosten van de bodemsanering moeten dragen, niettegenstaande hij er niets van wist. Het is wel een gerechterlijke procedure van lange adem geweest (11 jaar)

scorpioen
Berichten: 9383
Juridisch actief: Nee

#6 , 03 jan 2011 16:20


3. Aansprakelijkheid en vrijwaringsplicht
3.1 Artikel 1643 B.W. dat als uitgangspunt - en als rechtsgrond in de dagvaarding- wordt geduid, luidt als volgt:
“Hij (de verkoper) moet instaan voor de verborgen gebreken, zelfs wanneer hij die niet gekend heeft, tenzij hij in dat geval bedongen heeft dat hij tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.”
3.2 Dit rechtsprincipe dient derhalve in concreto getoetst aan huidige betwisting.
Het Hof – dat zich meent te kunnen aansluiten bij de visie van de gerechtsdeskundige
wat betreft de aard en de kennis van het gebrek – is van oordeel dat geen bewijs voorligt dat verkopers (gespecialiseerde) kennis hadden van de aanwezigheid van huiszwam (cfr. punt 4.2.2. expertiseverslag).
Kwade trouw mag nooit worden verondersteld en het feit dat de verkopers zich na de uitvoering van de gevelwerken, uitgevoerd door een gespecialiseerde gevelrenovatiefirma,
niet verder lieten bijstaan door een deskundige (bijvoorbeeld een architect) om na te gaan in welke mate het vochtprobleem oppervlakkig was dan wel een andere oorzaak had of gevolg kon genereren, zij het op lange termijn, is niet relevant te noemen. Het is aannemelijk dat de verkopers, niet bekend met dergelijke fenomenen die overigens geen gemeengoed zijn noch van algemene bekendheid, niet wisten/konden weten dat het vochtprobleem andere dieper
liggende oorzaken zou verbergen of zelf de stimulator van de groei van huiszwam zou
zijn.
De verkopers zijn naar het oordeel van het hof allerminst aansprakelijk wegens het
niet beroep doen op een eigen deskundige, terwijl zij toch hebben getracht hun zichtbaar
vochtprobleem op te lossen, ook al zijn zij hierin -zoals achteraf gebleken- slechts
deels geslaagd, wellicht door een onvoldoende informatie, kennis of ervaring in hoofde van de zogenaamd gespecialiseerde firma.
3.3. De vrijwaringsplicht in hoofde van de verkopers overeenkomstig art. 1643 B.W. dient volgens het Hof in casu onverkort behouden als rechtsprincipe en de verkopers kunnen zich hiervan alleen bevrijden door de bewijslevering dat zij het verborgen gebrek niet kenden.
Dit bewijs is ten deze voldoende geleverd.
Ondanks de renovatiewerken uitgevoerd aan de zijgevel in 1995 – dit is enkele jaren
vooraleer de koopakte werd verleden – is dit in hoofde van een “gemiddeld burger” op
zich geen voldoende reden om te veronderstellen dat er een diepere oorzaak was van
de vochtigheidsproblematiek. Deze gemiddelde burger dient inderdaad niet een hogere
voorzichtigheid aan de dag te leggen dan nodig met de kennis waarover hij beschikt,
nu hij niet geacht moet worden specialist terzake te zijn en evenmin professioneel
verkoper is.
Het vervangen van enkele planken van de plankenvloer op de eerste verdieping is geen voldoende reden om hierop de hypothese te stoelen dat er kennis aanwezig was van huiszwam, nu deze inderdaad ook niet werd ontdekt door de professionele gevelrenovatie-
firma, die veeleer dan haar opdrachtgevers verondersteld dient te worden dit verschijnsel te onderkennen, te analyseren en te melden.
[...]
3.5. Gegeven deze feitelijke overwegingen, moet het Hof tot de conclusie komen dat
het bevrijdingsbeding inderdaad onverkort geldig is ten aanzien van de kopers.
Een loutere hypothese mag inderdaad niet gelden als een voldoende reden tot ontslag
van de wettelijk vastgelegde vrijwaringsplicht in hoofde van de verkopers van een
pand. Deze moeten deze plicht honoreren, maar kunnen zich op rechtsgeldige wijze
bevrijden door een -weliswaar restrictief te interpreteren vrijwaringsclausule, wat ten
deze ook gebeurde.
De erkenning van de tegenstelbaarheid van deze exoneratieclausule aan de kopers (huidige geïntimeerden) brengt noodzakelijkerwijze met zich dat zij niet gehouden zijn tot vergoeding van kosten voor herstel wegens een door hen niet (minstens onvoldoende) gekend verborgen gebrek.

Terug naar “Kopen”