moeder kinderen achter gelaten bij vader

sardineke
Topic Starter
Berichten: 64

moeder kinderen achter gelaten bij vader

#1 , 03 nov 2010 15:37

Hoi

Wat kan papa van 2 kids (8j en 1j) best doen als zijn vrouw enkele weken geleden verhuisd is naar andere man en kids bij hem heeft achtergelaten. Ze laat niks meer van zich horen, zelfs nadat hij daarop aandringt via gsm, msn, netlog en facebook.

Kan hij bij politie (of ergens anders) laten vastleggen dat ze weg is en kinderen achtergelaten heeft. Hij zorgt er nu zelf voor met hulp van zijn ouders. Als hij nu niks onderneemt kan ze eventueel binnen twee maanden of zo opeens voor zijn neus staan en kids opeisen? Dit wil hij voorkomen.

Hij is wel voorstander van een deftige omgangsregeling want kids lijden eronder dat ze haar niet zien.

Alvast bedankt
Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kan

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
eylis
Berichten: 8991

#2 , 03 nov 2010 16:05

Eerst en vooral metéén klacht neerleggen bij de politie wegens gezinsverlating.
Dan ook nakijken of ze haar domicilie heeft gewijzigd. Zoniet, vragen aan de politie dat ze ook de vaststellingen komen doen dat mevrouw niet meer op het adres van de echtelijke woonst verblijft en vragen of de procedure voor ambtelijke uitschrijving (domiciliering) kan gestart worden. Dat zijn de meest dringende zaken.

Neem dan contact met een advocaat (eerste gesprek is meestal gratis) om in kortgeding (dringende maatregelen mbt de kinderen) om het hoofdverblijf van de kinderen aan de vader te laten toewijzen met eventuele omgangsregeling voor de moeder. Als dit vonnis uitgesproken is en de moeder tekent geen protest aan tegen deze uitspraak, kan je waarschijnlijk verwachten dat bij een latere definitieve uitspraak van de jeugdrechter ditzelfde vonnis gehonoreerd zal worden o.m. omdat de moeder zich niet tegen het eerste vonnis heeft gezet. Maar dat is dan voor veel later.

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#3 , 04 nov 2010 23:33

klacht, advocaat, vonnis, ...

Dat was ronde 1

In ronde 2 zou dan de psychologische (psychiatrisch kan ook nog komen) hulp gezocht moeten worden voor de kinderen om het verwerkingsproces te laten opgestarten, maar als dat niet gebeurd

klachten, advocaten, vonnissen, ... ??? ...

Is hier iemand verliefd geworden en beginnen te zweven?
Paniekeren lijkt mij hier geen goede strategie. Wel zou het een goede zaak zijn als de ouders "on speaking terms" blijven of er geraken.
Probeer eens een klein briefke te schrijven met enkele droge opsomming van feiten (niet meer thuis gekomen sinds ... + ... + ...) verzoek om een gesprek om belangrijke zaken te regelen of te verduidelijken en wacht de reactie af van de andere ouder. (Na een week wordt dat een aangetekend, doch vriendelijk briefke met verwijzing naar voorgaande).
Wat eylis aanhaalt gebeurd wel vaak, vraag is of dit altijd het beste is.

nog dit: de papa kan niet voorkomen dat de kinderen niet meer naar hun mama (moeten) gaan.

RR

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 05 nov 2010 10:10

Uit ‘zijn vrouw’ leid ik af dat man en vrouw getrouwd zijn.

“Art.223.Indien een der echtgenoten grovelijk zijn plicht verzuimt,beveelt de vrederechter, op verzoek van de andere echtgenoot, dringende voorlopige maatregelen betreffende de persoon en de goederen van de echtgenoten en de kinderen. Hetzelfde geschiedt op verzoek van een der echtgenoten, indien de verstandhouding tussen hen ernstig verstoord is.”(Burgerlijk Wetboek).

De vrederechter kan onder meer de samenwoningsplicht opschorten,het gebruik van huis en inboedel en het ouderlijk gezag en het onderhoud van de kinderen regelen. Die voorlopige maatregelen staan noch verzoening noch echtscheiding door onderlinge toestemming in de weg. Zij doen de termijn lopen vereist voor echtscheiding door onherstelbare ontwrichting.

Zie verder art.1253ter Gerechtelijk Wetboek;ga naar de griffie van het Vredegerecht en vraag daartoe een papieren formulier. Desnoods kopieert u de tekst van art.1034ter Gerechtelijk Wetboek en gebruikt u deze als invulformulier,mits omzetting in briefvorm. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat.

“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).

“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).

Doe aan de politie aangifte van het feit dat uw vrouw de gezinswoning niet meer als hoofdverblijfplaats heeft en vraag haar schrapping.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

eylis
Berichten: 8991

#5 , 05 nov 2010 11:37

en onafgezien van de juridische implicaties tov een gezin als één van de ouders zomaar vertrekt zonder het daar minstens vooraf over te hebben en te overleggen hoe men die scheiding practisch zal aanpakken.
is dat gewoon ook ontzettend ONBELEEFD.
Die juridische stappen zijn ook uitgevonden om in zo'n situaties de achterblijvende te beschermen. Want iemand die zo beotisch onbeleefd is om het zomaar af te stappen en zijn kinderen achter te laten zonder daar minstens over te communiceren is zeer waarschijnlijk ook in staat om andere fratsen uit te halen...
Zoals het huis leeghalen, rekeningen plunderen, etcetera...
dus ja, roderidder... op zo'n moment moet men dringende maatregelen nemen om z'n gezin te beschermen!

roderidder
Berichten: 2946
Contacteer: Website

#6 , 06 nov 2010 12:57

Zie hier wat ik vb. van een valstrik noem
http://www.juridischforum.be/forum/view ... 28#p108328" onclick="window.open(this.href);return false;

Die "beschermingsmaatregelen" zoals eylis ze noemt die dringend moeten genomen worden zijn maatregelen die krijtlijnen vormen voor volgende juridische procedures of beter gezegd als ze niet meer juridisch gaat bekampen je ze moet volgen tot aan de meerderjarigheid

Wat j.demoor schrijft lijkt me juist te zijn. Vooral dat het ook kan zonder advocaat. Regelingen die tot stand komen door beide ouders en een rechter kan goed gaan. Van zodra één iemand een advocaat voor zijn wagen zet wordt het direct een pak linker. Noch die rechter, noch die advocaat zal tijd noch goesting hebben om de gehele situatie op een familiaal vriendelijke manier een regeling stelselmatig tot stand te laten komen die geheel op maat is van beide ouders en kinderen. Vergeet niet dat men aan de overheid gaat vragen dat ze met de gezinssituatie moet gaat bemoeien en laat bepalen hoe het moet. Dit kan men niet meer terugdraaien. De rechter spreekt recht en het openbaar ministerie waakt over dat rechtspreken en beslist over het gezin. Ga zelf maar na hoe "veilig" dit principe in de praktijk werkt.

Ik ben niet zo een voorstander om in dit stadium verbijfsregelingen voor de kinderen gaan vast te leggen terwijl ouders niet aan het praten zijn. Moet je iets doen? Ja ! Wat en hoe? ik weet het niet maar zou me eerder beperken tot het aangeven bij de politie van het verzuimen van de plicht die bij het Belgische huwelijk blijkt te horen... de plicht tot samen te wonen.

RR

sardineke
Topic Starter
Berichten: 64

#7 , 07 nov 2010 20:30

Bedankt voor alle reacties
Ik geef mijn neef de verschillende mogelijkheden en dan kan hij kiezen
Ja ze zijn getrouwd, maar laat niks meer van zich horen
Hij wou contact opnemen om een regeling met haar treffen voor de kids,
gelukkig beseft de kleinste het nog niet, de oudste mist haar
Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kan

Terug naar “Echtscheiding”