Beginnersvragen - tweewoonst en afbraak appartement na 100j

Sophie G
Topic Starter
Berichten: 5

Beginnersvragen - tweewoonst en afbraak appartement na 100j

#1 , 05 jan 2010 22:00

Wij zijn een jong koppel (beide 26 jaar) en al geruime tijd op zoek naar een woning in regio Leuven. Nu zijn er tijdens onze zoektocht enkele vragen gerezen waar we niet meteen een antwoord op vinden. We gaan binnenkort een afspraak met een notaris maken om hier meer over te weten te komen, maar hopen via dit forum meerdere meningen te verzamelen om zeker te zijn. Het gaat tenslotte niet om de aankoop van een paar schoenen.

1) Ons eerste idee was een klein huisje, maar dat is in Leuven onbetaalbaar. Daarom hadden we met een bevriend koppel het idee opgevat samen een groter huis te kopen en daar twee onafhankelijke wooneenheden van te maken. We hebben echter geen idee of dit zomaar kan en aan welke reglementeringen en wetten we ons dienen te houden. Enige informatie om van te vertrekken is erg welkom.

2) Na de desillusie van de huizenprijzen zijn we ook beginnen uitkijken naar appartementen. We hebben echter al enkele eigenaars/makelaars horen vertellen dat een appartementsgebouw na 99 of 100 jaar onteigend wordt, of afgebroken, of dergelijke, omdat anders er geen vast tijdstip is waarop alle appartementen onbewoond zijn en het dus kan worden afgebroken.
Nu lijkt dit verhaal ons wel sterk. Mag men zomaar een hoop gezinnen onteigenen of verplichten (voor een lage prijs) te verkopen? Is er iets van dit verhaal waar? Aangezien veel appartementen in de streek dateren van 1950-1960, zou ik het erg jammer vinden er nu eentje te kopen dat dan na 30-40 jaar moet worden 'afgegeven' of dat je na 20 jaar niet meer kan verkopen omdat de 'woontijd' bijna verlopen is.

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Twee hoopvolle baksteenbelgjes.
Laatst gewijzigd door Sophie G op 09 jan 2010 11:58, 1 keer totaal gewijzigd.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
wolf2
Berichten: 2071

#2 , 06 jan 2010 18:45

"samen een groter huis te kopen en daar twee onafhankelijke wooneenheden van te maken"

Dat idee wordt dagelijks omgezet in de praktijk. Zéér veel 'herenhuizen' in Leuven worden met of zonder (grote) verbouwingen omgezet in appartementen (die niet noodzakelijk alleen boven elkaar moeten liggen: soms splitst men vertikaal door er twee duplexen van te maken).

Nu, zelfs zonder verbouwingen heeft U een bouwvergunning nodig enkel en alleen om het aantal woongelegenheden te verhogen in een bestaand gebouw.

Er bestaan minimumnormen waaraan de "nieuwe" appartementen dan moeten voldoen.

U zal dan ook een basisakte moeten laten opstellen door een notaris omdat U gemeenschappelijke delen moet voorzien in dat gebouw (inkom; leidingen; kelders; ...).

In principe komen alle woningen in "woongebied" daar voor in aanmerking.

Sophie G
Topic Starter
Berichten: 5

#3 , 09 jan 2010 11:57

Bedankt voor je antwoord, Wolf2!

Heeft er iemand informatie rond onze tweede vraag? Bedankt!

Reclame

Terug naar “Kopen”