scheiding

Yvette
Topic Starter
Berichten: 45
Locatie: lint

scheiding

#1 , 05 jan 2010 13:52

Hier een moeder die wel verblijfs-co-ouderschap zou willen maar waar de vader het niet wil omwille van zijn carrière en huidige woonplaats.
Wat zijn mijn kansen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Rebel-with-a-cause
Berichten: 1216

#2 , 05 jan 2010 14:41

Hier een moeder die wel verblijfs-co-ouderschap zou willen maar waar de vader het niet wil omwille van zijn carrière en huidige woonplaats.
Wat zijn mijn kansen?
Op de site tweehuizen staat het volgende in verband met het wettelijke rond het verblijf van kind(eren):

Als ouders niet zelf tot een akkoord komen, moet een rechter de knoop doorhakken.
Moet de rechter verblijfsco-ouderschap opleggen? Neen.
De wet bepaalt dat de rechter elke situatie apart moet inschatten en elk vonnis apart moet motiveren. Als een ouder verblijfsco-ouderschap vraagt, moet de rechter in de eerste plaats de mogelijkheid van verblijfsco-ouderschap onderzoeken.
De andere ouder die wil dat het kind hoofdverblijf bij hem of haar heeft, moet aantonen dat een hoofdverblijf gezien de omstandigheden meer in het belang is van het kind dan verblijfsco-ouderschap.

De rechter moet bij voorrang onderzoeken of verblijfsco-ouderschap goed is. Op die manier wil de wetgever de rechters onder druk zetten om de week-weekregeling even ernstig te nemen als andere verblijfsregelingen, maar dit betekent niet dat een rechter verplicht is om verblijfsco-ouderschap op te leggen. De rechter moet uitgebreid uitleggen waarom hij de regeling die hij beslist, de beste regeling vindt. Hij moet elke situatie apart inschatten en de beslissing over de verblijfsregeling motiveren naargelang de concrete omstandigheden en het belang van de kinderen en de ouders in kwestie. Als de rechter vindt dat verblijfsco-ouderschap, rekening houdend met alle omstandigheden, niet de beste regeling is, kan hij een hoofdverblijf bij één ouder beslissen.

De rechter mag verblijfsco-ouderschap enkel opleggen als de ouders gezagsco-ouderschap hebben én als een ouder verblijfsco-ouderschap vraagt. Deze ouder dient de precieze redenen aan te geven waarom hij dit vraagt. Als de andere ouder wil dat het kind hoofdverblijf bij hem of haar heeft, dan moet deze ouder ook aantonen dat dit gezien de omstandigheden meer in het belang is van kinderen en ouders dan het verblijfsco-ouderschap. De ouders dienen dus telkens heel concrete elementen aan te brengen om de rechter toe te laten te oordelen.

Yvette
Topic Starter
Berichten: 45
Locatie: lint

#3 , 05 jan 2010 15:04

Ex zal als argument om geen co-ouderschap te nemen, het feit gebruiken dat hij 100km verderop is gaan wonen en dat hij 6 dagen van de 7 werkt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat.
Ik zal als argument gebruiken dat hij dan maar zo ver niet moest gaan wonen. Ik moet helemaal opnieuw beginnen (ben 12 jaar thuisgeweest) en ik zie het niet zitten om dan ook nog volledig de kinderen bij mij te hebben gezien ze nog niet oud genoeg zijn om alleen te blijven voor en na school. Als ik ga werken, wil ik net zo vrij zijn als hij ivm werkuren enz...
Dus wat zijn mijn kansen?

Reclame

Terug naar “Echtscheiding”