#5 , 09 aug 2009 09:22
“Art.445.Met gevangenisstraf...en met geldboete...wordt gestraft:Hij die schriftelijk bij de overheid een lasterlijke aangifte indient...“(Strafwetboek 8 juni 1867).
’31.Anders dan bij het misdrijf laster uit art.443 Sw. ligt bij het misdrijf lasterlijke aangifte de bewijslast van de valsheid van het aangegeven feit bij de vervolgende partij...Wordt integendeel beslist dat de aangegeven feiten zich niet hebben voorgedaan,en wordt de betrokkene bijgevolg vrijgesproken of ontslagen van elke disciplinaire sanctie,dan staat meteen ook vast dat de aangegeven feiten onwaar zijn...33.Verder zal worden aangetoond dat een seponeringsbeslissing van het openbaar ministerie immers geen einde stelt aan een aangifte of strafvervolging in de zin van art.447,laatste lid Sw.(zie verder 68)...36.Het feit dat de aangegeven feiten onjuist blijken te zijn,betekent echter nog niet automatisch dat de verdachte ook handelde met kwaadwilig opzet...Wanneer blijkt dat er een ernstige kans bestond dat de feiten juist waren,en de betrokkene een reëel objectief belang had bij de aangifte ervan,dan is er geen sprake van kwaadwillig opzet...”(ARNOU,P.,‘Aanranding van de eer of de goede naam van personen.Overzicht van rechtspraak 1970-1992’,in Om deze redenen.Liber Amicorum Armand VANDEPLAS,ARNOU,P., e.a.,Gent Mys & Breesch 1994,49-90).
“Art.128.Indien de raadkamer van oordeel is dat het feit noch een misdaad, noch een wanbedrijf, noch een overtreding oplevert, of dat tegen de inverdenkinggestelde generlei bezwaar bestaat, verklaart zij dat er geen reden is tot vervolging. In dat geval en indien het onderzoek werd ingeleid door de burgerlijke partijstelling in handen van de onderzoeksrechter, wordt de burgerlijke partij veroordeeld tot het aan de inverdenkinggestelde betalen van de vergoeding bedoeld in artikel 1022 van het Gerechtelijk Wetboek.”(Sv.= Wetboek van Strafvordering 17 november 1808).
Zie ook art.162 Sv.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/