Vrijgave huurwaarborg + teruggave sleutels

Sprietje
Topic Starter
Berichten: 1

Vrijgave huurwaarborg + teruggave sleutels

#1 , 25 jul 2009 00:13

Hallo iedereen.

31 juli verhuizen wij naar een nieuw huisje. In ons huidig appartement komen reeds mensen wonen op 1 augutus. De huisbaas zei dat zij dacht dat ze de huurwaarborg nog tot 3 maanden na vertrek mag vasthouden. Klopt dit?? Is het dan niet zo dat ik de sleutels niet dien terug te geven ( aangezien er nl de volgende dag al iemand anders zou gaan inwonen) en dat de huisbaas indien er iets volgens hem niet in orde is dit moet laten vaststellen door een expert? De normale slijtage niet meegerekend.
Bij aanvang van de huurovereenkomst is er geen plaatbeschrijving opgemaakt. Dus ik ga het appartement afleveren in goede staat, maar wat als hij dan toch om één of andere reden weigert de huurwaarborg vrij te geven en ik hiermee niet akkoord ga?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Groetjes

Sprietje

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
JohnD
Berichten: 3584

#2 , 25 jul 2009 10:31

31 juli verhuizen wij naar een nieuw huisje. In ons huidig appartement komen reeds mensen wonen op 1 augutus. De huisbaas zei dat zij dacht dat ze de huurwaarborg nog tot 3 maanden na vertrek mag vasthouden. Klopt dit??
De huisbaas mag de huurwaarbrg zo lang bijhouden als hij wil. Ben je niet akkoord of denk je dat hij dit onterecht doet, zal je naar de vrederechter moeten stappen.
Is het dan niet zo dat ik de sleutels niet dien terug te geven (aangezien er nl de volgende dag al iemand anders zou gaan inwonen) en dat de huisbaas indien er iets volgens hem niet in orde is dit moet laten vaststellen door een expert? De normale slijtage niet meegerekend.
Of je de huurwaarborg nu terugkrijgt of niet die huissleutels mag je niet achterhouden. Hoe dat nu juist zit met het vaststellen van de schade in het geval er 's anderendaags reeds iemand anders de woning betrekt is iets dat ik mij ook afvraag. Hoe an kan dan idd. ooit bewezen worden wie welke schade toegebracht heeft ?
Bij aanvang van de huurovereenkomst is er geen plaatbeschrijving opgemaakt. Dus ik ga het appartement afleveren in goede staat, maar wat als hij dan toch om één of andere reden weigert de huurwaarborg vrij te geven en ik hiermee niet akkoord ga?

Alvast bedankt voor jullie antwoord!

Groetjes

Sprietje[/quote]
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 25 jul 2009 12:12

Dan zal uw huisbaas verplicht zijn op 31 juli op het ogenblik dat het pand volledig leeg is samen met jullie de plaatsbeschrijving op te maken. Deze moet immers opgemaakt worden terwijl het pand leegstaat en de nieuwe huurders er nog geen bezit van genomen hebben.

Kan je de huisbaas nog contacteren voor de 31ste? Verzoek hem dan om zo spoedig mogelijk voor de beëindiging van de huur langs te komen om de plaatsbeschrijving te maken.

Wat het antwoord ook mogen wezen, je bevestigd hem de conversatie via aangetekend schrijven. Dan is er nadien geen discussie mogelijk dat dit gesprek niet heeft plaatsgevonden.

Indien hij weigert de plaatsbeschrijving samen met u uit te voeren voordat de nieuwe huurders in het pand zijn ingetrokken kan u hem hiervoor in dat schrijven in gebreke stellen en hem verwittigen dat u bij het vredegerecht een geding zal aanspannen tegen eender welke schade hij nadien claimt aangezien het onmogelijk zal zijn te bewijzen of deze is ontstaan tijdens uw bewoning of door de recente inwoning van de nieuwe huurders. Bijgevolg kan u eisen de intredende plaatsbeschrijving te laten gelijkstellen aan de uittredende. (dan zal hij wel wakker schieten..)

Vrijgave waarborg:

Bij appartementen wordt meestal een gedeelte van de waarborg langer ingehouden omdat de algemene kosten slechts op het einde van het boekjaar bekend zijn.

Indien u hier niet mee akkoord bent kan u slechts trachten uw gelijk te halen voor de vrederechter.

Reclame

artemis
Berichten: 3309

#4 , 25 jul 2009 13:57

...Misschien niet van toepassing in dit specifiek geval, maar heeft de verhuurder ook niet het recht om slotfacturen van nutsvoorzieningen (elekticiteit, gas,..) op te vragen alvorens de waarborg vrij te geven?
Indien ja dan krijg je sowieso een vertraging voor het terugbetalen van de waarborg.

We hebben hier op het forum al verhuurders zien passeren die rekeningen gepresenteerd kregen van huurders die vertrokken waren zonder eea goed op te zeggen en te betalen, waarna de leveranciers kwamen aankloppen bij de verhuurder.....

Vandebos
Berichten: 16087

#5 , 25 jul 2009 14:07

Dat is ook de reden waarom een gedeelte van de waarborg kan achtergehouden worden. Maar dan dient hij dat ook zodanig te formuleren.

Nu krijg je de indruk dat hij de waarborg wens achter te houden om nadien via een telaat of niet opgestelde uittredende plaatsbeschrijving de volledige inhouding hiervan te claimen.

Daartegen dient een huurder zich te beschermen en dat kan hij/zij enkel door op onweerlegbare wijze aan te tonen dat het niet opmaken van die plaatsbeschrijving te wijten is aan de verhuurder.

Terug naar “Huren”