Help, mijn huurder betaalt niet!

standaard.biz
Topic Starter
Berichten: 1

Help, mijn huurder betaalt niet!

#1 , 08 jun 2009 17:28

Wat doe je als je huurder niet wil betalen, of als je achterstallige huur tegoed hebt van een huurder die al vertrokken is?

Lees het antwoord van een specialist op deze vraag en op andere vragen op http://www.standaard.biz/geldvragen, de servicerubriek van Standaard.biz.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 08 jun 2009 19:00

zoals de vrederechter in zijn commentaar plaatst, een zeer rudimentair overzicht dat blijkbaar per ongeluk de gratis verzoeningspoging is vergeten te vermelden, zelfs als je deze tegenwoordig samen met een uitspraak ten gronde kan combineren.

JohnD
Berichten: 3584

#3 , 08 jun 2009 21:09

... gratis verzoeningspoging is vergeten te vermelden, zelfs als je deze tegenwoordig samen met een uitspraak ten gronde kan combineren.
Geen enkele advokaat die ik hierover vroeger reeds eens aangesproken heb en een 3-tal vredegerechten ook schijnen deze procedure te kennen.
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 09 jun 2009 00:20

Nog nooit van een verzoeningspoging gehoord?
ART. 731

[ Onverminderd het bepaalde in de artikelen 1724 tot 1737 (de bepalingen mbt bemiddeling) kan iedere inleidende hoofdvordering tussen partijen die bekwaam zijn om een dading aan te gaan en betreffende zaken welke voor dading vatbaar zijn, ] op verzoek van een partij of met beider instemming vooraf ter minnelijke schikking worden voorgelegd aan de rechter die bevoegd is om in eerste aanleg ervan kennis te nemen.

(W. 21.2.2005 - art. 6 - B.S. 22.3.2005)


Behoudens in de gevallen bij de wet bepaald, kan de poging tot minnelijke schikking niet verplicht worden gesteld.



ART. 732

Indien een van hen het, zelfs mondeling, verzoekt, worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om binnen de gewone termijn van dagvaarding te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald.

Of over de procedure om verzoening en uitspraak ten gronde in één zitting te combineren?

Nieuwe wetgeving voor huurgeschillen sedert 07/2008.



Art. 1344bis. <W> Onder voorbehoud van de bepalingen omtrent de pacht kan elke vordering inzake de huur van goederen worden ingeleid bij verzoekschrift, neergelegd ter griffie van het vredegerecht.
Het verzoekschrift vermeld, op straffe van nietigheid :
1. de dag, de maand en het jaar;
2. de naam, de voornaam het beroep en de woonplaats van de verzoeker;
3. de naam, de voornaam en de woonplaats, of bij gebreke van een woonplaats, de verblijfplaats van de persoon tegen wie de vordering is ingesteld.
4. het onderwerp en de korte samenvatting van de middelen van de vordering;
5. de handtekening van de verzoeker of van zijn advocaat.
Een getuigschrift van de woonplaats van de onder 3 vermelde persoon wordt bij het verzoekschrift gevoegd. (...) Het getuigschrift wordt afgegeven door het gemeentebestuur. <W>
De partijen worden door de griffier per gerechtsbrief opgeroepen om binnen vijftien dagen na de inschrijving van het verzoekschrift op de algemene rol, te verschijnen op de zitting die de rechter bepaalt. Bij de oproeping wordt een afschrift van het verzoekschrift gevoegd.

en

Art. 1344septies. <W> Dit artikel is van toepassing op elke hoofdvordering ingeleid bij verzoekschrift, bij dagvaarding of bij vrijwillige verschijning betreffende de huur van woningen.
Onverminderd het bepaalde in de artikelen 731, eerste lid, 732 en 733 poogt de rechter de partijen te verzoenen.
Indien de partijen niet tot verzoening komen of in geval van verstek, wordt de procedure ten gronde behandeld. Het vonnis vermeldt dat de partijen niet tot verzoening kwamen

JohnD
Berichten: 3584

#5 , 10 jun 2009 22:19

Klopt, over dat tweede heeft nog nooit iemand gehoord op het vredegerecht en ook een aantal advolkaten kennen dat niet. Ik heb het trouwens voor het eerst hier op het forum gelezen, en de poster schreef er onmiddellijk bij dat slechts weinig advokaten dat kenden. Ik heb het hier wel over de gecombineerde procedure waar eerst een minnellijke schikking tracht gevonden te worden, om daarna de zaak ten gronde te behandelen indien de verzoeningspoging faalt.
Buiten de politiek correcte krijtlijnen durven denken is per definitie reactionair. Kortom, kritisch nadenken is rechts geworden. Dat is niet echt een compliment voor links" : Mia Doornaert in De Standaard

Vandebos
Berichten: 16087

#6 , 10 jun 2009 22:49

Dit jaar alleen al drie keer met succes gebruikt. Sommige vrederechters staan er effectief weigerachtig tegenover en willen het enkel toepassen bij hoogdringendheid maar in het algemeen wordt ze steeds meer en meer toegepast. Dat kan je ook afleiden uit het internet zelf... Begin dit jaar vond je één voorbeeld verzoekschrift (vredegerecht van Kortrijk dacht ik) nu reeds 10tallen.

Is wel effectief hoor. Zeker aangezien het voor beide partijen duidelijk maakt dat ze ofwel nu een oplossing vinden ofwel onmiddellijk het oordeel van de vrederechter te horen krijgen. Wees gerust diegene die in fout is beseft dat tijdens de eerste 5 minuten van de verzoening.

En voordat ik hier weer afgemaakt wordt als een idioot die alles via het gerecht wil oplossen (niet op jou gericht JohnD), het laatste geding dat ik verloren heb dateert van 2001. ( En dan nog niet verloren, alleen gestaakt omdat doel bereikt was en je van een steen geen vel kan schrapen)

mick12301
Berichten: 52

#7 , 11 jun 2009 08:33

Mooi zo VDB, nu nog wat aandacht aan het onderbouwen van je antwoorden adhv wetteksten etc en je kan als specialist zetelen bij de huurdersbond! :wink:

Vandebos
Berichten: 16087

#8 , 11 jun 2009 10:50

Mooi zo VDB, nu nog wat aandacht aan het onderbouwen van je antwoorden adhv wetteksten etc en je kan als specialist zetelen bij de huurdersbond! :wink:
Dan zal het eerder bij het eigenaarssyndicaat zijn vrees ik. Bovendien, ik hoop dat dat toch duidelijk is uit de 100den posts alleen op dit forum, hou ik niet zo van de cachetten huurder/verhuurder. Hetgeen mijzelf meer interesseert is wie er hier in de fout gaat en wat de benadeelde hiertegen kan doen, of het nu gaat om een huurder, verhuurder of vruchtgebruiker. Je mag niet vergeten dat vooraleer de meeste mensen hier posten ze meestal reeds een hele kruistocht hebben afgelegd zonder resultaat en in huurgeschillen is er dan maar één persoon bevoegd om zich bindend uit te spreken en dat is die man met zijn grijze pruik en slecht zittende toga...

Je mag ook nooit vergeten dat iedereen hier zonder tegenverhaal zijn "miserie" kan posten en om advies verzoeken. Je kan er dan ook virtueel zeker van zijn dat niet het gehele verhaal wordt verteld, opzettelijk of niet laat ik in het midden, het is enkel een constatatie uit talloze pb's waarin dan na wat peuteren wel die details naar boven komen en dat je bijgevolg dient te ageren op onvolledige gegevens. Als je posters vraagt hun verhaal of een gedeelte ervan uit te diepen kom je meestal wel snel te weten wie al of niet 100% eerlijk is. Feit blijft dat in een niet gering aantal gevallen beide partijen boter op het hoofd hebben en A weigert toe te geven op punt 1 omdat b weigert toe te geven op punt 2 en omgekeerd. Op dat moment is er weer maar één persoon die zich met gezag kan uitspreken... (ga het hier niet herhalen, de toetsen beginnen te verslijten)

Wat betreft wetteksten, waar mogelijk kan je die aanhalen doch zoals vaak het geval in huurgeschillen is het meer een gewoonterecht en de mening van de vrederechter die telt dan de wettekst ( denk maar eens aan de tientallen zaken over over burengerucht waar diametraal tegenover elkaar staande partijen dezelfde argumenten en wetteksten gebruiken om hun gelijk te halen en waar er voor beide standpunten een overdaad aan jurispredentie bestaat.) Je dient je dossier zo volledig sluitend te maken bij een huurgeschil, ervaring leert me (en spijtig heb je die nogal snel vanaf het ogenblik dat je meer dan een paar panden verhuurt) dat het dossier met de minste hoeken en ogen het gunstigst door de vrederechter bekeken wordt.

En nu terug naar de cursus Cultuurgeschiedenis en Popular Culture in early modern Europe... examen dinsdag..

Terug naar “Huren”