geldigheidsduur cadeaubons

artemis
Topic Starter
Berichten: 3293

geldigheidsduur cadeaubons

#1 , 04 mei 2009 11:16

hallo allemaal,

Omdat de vraag al eens opduikt zoals in volgend vroeger topic:

http://www.juridischforum.be/forum/view ... =cadeaubon

Ik heb jarenlang gewerkt voor een grote distributieketen.
Wij verkochten cadeaubons/geschenkencheques waarop een geldigheidsduur van 1 jaar vermeld stond.
Op een dag kwam er een brief bij de directie van een klant die tevens advocaat was. Hij beschikte over een cadeaubon waarvan de datum vervallen was en die daarop in één van onze winkels geweigerd werd. Hij schreef in zijn brief dat een cadeaubon niet kon vervallen en staafde zijn argument. Daarop werd het geval voorgelegd aan de bedrijfsadvocaat die toegaf dat de klant/advocaat gelijk had.
Het gevolg was dat de winkels ingelicht werden om in de toekomst nooit meer vervallen cadeaubons te weigeren. Wel bleven ze een vervaldag vermelden op de nieuwe uitgereikte cadeaubons, dit om de klanten aan te moedigen niet te lang te wachten met het verzilveren ervan.
Hetzelfde zou gelden voor waardebons in het algemeen, bv een tegoedbon na een omruiling.
Voor alle duidelijkheid: ik heb het over cadeaubons die met geld aangekocht worden en waarop dus het vermelde bedrag reeds betaald werd vooraleer er goederen mee aangekocht worden.

In de link bovenaan heb ik een aantal argumenten vernoemd waarom cadeaubons niet mogen vervallen.

Nu zou ik heel graag de wetsartikels vinden waarmee dit gestaafd kan worden.

Alvast bedankt.

Jureca
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Jureca begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 38587

#2 , 04 mei 2009 18:36

In principe is een geschenkbon een overeenkomst tss een handelaar en een consument - iedereen is vrij in het afsluiten van een overeenkomst mits alle elementen bij beide partijen gekend zijn en ze niet ingaan tegen de 'openbare orde en goede zeden'.

tekstje van UNIZO

Vervaldatum verplicht op geschenkcheque?

In uw zaak kunnen klanten geschenkcheques kopen. De ontvangers van deze cheques kunnen hiermee producten uit de zaak komen kiezen en betalen. Bent u verplicht een vervaldatum op de geschenkcheques te vermelden?

Er bestaat geen specifieke reglementering voor dit soort geschenkcheques. U hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen om ze uit te geven en het vermelden van een vervaldatum is evenmin verplicht. Besef wel dat een geschenkcheque zonder vervaldatum in principe altijd geldig blijft. Dus wilt u die geldigheidsperiode inperken, dan zet u er toch maar beter een (voldoende ruime) vervaldatum op, van bijvoorbeeld een jaar. U vermeldt ook best uitdrukkelijk dat er niet wordt teruggegeven op de geschenkcheque, dit om te vermijden dat klanten hun geschenkcheques komen inwisselen voor cash geld. U bent tenslotte geen bank.
Opgelet! Deze geschenkcheques mogen niet worden verward met de cadeaubons die bijvoorbeeld per aankoopschijf aan klanten worden meegegeven. In het laatste geval gaat het immers om een vorm van korting. Met dergelijke cadeau/kortingbons ‘creëert’ u als het ware geld. Om kortingbons te mogen uitgeven heeft u een speciaal inschrijvingsnummer nodig, aan te vragen bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Bovendien moet u er een bijzondere boekhouding op nahouden. Vertegenwoordigen de door u in omloop gebrachte kortingbons een waarde van meer dan 1.250 euro, dan moet u een speciale waarborg geven om de terugbetaling te verzekeren.
Tenslotte zijn er nog de gratis waardebons (dus niet bij aankoop, bijvoorbeeld in advertentiebladen). Hierop moeten verplicht volgende vermeldingen staan: de geldwaarde die ze vertegenwoordigen, de producten of diensten waarop de korting van toepassing is, de verkooppunten waar ze worden aanvaard, de geldigheidsduur en de identiteit van de uitgever.

artemis
Topic Starter
Berichten: 3293

#3 , 05 mei 2009 10:58


Er bestaat geen specifieke reglementering voor dit soort geschenkcheques. U hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen om ze uit te geven en het vermelden van een vervaldatum is evenmin verplicht. Besef wel dat een geschenkcheque zonder vervaldatum in principe altijd geldig blijft. Dus wilt u die geldigheidsperiode inperken, dan zet u er toch maar beter een (voldoende ruime) vervaldatum op, van bijvoorbeeld een jaar.
Ik had deze tekst van Unizo ook al gelezen maar vind die niet voldoende onderbouwd als juridische basis.
Ik herinner me dat een van de argumenten van de advocaten was dat een aankoopcheque die met geld aangekocht was simpelweg geld vertegenwoordigt (met als enige beperking dat het enkel besteed kan worden in de zaak die er het geld voor heeft ontvangen). En geld kan niet vervallen.

Als 2 advocaten van 2 partijen het erover eens waren dat die aangekochte cadeaubon zijn geldigheid niet kon verliezen (ondanks de vervaldatum) dan moet daar toch een duidelijke juridische basis voor zijn? Unizo behandelt dit onderwerp op haar site maar heel oppervlakkig. Ze zeggen wel ook ergens - en terecht - dat de klant er baat bij heeft niet te lang met de verzilvering te wachten want als de zaak (de uitschrijver) er niet meer is dan verliest de cheque zijn waarde.

Nogmaals, en voor alle duidelijkheid, het gaat enkel over bons/cheques die met geld aangekocht zijn geweest.

En wat met het principe dat het zakelijk net heel interessant is hoe langer de klant wacht? Daarom druist het in tegen alle logica dat een dergelijke cheque zou kunnen vervallen.

Reclame

frommel
Berichten: 1

#4 , 23 jul 2009 14:20

Wat denken jullie hiervan:

Als de verkoper op je bon een einddatum zet, zegt hij dan zelf niet dat hij op die datum het contract opzegt? In dat geval zou dan niet dit artikel van het handelsrecht van toepassing zijn?

Art. 32 punt 25. de verkoper toe te staan de door de consument
betaalde voorschotten te behouden ingeval de verkoper
zelf de overeenkomst opzegt;

Wat dus zou betekenen dat hij op de vervaldatum het bedrag aan de koper moet terugbetalen!

:roll:

Ben benieuwd voor de reacties

Franciscus
Berichten: 38587

#5 , 25 jul 2009 12:10

tja...

en wat met de administratieve kosten voor de firma - inboeken - uitboeken - vermelden op rekening ..
Kan de klant (ttz de houder van de bon) dan na 10 jaar het geld komen terugeisen en zo je met intrest en met welke ? of kan de handelaar intrest vragen?

Ook vb Rode kruis zet nu vervaldata op de bonnetjes die men krijgt bij bloedgeven.

De verkoper stopt toch de bon niet : het is een wederzijds contract en dat stopt. De verkoper doet geen extra handeling. En het is geen voorschot op een bepaald produkt.
Beide partijen waren akkoord.

artemis
Topic Starter
Berichten: 3293

#6 , 25 jul 2009 13:44

En het is geen voorschot op een bepaald produkt.
In feite is het dat wel.
Er wordt reeds geld betaald - en dat kan je als een voorschot beschouwen - maar er wordt pas in de toekomst een product voor geleverd.

Heel interessant vanuit zakelijk oogpunt...

Franciscus
Berichten: 38587

#7 , 27 jul 2009 17:09

het is een contractuele verbintenis tss partijen waarbij men akkoord gaat.

Bij bepaalde aankopen vraagt men een voorschot - bij niet-nakomen is er een % schade ( indien voorzien in overeenkomst). Is volkomen wettig.
Wel hier ook bij niet 'verbruiken' vervalt na 1 jaar.

Ik vind niets wat het tegendeel aangeeft.

Terug naar “Consumenten Koop”