Verkoop bouwgrond na einde relatie

Kathy99
Topic Starter

Verkoop bouwgrond na einde relatie

#1 , 27 apr 2009 13:14

In 2008 heb ik samen met mijn vriend een stuk bouwgrond gekocht.

In de akte van de verkoop bij de notaris staat duidelijk dat wij het allebei voor de helft gekocht en betaald hebben (wij hebben elk apart een cheque afgegeven voor de helft van het bedrag).

Nu dreigt deze relatie ten einde te lopen maar er is nog niets definitiefs.
Het komt misschien nog goed maar toch wil ik graag zekerheid omtrent dit stuk bouwgrond.

Als wij uiteen zouden gaan, kan een van ons beiden dan gewoon zeggen :
ik geef je het geld dat jij er toen aan gegeven hebt (de helft dus) zodat het stuk grond voor 100% van een van beiden is ?

Of kan ik of hij eisen dat het openbaar verkocht wordt ? Het stuk is fel begeerd en wij hebben het eigenlijk tamelijk goedkoop kunnen kopen. Volgens mij kan het meer opbrengen nu, als dat wij ervoor betaald hebben.

Maar : vraag is dus : kan een van de 2 gewoon de ander zijn helft inkopen of kan een van ons 2 eisen dat het openbaar verkocht wordt en meer opbrengt ? Ook al is de andere daar niet mee akkoord ?

Reakties aub !!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 27 apr 2009 16:04

Normaal gezien zal bij een scheiding elke partij kunnen eisen dat de grond door een onafhankelijke schatter geherwaardeerd wordt en zal op basis van dit bedrag de ene ex-partner de andere kunnen uitkopen. ( Als deze daarmee akkoord is) Natuurlijk kunnen beide partijen een schatting van de grond laten uitvoeren ( is gewoonlijk zo) en op basis van deze cijfers een gemiddelde waarde verkrijgen voor de grond.

Via onderling akkoord is natuurlijk alles mogelijk...

dieke
Berichten: 1299

#3 , 27 apr 2009 17:11

Ik denk dat de wet zegt dat niemand kan verplicht worden in onverdeeldheid te blijven. In mensentaal: ja, 1 v.d. 2 partners kan eisen dat de grond verkocht wordt (openbaar of via andere kanalen) en zo de andere partner ertoe dwingen ofwel de som te bieden die de grond via die verkoop zou opbrengen, ofwel de grond te zien verkocht worden aan derden.

Reclame

Kathy99
Topic Starter

#4 , 28 apr 2009 08:54

Bedankt voor de reakties. Nu heb ik toch wat zekerheid.
Zoals ik al zei, we hebben de grond gekocht van mensen die we kennen en die ons het aan een "vriendenprijs" gelaten hebben want volgens kenners hadden we anders minstens 25000 eu meer betaald.

Hopelijk geraken we nog uit onze problemen en indien niet, dan heb ik nu toch wat zekerheid wat die grond betreft.

Indien er nog mensen zijn die in een soortgelijke situatie gezeten hebben of nog andere nuttige antwoorden kunnen geven : doen he !

Groetjes,

mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#5 , 29 apr 2009 15:48

Denk misschien wel eerst even na over hoeveel meer u uit die grond kunt krijgen dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Als de andere partij niet wil meewerken, zal er een gedwongen openbare verkoop van komen, met alle kosten vandien voor advocaten, notaris, rechtbank enz. U moet dan wel zeker weten dat u na aftrek van die kosten toch nog "winst" zult overhouden.

Veel succes ... Ik weet wat je doormaakt!

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

dieke
Berichten: 1299

#6 , 30 apr 2009 12:03

De andere partij kan dan wel niet happig zijn op het idee de grond openbaar te verkopen, als ie een beetje gezond verstand heeft, laat ie zich ook informeren en weet ie dat ie helemaal niets kan ondernemen om zulke verkoop te verhinderen. Ook voor die partij zouden eventuele gerechtskosten dan ook gewoon puur weggesmeten geld zijn. Bovendien zouden die kosten voor die partij een pak hoger liggen dan die van de eisende partij, omdat zulks een rechtzaak is die je als eiser (om te verkopen) niet kan verliezen.

Rekenend op een beetje gezond verstand, zie ik dan ook niet in hoe advocaten en rechtbank in dit verhaal ter sprake zouden moeten komen.

Voor vraagsteller: bedenk wel dat bij verkoop binnen de x-aantal jaren na aankoop, er een belasting op de meerwaarde wordt gevorderd voor bouwgronden, als ik me niet vergis.

Terug naar “Kopen”