Studerende kinderen

Problemen
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Studerende kinderen

#1 , 13 jan 2021 15:57

Ik ben gescheiden, heb geen contact met mijn kinderen betaal alimentatie. ben ik verplicht om daarbovenop nog te betalen om de kinderen hogere studies te laten doen. Ook al heb ik geen enkel contact met hun?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blaatpraat
Berichten: 3890

#2 , 13 jan 2021 16:52

Inschrijf- en cursuskosten voor hogere studies worden effectief aanzien als kosten die buiten het onderhoudsgeld (alimentatie) vallen.
Dus: ja, dit zult u ook moeten betalen.

Dit is wel enkel van toepassing als er geen lijst vastgesteld tussen u en uw ex waarin deze buitengewone kosten opgesomd zijn.
Indien er wel een opsomming gemaakt is indertijd, dan is die van tel.

LennieK
Berichten: 2059
Juridisch actief: Nee

#3 , 15 jan 2021 09:56

Als ik me niet vergis is dat wel niet oneindig he? Als de kinderen bij wijze van spreken 10 jaar studeren, dan zal je volgens mij niet moeten blijven betalen?

Reclame

eylis
Berichten: 8991

#4 , 15 jan 2021 14:46

Als je de (hogere) studies van de kinderen financieert, heb je recht om jaarlijks op de hoogte gehouden te worden van de voortgang van de studies.
Dus vooraleer zomaar te sponsoren, vraagt u éérst een geldig attest van inschrijving van de hogeschool/unif van elk kind. Dan vraagt u telkens een bewijs van betaling (inschrijving, boeken, cursusgelden, etc...) vooraleer u betaalt. Stel dat een kind na het eerste jaar de tweede zit, in voor meer dan de helft van de examens niet slaagt, kan u voorwaarden beginnen stellen. Want studies wijst uit dat als men veel vakken moet meenemen naar het tweede jaar, het meestal niet meer lukt om de studie tot een goed einde te brengen. Zodus als er meerdere vakken uit een vorig jaar moeten meegenomen worden naar het volgend jaar, betaalt u pas de kosten van het tweede jaar nadat alle meegenomen vakken van het eerste jaar slagen (in dat tweede jaar tijdens de eerste zit) en 3/4e vakken van het tweede jaar in de tweede zit. Indien er weer meerdere vakken mee moeten naar het 3e jaar, wordt er weer pas betaald tegen het einde van het 3e jaar. U communiceert deze werkwijze aan de andere ouder voordat de studies aangevat worden. De meeneembaarheid van vakken naar telkens het volgende jaar heeft immers een zeer negatieve invloed op de actuele studieverlopen. (zie studies hierover).

Jo23
Berichten: 413
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 jan 2021 18:58

Er worden door steeds meer instellingen hoger onderwijs studievoortgang voorwaarden opgelegd, wie niet voldoende studiepunten haalt wordt tegenwoordig ook geweigerd en mag zich niet meer inschrijven.
Het is wel mogelijk om bijvoorbeeld te heroriënteren en dit is vaak ook de beste oplossing voor zowel de student, de ouders die de studies betalen en de opleiding waar je toch niet veel nuttigs kan uitrichten.

https://www.kuleuven.be/onderwijs/stude ... schrijving

Terug naar “Echtscheiding”