Volmacht op kluis.

pietje
Topic Starter
Berichten: 42

Volmacht op kluis.

#1 , 17 aug 2008 11:42

Een tijdje geleden is een oom komen te overlijden.Zijn echtgenote was reeds overleden, alsook zijn ouders en had géén kinderen.
Zijn erfgenamen bleken zijn 2 broers.
Sinds 2001 heeft deze oom aan mij(zoon van broer) een volmacht gegeven voor zijn kluis, aanvankelijk voor mocht er iets onverwachts met hem voorvallen.Een vijtal jaren geleden was hij niet meer bij machte om zelf naar de bank te gaan en ben ik steeds, in opdracht van hem gegaan.
Soms moest ik enkele kasbons, aan toonder, meebrengen uit de kluis, die hij dan eigenhandig verdeelde onder verschillende personen.(alles zonder bewijs van schenking).Nu, na zijn overlijden wordt ik door één van de erfgenamen beschuldigt van diefstal omdat deze, niét reservataire erfgenaam minder is bedeeld geweest.
Kan deze persoon een bankonderzoek vragen nadat hij reeds een deel van zijn erfenis ontvangen heeft?Hij zit evenwel zelf met een klein deel van de uitgedeelde kasbons.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 19 aug 2008 12:15

“Art.461.Hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.Met diefstal wordt gelijkgesteld het bedrieglijk wegnemen van andermans goed voor een kortstondig gebruik”(Sw.=Strafwetboek 8 juni 1867).

Art.462 Sw. is niet van toepassing wanneer de diefstal zou gepleegd zijn door niet-afstammelingen van de bestolene.

De erfgenamen treden in de rechten van de erflater door diens enkele overlijden en kunnen dus klacht neerleggen wegens diefstal,ook met burgerlijke partijstelling.Het aanvaarden van de nalatenschap staat deze strafklacht niet in de weg.

“Art.46quater.§ 1. Bij het opsporen van de misdaden en de wanbedrijven kan de procureur des Konings, wanneer er ernstige aanwijzingen zijn dat de misdrijven een correctionele hoofdgevangenisstraf van een jaar of een zwaardere straf tot gevolg kunnen hebben, de volgende inlichtingen vorderen :a) de lijst van bankrekeningen, bankkluizen of financiële instrumenten...waarvan de verdachte titularis, gevolmachtigde of de uiteindelijk gerechtigde is, en, in voorkomend geval alle nadere gegevens hieromtrent;b) de bankverrichtingen die in een bepaald tijdvak zijn uitgevoerd op één of meerdere van deze bankrekeningen of financiële instrumenten, met inbegrip van de bijzonderheden betreffende de rekening van herkomst of bestemming;c) de gegevens met betrekking tot de titularissen of gevolmachtigden, die in een bepaald tijdvak toegang hebben of hadden tot deze bankkluizen...“(Wetboek van Strafvordering).

Ook de belastingambtenaren kunnen klacht neerleggen met inachtneming van art.133nonies Wetboek Successierechten.

Zoals de erflater kopie van zijn eigen rekeninguittreksels aan de bank kon vragen zo kan ook de erfgenaam die in zijn rechten trad dit doen.Zie verder:
http://www.abb-bvb.be/gen/nl/index.html# > Praktische informatie > Opzoeken van een bankrekening na een overlijden.

In een burgerlijk proces geldt : “Art.870.Iedere partij moet het bewijs leveren van de feiten die zij aanvoert”(Gerechtelijk Wetboek).

Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.

pietje
Topic Starter
Berichten: 42

#3 , 19 aug 2008 13:10

Maar wet wat kan hij aantonen dat deze kasbons zouden gestolen en niét zelf weggeven door erflater?
Hij chanteert ons zelfs met eigenhandig getypte formulieren uit 2000.

Reclame

Terug naar “Bank & Beurs”