“Art.461.Hij die een zaak die hem niet toebehoort, bedrieglijk wegneemt, is schuldig aan diefstal.Met diefstal wordt gelijkgesteld het bedrieglijk wegnemen van andermans goed voor een kortstondig gebruik”(Sw.=Strafwetboek 8 juni 1867).
Art.462 Sw. is niet van toepassing wanneer de diefstal zou gepleegd zijn door
niet-afstammelingen van de bestolene.
De erfgenamen
treden in de rechten van de erflater door diens enkele overlijden en kunnen dus klacht neerleggen wegens diefstal,ook met burgerlijke partijstelling.Het aanvaarden van de nalatenschap staat deze strafklacht niet in de weg.
“Art.46quater.§ 1. Bij het opsporen van de misdaden en de wanbedrijven
kan de procureur des Konings, wanneer er ernstige aanwijzingen zijn dat de misdrijven een correctionele hoofdgevangenisstraf van een jaar of een zwaardere straf tot gevolg kunnen hebben, de volgende
inlichtingen vorderen :a) de lijst van bankrekeningen, bankkluizen of financiële instrumenten...waarvan de verdachte titularis, gevolmachtigde of de uiteindelijk gerechtigde is, en, in voorkomend geval alle nadere gegevens hieromtrent;b) de bankverrichtingen die in een bepaald tijdvak zijn uitgevoerd op één of meerdere van deze bankrekeningen of financiële instrumenten, met inbegrip van de bijzonderheden betreffende de rekening van herkomst of bestemming;c) de gegevens met betrekking tot de titularissen of gevolmachtigden, die in een bepaald tijdvak toegang hebben of hadden tot deze bankkluizen...“(Wetboek van Strafvordering).
Ook de
belastingambtenaren kunnen klacht neerleggen met inachtneming van art.133nonies Wetboek Successierechten.
Zoals de erflater kopie van zijn eigen rekeninguittreksels aan de bank kon vragen zo kan ook de
erfgenaam die in zijn rechten trad dit doen.Zie verder:
http://www.abb-bvb.be/gen/nl/index.html# > Praktische informatie > Opzoeken van een bankrekening na een overlijden.
In een
burgerlijk proces geldt : “Art.870.Iedere
partij moet het bewijs leveren van de feiten die zij aanvoert”(Gerechtelijk Wetboek).
Ga volledigheidshalve naar (Belgische wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in
http://just.fgov.be/ . Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’.Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten.