Juridische studiekeuze dochter

SorentaHeeftVraagje
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Juridische studiekeuze dochter

#1 , 04 dec 2019 08:03

Beste mensen,
Ik ben de moeder van een jonge vrouw van 21 die voor een moeilijke keuze staat. Ze heeft tot december een richting geprobeerd die helemaal niet bij haar interesses aansluit, nl; psychologie.
Zij ziet zichzelf eerder binnen de juridische sector werkzaam.
We hebben voorgesteld dat ze na de kerstvakantie en na de examens naar rechten overschakelt aan de KU Leuven. Dit ziet zij niet zitten. Ze wil een richting op hogeschoolniveau doen. Bedrijfsmanagement zitten te veel wiskundige vakken bij en die richting vindt ze te algemeen. Ze wil al meteen een praktische richting die focust op dadelijk inzetbare skills.
Ze kwam zelf af met de richting juridische ondersteuning. Dit is blijkbaar een nieuwe richting die hogescholen aanbieden en dit valt onder HBO5. Zo kan ze naar wat wij opmaken binnen twee jaar een diploma hoger onderwijs halen. Wij hadden haar liever met een master zien afstuderen maar zullen ons erbij neerleggen als dit is wat ze werkelijk wil. Ik heb eens gekeken en ik vond die HBO5 richtingen eigenlijk op niet veel trekken. Is zo een diploma überhaupt iets waard voor een werkgever? Wij vrezen dat ze een diploma gaat behalen dat evenveel waard is als de krant van eergisteren.
Graag horen wij wat perspectieven van mensen in het vak.
Tot horens,
Sorenta

Evi (Odos)
Berichten: 148
Juridisch actief: Ja
Locatie: Vlaanderen
Contacteer: Website Facebook Twitter

#2 , 04 dec 2019 09:05

Rechtspraktijk!
Dat is een professionele bachelor, waar je meteen mee aan de slag kan en heel veel praktische bagage krijgt.
Odos vzw - Ouders die opnieuw starten
Familiale bemiddeling en juridisch advies bij scheiding, overlijden en nieuw samengesteld gezin.
Alle verhalen en vragen welkom in de besloten facebookgroep www.facebook.com/groups/odosvzw

Ghentian
Berichten: 769
Juridisch actief: Ja

#3 , 04 dec 2019 10:18

Opteer in ieder geval voor rechtspraktijk. Na het volgen van een schakelprogramma kan na het behalen van dit diploma alsnog een masterdiploma rechten behaald worden.

Al de rest is quatsch.
Een blote eigenaar heeft geen vruchtgebruik; een naakte eigenaar geen kleren.

Reclame

Jo23
Berichten: 140
Juridisch actief: Nee

#4 , 04 dec 2019 23:34

Beste

Een HBO5 diploma (graduaat) is een lager opleidingsniveau dan een bachelor diploma.
Beide diploma's zijn wettelijk erkend door de overheid en de bedrijfswereld. ... maar er is nu eenmaal een verschil zoals u ook zelf kan zien bij het doornemen van de informatie over deze opleidingen. Via onderstaande link krijgt u een goed overzicht van de niveaus.

https://www.onderwijskiezer.be/v2/hoger ... uctuur.php

Voor een jongere is het belangrijk dat men een studierichting kiest waarvoor men voldoende intrinsieke motivatie heeft en dat men voldoende voorkennis heeft om mits voldoende inzet te slagen. Op die manier komt men in een positieve spiraal en zal de slaagkans nog toenemen.

Wie gemotiveerd is en de juiste attitude heeft kan na het behalen van een lager diploma nog altijd via schakelprogramma's en eventueel eerder verworven competenties naar een hoger niveau opklimmen.

Terug naar “Praat café”