Is men woonstvergoeding verschuldigd? Zo ja/nee op welke grond?
Indien men gehuwd is en beide eigenaar is van een gezinswoning is men verplcht tot samenwoonst en begint de termijn voor een woonstvergoeding te lopen vanaf de data van het verzoek tot echtscheiding. Ongehuwde dienen dit verzoek normaliter niet in en zijn ook niet verplicht om samen te wonen.
De aankoop is van 10 jaar terug. De openbare verkoop is lopende. Ieder betaald de hypothekaire lening conform het contract. De medeeigenaar heeft 8 jaar geleden de woonst verlaten, de andere is er blijven wonen. Geen tontine, geen beding van aanwas, geen wettelijke samenwoonst, geen rechter die er tot op heden een woord over gerept heeft in zijn uitspraak.
De mening van de rechtsgeleerden lopen uiteen.
a) Voor feitelijk samenwonende en het huwelijkvermogenstelsel gelden andere regels. Men is elkaar vb. geen hulp en ondersteuning verschuldigd. Men heeft zelf beslist elders gaan te wonen en dan dient geen woonstvergoeding betaald te worden
b) Na zolang moet men er ook niet meer mee afkomen. Bij sommige van onze dossiers nochtans wel, andere dan weer niet, er is geen duidelijke lijn.
c) Op basis van art. 577 -2, § 5 heeft men altijd recht op woonstvergoeding vanaf de dag dat hij/zij elders gaat wonen.
d) Bij samenwonenden zet de notaris dergelijke voorwaarden al meer dan 10 jaar in de acte. Ik zou de acte eens goed nalezen.
* Bij echtscheiding bazeert men m.i. zich op het oude artikel 577bis, § 5, van het Burgerlijk Wetboek (thans artikel 577-2, § 5, van het Burgerlijk Wetboek) bepaalt bovendien dat de mede-eigenaar recht heeft op het gebruik en het genot van de gemeenschappelijke zaak, overeenkomstig haar bestemming en in zover zulks met het recht van zijn deelgenoten verenigbaar is.
Wat is de mening van de JF'ers?
RR