Ontslag nemen wanneer statuut invaliditeit

Forumregels
Stel hier gerust uw vraag. Alle onderwerpen worden verhuisd naar een gepaste forumcategorie. Op zoek naar uw eigen post ? Die vindt u hier.
Catherina002
Topic Starter
Berichten: 1
Juridisch actief: Nee

Ontslag nemen wanneer statuut invaliditeit

#1 , 1 dag 1 uur geleden (14 jul 2019 19:35)

Beste,

Vanwege zware lichamelijke pijnen, aanslepende vermoeidheid en slaapproblemen ging ik een jaar geleden in ziekte. Mijn dokter stuurde me naar een veelvoud van verschillende specialisten waar ik verscheidene tests onderging. Ik kreeg na enkele maanden de diagnose van fibromyalgie gesteld. Ik werd verplicht mijn hele levensstijl aan te passen, talloze medicatie te slikken, enzovoort. Hierdoor gaat het veel beter maar momenteel ben ik niet staat terug aan het werken te gaan. Ik kreeg afgelopen maand het statuut van invalide toebedeeld.
Daarnaast blijft mijn werkgever me steeds vragen wanneer ik terugkom. Wat een normale vraag is maar mij steeds opnieuw overlaadt met een gevoel aan schaamte en teleurstelling in mijzelf. Het ging om een zeer stressvolle functie waarvan het mij steeds duidelijker wordt dat ik hem (ondanks het feit dat mijn ego dat niet aanvaarden wilt) niet meer zal kunnen uitvoeren. Ik vraag me echter af wat mijn opties zijn? Wat betekent het als ik zelf ontslag neem? Verlies ik dan mijn statuut als invalide en dus ook mijn vervangingsinkomen? Ik wil dat statuut niet voor eeuwig. Gewoon tot ik terug sterk genoeg ben om te gaan werken. Liefst zo snel mogelijk. Maar de realiteit is dat ik daar momenteel nog niet aan toe ben en niets heb om op terug te vallen.

Bedankt voor uw tijd

Marcus Aurelius
Berichten: 29
Juridisch actief: Nee

#2 , 1 dag 43 minuten geleden (14 jul 2019 20:01)

Het is ten zeerste ontraden om in uw situatie zelf ontslag te nemen. Zoals u zelf stelt wil u nog terug gaan werken. Invaliditeit is een statuut dat duurt zolang u erkend wordt door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds en staat los van ontslag. Indien u zelf ontslag neemt, bent u niet meer in dienst van deze werkgever en als u geen werk op het oog heeft als u terug arbeidsgeschikt wordt verklaard, valt u terug op de werkloosheid. De RVA zal dan oordelen of u in aanmerking kan komen voor uitkeringen. Zelf ontslag nemen vloekt met werkloosheidsuitkeringen. Uw werkgever kan u altijd tijdelijke werkloosheid toestaan omwille van ongeschiktheid. Dus neem eerst contact op met uw vakbond of laat u goed adviseren vooraleer u zulke drastische beslissing neemt.

Reclame

Terug naar “Stel een vraag”